fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2abf095-05e0-4043-b310-afae38671e60-1

Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 200 stopni
  • Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami
  • Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki)
  • Kawałki dyni układamy na blaszkach / w naczyniu żaroodpornym
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wkładamy do piekarnika na 45 minut
  • Seler płuczemy i kroimy w małe skośne kawałki
  • Cebulę kroimy w grube plastry
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy seler z cebulą przez 3 minuty
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wątróbkę kładziemy na desce i ostrym nożem kroimy skośne jak najszersze plastry
  • Rozgrzewamy czystą patelnie z łyżką tłuszczu
  • Ostrożnie kładziemy plastry wątróbki
  • Zmniejszamy ogień
  • Smażymy po 2 minuty z każdej strony
  • Solimy, pieprzymy
  • Na talerzu układamy dynię, seler z cebulą i obok wątróbkę 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego.

Uwagi

Wątrobę należy kroić pod jak największym skosem, tak aby poprzecinać włókna (jeśli pokroi się ją po prostu w plastry, kawałki zrobią się twarde).

Wątrobę powinno się przyprawiać solą i pieprzem w momencie podania jej na talerzu – w innym razie wątróbka może stać się twarda.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g wątróbki wieprzowej
  • ¼ dyni (ok. 200 g)
  • 2 łodygi selera naciowego (90 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z owoców sezonowych – wiosna

Owoce umyć, przekroić na cztery części i usunąć gniazda Pokroić w kostkę, wymieszać

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z grzybami

Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na…

WIĘCEJ >

Sałatka z gotowanym łososiem

Łososia myjemy, suszymy i solimy Układamy na wkładce do gotowania na parze i gotujemy przez około 15 minut W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy kalafiora do miękkości i odcedzamy Sałatę targamy, ogórka kroimy, dodajemy gotowanego…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano….

WIĘCEJ >