Wolnowarzona karkówka z cukinią
Wolnowarzona karkówka z cukinią
Przygotowanie
- Karkówkę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru podlewając odrobiną wody. Ustawiamy na tryb Low (1) ok. 6 h
- Po upływie czasu wolnowarzenia, kroimy cukinię wzdłuż w cienkie płaty. Każdy płat smarujemy cienką warstwą masła
- Układamy cukinię na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach
- Karkówkę “szarpiemy” na drobne kawałki przy pomocy dwóch widelców
- Kawałki mięsa układamy na upieczonych kawałkach cukinii i podajemy
- Możemy posypać liśćmi świeżej kolendry
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu do potraw.
Uwagi
Inny przepis na karkówkę z wolnowaru znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 200 g karkówki
- 1 cukinia (300 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Śledzie w pomidorach
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kostkę Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min cebulę Dodajemy koncentrat, mieszamy i podsmażamy 5 min Przekładamy do miski, czekamy 30 min aż przestygnie, wlewamy oliwę Lekko…
WIĘCEJ >Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów
Schab faszerowany: Obieramy 1 cebulę, kroimy w kostkę Gruszkę kroimy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, ogonek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 2 min Dodajemy wątróbkę, podsmażamy 4 min…
WIĘCEJ >Kluski śląskie z boczkiem
Boczek kroimy w drobną kostkę i smaży na małym ogniu przez około pół godziny. Chcemy, żeby tłuszcz wytapiał się wolno. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przypalił. Miskę stawiamy na wadze i przeciskamy do…
WIĘCEJ >Kotlety z zielonej soczewicy
Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy. Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni….
WIĘCEJ >