fbpx
logo
Szukaj
open close

Zawijasy cebulowe z makiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdaba43d3-3476-4907-bb73-b926a72a00e2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zawijasy cebulowe z makiem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć – wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 15-20 minut pod przykryciem
  • Następnie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut (na złoty kolor)
  • Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Cebulę rozkładamy na połowie ciasta i przykrywamy drugą połową ciasta
  • Ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm, a następnie skręcamy je, tworząc zawijaski
  • Gotowe zawijaski układamy na blasze, posypujemy sezamem, makiem oraz przyprawami (solą) i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 sztuki.

Uwagi

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cebula (210 g)
  • Ciasto francuskie (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sezam biały (5 g)
  • Mak – ziarno (5 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kanapki (grzanki) z fetą i siekaną sałatą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bułkę kroimy w plastry i układamy na papierze Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut W tym czasie sałatę drobno siekamy Z…

WIĘCEJ >

Sałatka pekińska

Kapustę szatkujemy Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy w drobną kostkę Do…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) z awokado i pomarańczy

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Pomarańcze obieramy ze skóry Wrzucamy do blendera kawałki awokado i pomarańczy Dodajemy miód Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sek.

WIĘCEJ >

Sałatka z kalafiora i topinamburu

Topinambur obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Szynkę kroimy w paski Czosnek obieramy…

WIĘCEJ >