fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbde62e58-5fab-433d-ba2e-cd4d852ac65d

Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów

Przygotowanie

Żeberka:

  • Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry
  • Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru
  • Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach
  • Włączamy wolnowar na 8 godz. na „low”
  • Po tym czasie żeberka są gotowe

Warzywa:

  • Marchew, pietruszkę, kalarepę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach
  • Mieszamy
  • Wkładamy do pudełka „na wynos”
  • Obok kładziemy brukselkę i kalafiora
  • Sos pakujemy osobno, najlepiej w jakiś mały słoiczek
  • Obok kładziemy 2 – 3 kawałki żeberek 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by kupować mięso oraz jego wyroby ze sprawdzonych źródeł.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują równie smaczne potrawy z wykorzystaniem żeberek.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 400 g żeberek z dzika (mogą być wieprzowe)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • ⅓ selera korzeniowego (ok. 60 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Sól dla smaku (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Tarka do jarzyn, Wolnowar
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i…

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)

Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Chlebek bananowy

Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mus jabłkowy, pastę kokosową i mieszamy wszystko ręcznym mikserem. Do masy dodajemy mąkę kokosową, cynamon, sodę i sól i znowu miksujemy masę do połączenia składników….

WIĘCEJ >

Smoothie z musem gruszkowo – jabłkowym

Jabłko, gruszkę, daktyle, cynamon, miód oraz jednego banana miksujemy na gładki krem i wlewamy go do miseczki Drugiego banana kroimy w plasterki lub kostkę, dodajemy do koktajlu Wszystko posypujemy wiórkami i chią

WIĘCEJ >