fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątroba wieprzowa duszona z boczniakami i pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz29-3-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wątroba wieprzowa duszona z boczniakami i pieczarkami

Przygotowanie

  • Wątrobę pokroić w ukośne cienkie plastry
  • Pieczarki pokroić na ćwiartki
  • Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grzyby
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy i przekładamy na jakiś talerz/miskę
  • Wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym
  • Dajemy łyżkę tłuszczu
  • Rozgrzewamy i kładziemy plastry wątroby
  • Smażymy po 2 min z każdej strony
  • Dodajemy przesmażone grzyby z cebulą i czosnkiem
  • Wlewamy pół szklanki zimnej wody
  • Przykrywamy pokrywką
  • Dusimy 10 min
  • Przekładamy zawartość patelni na talerz
  • Obok kładziemy sałatę i pokrojone pomidorki, które skrapiamy oliwą z oliwek

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pomidorów, a także pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze pomysły na przyrządzenie wątróbki w inny sposób.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina wątróbka (150 g)
  • Boczniak (świeży) (100 g)
  • Pieczarka (świeża) (100 g)
  • Cebula (świeża) (100 g)
  • Woda (100 ml)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Sałata rzymska (70 g)
  • Sałata roszponka (25 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Rukola (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Ręcznik papierowy, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb gryczany z szynką i sałatą (kanapki)

Chleb posmarować masłem Na dwie kromki położyć sałatę Pomidora pokroić w 4 plastry i po 2 plastry położyć na kanapce Przykryć pomidory plastrami szynki Przykryć kanapkę drugą posmarowaną kromką

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym, jabłkiem i cynamonem

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko ścieramy na grubych oczkach Komosankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon…

WIĘCEJ >

Sałatka Cezar

Dopraw kurczaka ulubionymi przyprawami, a następnie usmaż na patelni grillowej Wymieszaj majonez z olejami, dodaj świeżo wyciśnięty czosnek oraz posiekaną bazylię Sałatę lodową wymieszaj z sosem i z pozostałymi składnikami Podaj na talerzu z pomidorkami…

WIĘCEJ >

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z sałatką

Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…

WIĘCEJ >