Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów
Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów
Przygotowanie
Żeberka:
- Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry
- Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru
- Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach
- Włączamy wolnowar na 8 godz. na „low”
- Po tym czasie żeberka są gotowe
Warzywa:
- Marchew, pietruszkę, kalarepę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach
- Mieszamy
- Wkładamy do pudełka „na wynos”
- Obok kładziemy brukselkę i kalafiora
- Sos pakujemy osobno, najlepiej w jakiś mały słoiczek
- Obok kładziemy 2 – 3 kawałki żeberek
Rady dietetyka
Pamiętaj, by kupować mięso oraz jego wyroby ze sprawdzonych źródeł.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują równie smaczne potrawy z wykorzystaniem żeberek.
Autor
Lista składników
- 400 g żeberek z dzika (mogą być wieprzowe)
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- ⅓ selera korzeniowego (ok. 60 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- Sól dla smaku (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami
Sałatka Kurczaka posolić, popieprzyć Sałatę podrzeć palcami na małe kawałki Pomidory, ogórki, rzodkiew pokroić i położyć na sałacie Cebulę obrać i pokroić w plasterki i dodać do miski Kurczaka smażymy po około 4 minuty z każdej…
WIĘCEJ >Makaron warzywny z boczniakami (wegański / wegetariański)
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…
WIĘCEJ >Burger z jelenia z warzywami
Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa Doprawiamy solą i mieszamy Formujemy 2 małe burgery (lub 1 duży) o grubości 1,5 – 2 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy po kilka minut…
WIĘCEJ >Sałatka z kurczaka i cukinii
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni i przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę (do miękkości). Dodajemy cukinię i…
WIĘCEJ >