fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątroba wieprzowa duszona z boczniakami i pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz29-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wątroba wieprzowa duszona z boczniakami i pieczarkami

Przygotowanie

  • Wątrobę pokroić w ukośne cienkie plastry
  • Pieczarki pokroić na ćwiartki
  • Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grzyby
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy i przekładamy na jakiś talerz/miskę
  • Wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym
  • Dajemy łyżkę tłuszczu
  • Rozgrzewamy i kładziemy plastry wątroby
  • Smażymy po 2 min z każdej strony
  • Dodajemy przesmażone grzyby z cebulą i czosnkiem
  • Wlewamy pół szklanki zimnej wody
  • Przykrywamy pokrywką
  • Dusimy 10 min
  • Przekładamy zawartość patelni na talerz
  • Obok kładziemy sałatę i pokrojone pomidorki, które skrapiamy oliwą z oliwek

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pomidorów, a także pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze pomysły na przyrządzenie wątróbki w inny sposób.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina wątróbka (150 g)
  • Boczniak (świeży) (100 g)
  • Pieczarka (świeża) (100 g)
  • Cebula (świeża) (100 g)
  • Woda (100 ml)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Sałata rzymska (70 g)
  • Sałata roszponka (25 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Rukola (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Ręcznik papierowy, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet z grzybami

Marchewkę kroimy w słupki, a grzyby w kostkę Smażymy na maśle przez 15 minut W tym czasie mieszamy jajka z mlekiem kokosowym, oliwą i solą Wylewamy masę jajeczną na grzyby Gdy jajko od spodu się…

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >

Frittata z żeberkami wieprzowymi

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić…

WIĘCEJ >

Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami

Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła) Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień…

WIĘCEJ >