fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zawijasy cebulowe z makiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdaba43d3-3476-4907-bb73-b926a72a00e2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zawijasy cebulowe z makiem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć – wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 15-20 minut pod przykryciem
  • Następnie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut (na złoty kolor)
  • Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Cebulę rozkładamy na połowie ciasta i przykrywamy drugą połową ciasta
  • Ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm, a następnie skręcamy je, tworząc zawijaski
  • Gotowe zawijaski układamy na blasze, posypujemy sezamem, makiem oraz przyprawami (solą) i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 sztuki.

Uwagi

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cebula (210 g)
  • Ciasto francuskie (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sezam biały (5 g)
  • Mak – ziarno (5 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czipsy z jarmużu

Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno Liście drzemy na małe kawałki, tak żeby została łodyga Wsypujemy podarte liście do miski Lekko solimy, pieprzymy i…

WIĘCEJ >

Soczysty stek z pieprzem

Do miski wlewamy sok z cytryny i limonki, dodajemy skórki i dokładnie mieszamy Do powstałej marynaty wkładamy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki…

WIĘCEJ >

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i awokado

Sałatę drzemy w palcach Awokado kroimy wzdłuż na pół i cześć bez pestki obieramy i kroimy w paski Jajko obieramy, kroimy na ćwiartki Ogórka kroimy w półplastry Pomidorki kroimy na połówki Paprykę kroimy z paseczki…

WIĘCEJ >

Bataty z cynamonem

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (tak aby były miękkie, ale żeby się nie rozpadały) Następnie bataty odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >