Wątroba wieprzowa duszona z boczniakami i pieczarkami
Wątroba wieprzowa duszona z boczniakami i pieczarkami
Przygotowanie
- Wątrobę pokroić w ukośne cienkie plastry
- Pieczarki pokroić na ćwiartki
- Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy grzyby
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy i przekładamy na jakiś talerz/miskę
- Wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym
- Dajemy łyżkę tłuszczu
- Rozgrzewamy i kładziemy plastry wątroby
- Smażymy po 2 min z każdej strony
- Dodajemy przesmażone grzyby z cebulą i czosnkiem
- Wlewamy pół szklanki zimnej wody
- Przykrywamy pokrywką
- Dusimy 10 min
- Przekładamy zawartość patelni na talerz
- Obok kładziemy sałatę i pokrojone pomidorki, które skrapiamy oliwą z oliwek
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pomidorów, a także pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze pomysły na przyrządzenie wątróbki w inny sposób.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina wątroba (150 g)
- Boczniak (świeży) (100 g)
- Pieczarka (świeża) (100 g)
- Cebula (100 g)
- Woda (100 ml)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Sałata rzymska (70 g)
- Sałata roszponka (25 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Rukola (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jajka zapiekane w awokado
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C Awokado obieramy ze skóry Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało Lekko solimy i…
WIĘCEJ >Papryka nadziewana komosą ryżową z fetą i papryką
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Gotujemy komosę ryżową Myjemy paprykę i cukinię Rozgrzewamy masło ghee na patelni Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię i podsmażamy 3 minuty Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, przyprawiamy solą i pieprzem Odcinamy górną…
WIĘCEJ >Papryki nadziewane pęczakiem
Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….
WIĘCEJ >Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)
Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…
WIĘCEJ >