fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz6-3-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić
  • Mielimy w maszynce do mięsa
  • Solimy, pieprzymy
  • Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min
  • Formujemy wrzecionowaty wałek
  • Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może być kostka, mogą być paski
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy warzywa i zasmażamy 4-5 min
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy na średnim ogniu mięso po 3 – 4 min z każdej strony (po prostu obracamy wałek mięsa w kółko)
  • Warzywa przekładamy na talerz, dodajemy mięso
  • Obok nakładamy żurawinę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zrazów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina łopatka (200 g)
  • Papryka czerwona (80 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Seler korzeń (45 g)
  • Por (35 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Marchew (świeża) (20 g)
  • Pietruszka korzeń (20 g)
  • Żurawina konfitura (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone talarki z cukiniowe z łososiem

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Cukinię kroimy w plasterki, układamy na papierze do pieczenia i następnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą Talarki wkładamy do piekarnika na 30 minut Po tym czasie, każdy talarek smarujemy serkiem…

WIĘCEJ >

Babka ziemniaczana

Ziemniaki utrzeć na grubej tarce. Odlać płyn, ale bez wyciskania Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na patelni, dodać drobno posiekaną cebulę i pora, poddusić. Pod konie dodać szynkę w małych kawałkach Wymieszać wszystko z ziemniakami,…

WIĘCEJ >

Stek z tuńczyka

Mięso wyjmujemy z lodówki, nacieramy pieprzem i odstawiamy na 10-15 minut by nie było zbyt schłodzone. Mocno rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową), dzięki smażeniu na tak przygotowanej patelni wszystkie soki zostaną w mięsie. Na rozgrzanej patelni…

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >