Zawijasy cebulowe z makiem
Zawijasy cebulowe z makiem
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć – wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 15-20 minut pod przykryciem
- Następnie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut (na złoty kolor)
- Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Cebulę rozkładamy na połowie ciasta i przykrywamy drugą połową ciasta
- Ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm, a następnie skręcamy je, tworząc zawijaski
- Gotowe zawijaski układamy na blasze, posypujemy sezamem, makiem oraz przyprawami (solą) i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 sztuki.
Uwagi
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Cebula (210 g)
- Ciasto francuskie (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sezam biały (5 g)
- Mak – ziarno (5 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Czipsy z jarmużu
Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno Liście drzemy na małe kawałki, tak żeby została łodyga Wsypujemy podarte liście do miski Lekko solimy, pieprzymy i…
WIĘCEJ >Soczysty stek z pieprzem
Do miski wlewamy sok z cytryny i limonki, dodajemy skórki i dokładnie mieszamy Do powstałej marynaty wkładamy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki…
WIĘCEJ >Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i awokado
Sałatę drzemy w palcach Awokado kroimy wzdłuż na pół i cześć bez pestki obieramy i kroimy w paski Jajko obieramy, kroimy na ćwiartki Ogórka kroimy w półplastry Pomidorki kroimy na połówki Paprykę kroimy z paseczki…
WIĘCEJ >Bataty z cynamonem
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (tak aby były miękkie, ale żeby się nie rozpadały) Następnie bataty odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >