logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2abf095-05e0-4043-b310-afae38671e60

Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2abf095-05e0-4043-b310-afae38671e60

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 200 stopni
  • Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami
  • Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki)
  • Kawałki dyni układamy na blaszkach / w naczyniu żaroodpornym
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wkładamy do piekarnika na 45 minut
  • Seler płuczemy i kroimy w małe skośne kawałki
  • Cebulę kroimy w grube plastry
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy seler z cebulą przez 3 minuty
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wątróbkę kładziemy na desce i ostrym nożem kroimy skośne jak najszersze plastry
  • Rozgrzewamy czystą patelnie z łyżką tłuszczu
  • Ostrożnie kładziemy plastry wątróbki
  • Zmniejszamy ogień
  • Smażymy po 2 minuty z każdej strony
  • Solimy, pieprzymy
  • Na talerzu układamy dynię, seler z cebulą i obok wątróbkę 

Rady dietetyka

Na AIP nie dodajemy pieprzu

Uwagi

Wątrobę trzeba kroić pod jak największym skosem, żeby poprzecinać włókna, jak pokroicie po prostu w plastry, to będziecie mieli twarde kawałki do gryzienia
Oczywiście można do wątroby dodać majeranek, ale w tym konkretnym zestawie nie jest to konieczne
Wątrobę najlepiej solić i pieprzyć kiedy już jest położona na talerzu, jeśli posolicie wątrobę wcześniej, to będzie twarda i ciężka do pogryzienia

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g wątrobki wieprzowej
  • 200 g dyni
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ cebuli
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki smalcu

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Chili con carne z jelenia

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej Mielimy mięso na standardowym sitku Paprykę kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Leczo z dyni

Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Dynię obieramy ze (…)

WIĘCEJ >

Tatar z dorsza

Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a (…)

WIĘCEJ >

Siekany tatar z wołowiny

Mięso zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Dodać sól i pieprz, wymieszać Cebulę obrać i pokroić (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl