fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątroba wieprzowa duszona z boczniakami i pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz29-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wątroba wieprzowa duszona z boczniakami i pieczarkami

Przygotowanie

  • Wątrobę pokroić w ukośne cienkie plastry
  • Pieczarki pokroić na ćwiartki
  • Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grzyby
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy i przekładamy na jakiś talerz/miskę
  • Wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym
  • Dajemy łyżkę tłuszczu
  • Rozgrzewamy i kładziemy plastry wątroby
  • Smażymy po 2 min z każdej strony
  • Dodajemy przesmażone grzyby z cebulą i czosnkiem
  • Wlewamy pół szklanki zimnej wody
  • Przykrywamy pokrywką
  • Dusimy 10 min
  • Przekładamy zawartość patelni na talerz
  • Obok kładziemy sałatę i pokrojone pomidorki, które skrapiamy oliwą z oliwek

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pomidorów, a także pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Zamiast wątróbki wieprzowej możesz użyć wątrobę z dowolnego rodzaju mięsa. Wówczas przepis pozostanie taki sam.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze pomysły na przyrządzenie wątróbki w inny sposób.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g wątrobki wieprzowej
  • 2 duże boczniaki (ok. 100 g)
  • 5 pieczarek (100 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 2 łyżki tłuszczu smalcu gęsiego, łoju wołowego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kokosowy dorsz

Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…

WIĘCEJ >

Mini kebab wieprzowy z szaszłykami warzywnymi

Mini kebab:·         Mięso włożyć do miski Dodać sól, pieprz i tymianek Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa Mięso wyrabiamy rękami aż się dokładnie połączy, czyli przez jakąś minutę trzeba wyrabiać…

WIĘCEJ >

Muffiny mandarynkowe w sosie leśnym

Muffinki: Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak zacznie wrzeć woda Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody Po 5 min przekładamy owoce na sitko, żeby odciekły z…

WIĘCEJ >

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

Kaczka: Kaczkę kładziemy w wolnowarze Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem  Ręką wcieramy przyprawy w mięso Cebulę obieramy, kroimy w plastry Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w plastry Cebulę i gruszkę kładziemy…

WIĘCEJ >