Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym
Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na 200 stopni
- Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami
- Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki)
- Kawałki dyni układamy na blaszkach / w naczyniu żaroodpornym
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wkładamy do piekarnika na 45 minut
- Seler płuczemy i kroimy w małe skośne kawałki
- Cebulę kroimy w grube plastry
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy seler z cebulą przez 3 minuty
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wątróbkę kładziemy na desce i ostrym nożem kroimy skośne jak najszersze plastry
- Rozgrzewamy czystą patelnie z łyżką tłuszczu
- Ostrożnie kładziemy plastry wątróbki
- Zmniejszamy ogień
- Smażymy po 2 minuty z każdej strony
- Solimy, pieprzymy
- Na talerzu układamy dynię, seler z cebulą i obok wątróbkę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Wątróbkę należy kroić pod jak największym skosem, tak aby poprzecinać włókna (jeśli pokroi się ją po prostu w plastry, kawałki zrobią się twarde).
Wątróbkę powinno się przyprawiać solą i pieprzem w momencie podania jej na talerzu – w innym razie wątróbka może stać się twarda.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina wątroba (200 g)
- Dynia Hokkaido (świeża) (200 g)
- Seler naciowy (90 g)
- Cebula (50 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Papryki nadziewane pęczakiem
Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….
WIĘCEJ >Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy
WIĘCEJ >Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >