fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątroba wieprzowa duszona z boczniakami i pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz29-3-3

Wątroba wieprzowa duszona z boczniakami i pieczarkami

Przygotowanie

  • Wątrobę pokroić w ukośne cienkie plastry
  • Pieczarki pokroić na ćwiartki
  • Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grzyby
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy i przekładamy na jakiś talerz/miskę
  • Wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym
  • Dajemy łyżkę tłuszczu
  • Rozgrzewamy i kładziemy plastry wątroby
  • Smażymy po 2 min z każdej strony
  • Dodajemy przesmażone grzyby z cebulą i czosnkiem
  • Wlewamy pół szklanki zimnej wody
  • Przykrywamy pokrywką
  • Dusimy 10 min
  • Przekładamy zawartość patelni na talerz
  • Obok kładziemy sałatę i pokrojone pomidorki, które skrapiamy oliwą z oliwek

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pomidorów, a także pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Zamiast wątróbki wieprzowej możesz użyć wątrobę z dowolnego rodzaju mięsa. Wówczas przepis pozostanie taki sam.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze pomysły na przyrządzenie wątróbki w inny sposób.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g wątrobki wieprzowej
  • 2 duże boczniaki (ok. 100 g)
  • 5 pieczarek (100 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 2 łyżki tłuszczu smalcu gęsiego, łoju wołowego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z owoców sezonowych – lato

Wszystkie owoce umyć Z moreli usunąć pestkę, pokroić kostkę Truskawki pokroić na połówki lub na ćwiartki Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz w ziołowym pesto

Filet z dorsza płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny Smarujemy wierzch ryby pesto i obkładamy cząstkami pomidorów bez skórki i zdrewniałych części Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do…

WIĘCEJ >

Zupa rybna

Rybę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy masło klarowane Rybę wraz z pokrojonymi w połówki pomidorami podsmażamy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, szczypiorek i przyprawy Po dwóch minutach dolewamy wodę i zmniejszamy ogień Wszystko gotujemy…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym (wegetariański)

Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz  Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…

WIĘCEJ >