fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz3-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy na pół i każdą połówkę na 3 części
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Marchew obieramy i kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy warzywa
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy tymianek
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Obracamy na druga stronę
  • Przykrywamy pokrywką
  • Ustawiamy minimalny płomień i dusimy 4 minuty
  • Wątrobę kładziemy na desce i ostrym nożem kroimy skośne jak najszersze plastry
  • Rozgrzewamy czystą patelnie z łyżką tłuszczu
  • Ostrożnie kładziemy plastry wątroby
  • Zmniejszamy ogień
  • Smażymy po 2 minuty z każdej strony
  • Solimy, pieprzymy
  • Warzywa układamy na talerzu i obok dodajemy wątrobę

Rady dietetyka

Możesz użyć również innego rodzaju wątróbki, np. drobiowej lub cielęcej.

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu: „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz pomysły na przyrządzenie wątróbki wieprzowej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g wątróbki wieprzowej
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • ½ papryki zielonej (70 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee/smalcu/oleju kokosowego (30 g)
  • 1 gałązka tymianku lub szczypta suszonego (ok. 5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaglanka z mlekiem kokosowym

kaszę gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, można posypać ulubionymi dodatkami

WIĘCEJ >

Fritatta owocowa

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, banana kroimy w plastry. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju jabłko i banana. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy z przyprawami i wlewamy na patelnię z owocami. Smażymy na…

WIĘCEJ >

Leczo z patisona

Patisona obieramy z skóry – najprościej jest pokroić 2 cm płaty i po prostu każdy plaster obrać nożem lub obieraczką, pestki wyrzucić Obranego patisona kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Shoarma wieprzowa

Polędwiczkę kroimy na małe kawałki, a paprykę w słupki i przekładamy do miski. Do mięsa z warzywami dodajemy przyprawy i oliwę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy zawartość miski przez 15 minut.

WIĘCEJ >