fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz3-3-3

Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy na pół i każdą połówkę na 3 części
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Marchew obieramy i kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy warzywa
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy tymianek
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Obracamy na druga stronę
  • Przykrywamy pokrywką
  • Ustawiamy minimalny płomień i dusimy 4 minuty
  • Wątrobę kładziemy na desce i ostrym nożem kroimy skośne jak najszersze plastry
  • Rozgrzewamy czystą patelnie z łyżką tłuszczu
  • Ostrożnie kładziemy plastry wątroby
  • Zmniejszamy ogień
  • Smażymy po 2 minuty z każdej strony
  • Solimy, pieprzymy
  • Warzywa układamy na talerzu i obok dodajemy wątrobę

Rady dietetyka

Możesz użyć również innego rodzaju wątróbki, np. drobiowej lub cielęcej.

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu: „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz pomysły na przyrządzenie wątróbki wieprzowej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g wątróbki wieprzowej
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • ½ papryki zielonej (70 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee/smalcu/oleju kokosowego (30 g)
  • 1 gałązka tymianku lub szczypta suszonego (ok. 5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kruszon truskawkowo – bananowy

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa

Rosół rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Smoothie miseczkowe „Słony karmel”

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Przelewamy do miseczki i ozdabiamy wedle uznania np. orzechami, gorzką czekoladą.

WIĘCEJ >

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

Puree z kalafiora:  Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut.  Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree.  W garnku lub naczyniu…

WIĘCEJ >