Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami
Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami
Przygotowanie
- Paprykę kroimy na pół i każdą połówkę na 3 części
- Cukinię kroimy w plastry
- Marchew obieramy i kroimy w plastry
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy warzywa
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy tymianek
- Zasmażamy 2 minuty
- Obracamy na druga stronę
- Przykrywamy pokrywką
- Ustawiamy minimalny płomień i dusimy 4 minuty
- Wątrobę kładziemy na desce i ostrym nożem kroimy skośne jak najszersze plastry
- Rozgrzewamy czystą patelnie z łyżką tłuszczu
- Ostrożnie kładziemy plastry wątroby
- Zmniejszamy ogień
- Smażymy po 2 minuty z każdej strony
- Solimy, pieprzymy
- Warzywa układamy na talerzu i obok dodajemy wątrobę
Rady dietetyka
Możesz użyć również innego rodzaju wątróbki, np. drobiowej lub cielęcej.
Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu: „Wątróbka to multiwitamina”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz pomysły na przyrządzenie wątróbki wieprzowej.
Autor
Lista składników
- 200 g wątróbki wieprzowej
- ½ papryki czerwonej (115 g)
- ½ papryki zielonej (70 g)
- ½ cukinii (150 g)
- 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ cebuli (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee/smalcu/oleju kokosowego (30 g)
- 1 gałązka tymianku lub szczypta suszonego (ok. 5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jaglanka z mlekiem kokosowym
kaszę gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, można posypać ulubionymi dodatkami
WIĘCEJ >Fritatta owocowa
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, banana kroimy w plastry. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju jabłko i banana. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy z przyprawami i wlewamy na patelnię z owocami. Smażymy na…
WIĘCEJ >Leczo z patisona
Patisona obieramy z skóry – najprościej jest pokroić 2 cm płaty i po prostu każdy plaster obrać nożem lub obieraczką, pestki wyrzucić Obranego patisona kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Shoarma wieprzowa
Polędwiczkę kroimy na małe kawałki, a paprykę w słupki i przekładamy do miski. Do mięsa z warzywami dodajemy przyprawy i oliwę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy zawartość miski przez 15 minut.
WIĘCEJ >