fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz3-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy na pół i każdą połówkę na 3 części
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Marchew obieramy i kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy warzywa
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy tymianek
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Obracamy na druga stronę
  • Przykrywamy pokrywką
  • Ustawiamy minimalny płomień i dusimy 4 minuty
  • Wątrobę kładziemy na desce i ostrym nożem kroimy skośne jak najszersze plastry
  • Rozgrzewamy czystą patelnie z łyżką tłuszczu
  • Ostrożnie kładziemy plastry wątroby
  • Zmniejszamy ogień
  • Smażymy po 2 minuty z każdej strony
  • Solimy, pieprzymy
  • Warzywa układamy na talerzu i obok dodajemy wątrobę

Rady dietetyka

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne pomysły na przyrządzenie wątróbki wieprzowej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina wątróbka (200 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Papryka zielona (70 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia grillowa, Pokrywka do patelni, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi zapiekane w bekonie z serem kozim

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Kroimy ser lub kruszymy…

WIĘCEJ >

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić w grubą kostkę Gruszkę obrać i pokroić na 4 części Seler i gruszkę włożyć do…

WIĘCEJ >

Wołowina azjatycka

Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone cienko (ok. 1 cm płaty) kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut….

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa

Wszystkie warzywa (poza ogórkami) dokładnie myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Ogórki kroimy w kostkę, a…

WIĘCEJ >