fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątroba wieprzowa duszona z boczniakami i pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz29-3-3

Wątroba wieprzowa duszona z boczniakami i pieczarkami

Przygotowanie

  • Wątrobę pokroić w ukośne cienkie plastry
  • Pieczarki pokroić na ćwiartki
  • Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grzyby
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy i przekładamy na jakiś talerz/miskę
  • Wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym
  • Dajemy łyżkę tłuszczu
  • Rozgrzewamy i kładziemy plastry wątroby
  • Smażymy po 2 min z każdej strony
  • Dodajemy przesmażone grzyby z cebulą i czosnkiem
  • Wlewamy pół szklanki zimnej wody
  • Przykrywamy pokrywką
  • Dusimy 10 min
  • Przekładamy zawartość patelni na talerz
  • Obok kładziemy sałatę i pokrojone pomidorki, które skrapiamy oliwą z oliwek

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pomidorów, a także pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Zamiast wątróbki wieprzowej możesz użyć wątrobę z dowolnego rodzaju mięsa. Wówczas przepis pozostanie taki sam.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze pomysły na przyrządzenie wątróbki w inny sposób.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g wątrobki wieprzowej
  • 2 duże boczniaki (ok. 100 g)
  • 5 pieczarek (100 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 2 łyżki tłuszczu smalcu gęsiego, łoju wołowego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem

Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane (…)

WIĘCEJ >

Goleń (pręga) wołowa z warzywami pieczona

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Pręgę z warzywami kładziemy w naczyniu żaroodpornym Solimy, pieprzymy, dodajemy liścia i ziela Mieszamy (…)

WIĘCEJ >

Leczo z patisona

Patisona obieramy z skóry – najprościej jest pokroić 2 cm płaty i po prostu każdy plaster obrać nożem lub obieraczką, (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki kasztanowe

Mąkę przesiewamy przez sito Dolewamy wody i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl