fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2abf095-05e0-4043-b310-afae38671e60-1

Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 200 stopni
  • Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami
  • Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki)
  • Kawałki dyni układamy na blaszkach / w naczyniu żaroodpornym
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wkładamy do piekarnika na 45 minut
  • Seler płuczemy i kroimy w małe skośne kawałki
  • Cebulę kroimy w grube plastry
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy seler z cebulą przez 3 minuty
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wątróbkę kładziemy na desce i ostrym nożem kroimy skośne jak najszersze plastry
  • Rozgrzewamy czystą patelnie z łyżką tłuszczu
  • Ostrożnie kładziemy plastry wątróbki
  • Zmniejszamy ogień
  • Smażymy po 2 minuty z każdej strony
  • Solimy, pieprzymy
  • Na talerzu układamy dynię, seler z cebulą i obok wątróbkę 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego.

Uwagi

Wątrobę należy kroić pod jak największym skosem, tak aby poprzecinać włókna (jeśli pokroi się ją po prostu w plastry, kawałki zrobią się twarde).

Wątrobę powinno się przyprawiać solą i pieprzem w momencie podania jej na talerzu – w innym razie wątróbka może stać się twarda.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g wątróbki wieprzowej
  • ¼ dyni (ok. 200 g)
  • 2 łodygi selera naciowego (90 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kruszon truskawkowo – bananowy

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…

WIĘCEJ >

Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków

Pieczeń:·      Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Mięso solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony Przekładamy…

WIĘCEJ >

Koktajl Pina Colada

Z góry kokosa odcinamy biały miąższ żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…

WIĘCEJ >

Mus bananowy z sosem malinowym

Banany obieramy i miksujemy w jakimś naczyniu Dododajemy nasiona chia Wyciskamy sok z cytryny Mieszamy i napełniamy pucharki/szklanki Wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Sos malinowy: Maliny wkładamy do garnuszka Podgrzewamy aż się rozpuszczą i…

WIĘCEJ >