Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym
Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na 200 stopni
- Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami
- Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki)
- Kawałki dyni układamy na blaszkach / w naczyniu żaroodpornym
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wkładamy do piekarnika na 45 minut
- Seler płuczemy i kroimy w małe skośne kawałki
- Cebulę kroimy w grube plastry
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy seler z cebulą przez 3 minuty
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wątróbkę kładziemy na desce i ostrym nożem kroimy skośne jak najszersze plastry
- Rozgrzewamy czystą patelnie z łyżką tłuszczu
- Ostrożnie kładziemy plastry wątróbki
- Zmniejszamy ogień
- Smażymy po 2 minuty z każdej strony
- Solimy, pieprzymy
- Na talerzu układamy dynię, seler z cebulą i obok wątróbkę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Wątróbkę należy kroić pod jak największym skosem, tak aby poprzecinać włókna (jeśli pokroi się ją po prostu w plastry, kawałki zrobią się twarde).
Wątróbkę powinno się przyprawiać solą i pieprzem w momencie podania jej na talerzu – w innym razie wątróbka może stać się twarda.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina wątróbka (200 g)
- Dynia Hokkaido (świeża) (200 g)
- Seler nać (90 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym
Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…
WIĘCEJ >Zimne nóżki
Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy aż woda przestanie się zabarwiać Lekko solimy i pieprzymy wodę i zaczynamy gotować Co jakiś…
WIĘCEJ >Sałatka z kaszy jaglanej
Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…
WIĘCEJ >Muffiny mandarynkowe w sosie leśnym
Muffinki: Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak zacznie wrzeć woda Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody Po 5 min przekładamy owoce na sitko, żeby odciekły z…
WIĘCEJ >