fbpx
logo
Szukaj
open close

Zawijasy z szynką i ananasem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccaea0fe1-9a6e-4cfa-b631-12d6d19f2c9d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zawijasy z szynką i ananasem

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy cukier i drożdże, dolewamy ciepłą wodę (1/4 ilości) i dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut, aby wytworzyła się piana
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy pozostałą ciepłą wodę i tłuszcz, dodajemy drożdże i szybko mieszamy ciasto
  • Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez ok. 10 minut
  • Gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne – wkładamy je do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz., aby podwoiło swoją objętość
  • Ciasto dzielimy na porcję i rozwałkowujemy na prostokąty o wymiarach ok. 30 cm x 15 cm
  • Szynkę i ananasa kroimy w drobną kostkę
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na ciasto nakładamy przecier, szynkę, ananasa i ser, zawijamy w rulon, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz., aby wyrosło
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Każdy rulon kroimy na kawałki o szerokości ok. 4 cm
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze układamy zawijasy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 sztuki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zawijasów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (600 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (500 g)
  • Ser Mozzarella (400 g)
  • Przecier pomidorowy (250 g)
  • Woda (175 ml)
  • Ananas w puszce (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Stolnica, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Grillowany z boczkiem burger Ajwen

Cebulę kroimy w kostkę Wołowinę zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Do mięsa dodajemy sól, pieprz i cebulę Mieszamy dokładnie, aż masa mięsna stanie się jednolita Formujemy z mięsa okrągłego burgera…

WIĘCEJ >

Sum wędzony

Kładziemy suma grzbietem na desce Rozdzielamy dwiema rękami wzdłuż na 2połówki Oddzielamy mięso od kości i skóry 

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem

Kurczaka kroimy w paski Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Por kroimy w cienkie plasterki Pieczarki kroimy na ćwiartki Seler kroimy w cienkie paski Paprykę kroimy w paski Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy Na patelni…

WIĘCEJ >

Carpaccio z łososia i rzodkiewki

Łososia i rzodkiewkę kroimy w plastry Awokado obieramy i kroimy w plastry Koper drobno siekamy Na talerzu układamy na przemian plastry łososia, rzodkiewki i awokado, całość skrapiamy tłuszczem oraz sokiem z cytryny i posypujemy koprem,…

WIĘCEJ >