fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zawijasy z szynką i ananasem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccaea0fe1-9a6e-4cfa-b631-12d6d19f2c9d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zawijasy z szynką i ananasem

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy cukier i drożdże, dolewamy ciepłą wodę (1/4 ilości) i dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut, aby wytworzyła się piana
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy pozostałą ciepłą wodę i tłuszcz, dodajemy drożdże i szybko mieszamy ciasto
  • Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez ok. 10 minut
  • Gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne – wkładamy je do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz., aby podwoiło swoją objętość
  • Ciasto dzielimy na porcję i rozwałkowujemy na prostokąty o wymiarach ok. 30 cm x 15 cm
  • Szynkę i ananasa kroimy w drobną kostkę
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na ciasto nakładamy przecier, szynkę, ananasa i ser, zawijamy w rulon, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz., aby wyrosło
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Każdy rulon kroimy na kawałki o szerokości ok. 4 cm
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze układamy zawijasy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 sztuki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zawijasów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (600 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (500 g)
  • Ser Mozzarella (400 g)
  • Przecier pomidorowy (250 g)
  • Woda (175 ml)
  • Ananas w puszce (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Stolnica, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowany camembert i pieczywo czosnkowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bułkę kroimy w plastry i układamy na…

WIĘCEJ >

Smoothie z ogórkiem i jarmużem

Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Smoothie z „mlekiem bananowym”

Daktyle, banana oraz wodę blendujemy do pożądanej konsystencji Mleko bananowe przelewamy do miseczki Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę i łączymy z mlekiem Wszystko posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i cynamonem

WIĘCEJ >

Chipsy z plantana

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…

WIĘCEJ >