Zawijasy z szynką i ananasem
Zawijasy z szynką i ananasem
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy cukier i drożdże, dolewamy ciepłą wodę (1/4 ilości) i dokładnie mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut, aby wytworzyła się piana
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy pozostałą ciepłą wodę i tłuszcz, dodajemy drożdże i szybko mieszamy ciasto
- Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez ok. 10 minut
- Gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne – wkładamy je do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz., aby podwoiło swoją objętość
- Ciasto dzielimy na porcję i rozwałkowujemy na prostokąty o wymiarach ok. 30 cm x 15 cm
- Szynkę i ananasa kroimy w drobną kostkę
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Na ciasto nakładamy przecier, szynkę, ananasa i ser, zawijamy w rulon, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz., aby wyrosło
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Każdy rulon kroimy na kawałki o szerokości ok. 4 cm
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papierze układamy zawijasy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 sztuki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zawijasów.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (600 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (500 g)
- Ser Mozzarella (400 g)
- Przecier pomidorowy (250 g)
- Woda (175 ml)
- Ananas w puszce (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Drożdże w proszku (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Grillowany camembert i pieczywo czosnkowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bułkę kroimy w plastry i układamy na…
WIĘCEJ >Smoothie z ogórkiem i jarmużem
Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
WIĘCEJ >Smoothie z „mlekiem bananowym”
Daktyle, banana oraz wodę blendujemy do pożądanej konsystencji Mleko bananowe przelewamy do miseczki Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę i łączymy z mlekiem Wszystko posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i cynamonem
WIĘCEJ >Chipsy z plantana
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…
WIĘCEJ >