Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami
Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami
Przygotowanie
- Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić
- Mielimy w maszynce do mięsa
- Solimy, pieprzymy
- Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min
- Formujemy wrzecionowaty wałek
- Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może być kostka, mogą być paski
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy warzywa i zasmażamy 4-5 min
- Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy na średnim ogniu mięso po 3 – 4 min z każdej strony (po prostu obracamy wałek mięsa w kółko)
- Warzywa przekładamy na talerz, dodajemy mięso
- Obok nakładamy żurawinę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zrazów.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina łopatka (200 g)
- Papryka czerwona (80 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Seler korzeń (45 g)
- Por (35 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Marchew (świeża) (20 g)
- Pietruszka korzeń (20 g)
- Żurawina konfitura (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczone talarki z cukiniowe z łososiem
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Cukinię kroimy w plasterki, układamy na papierze do pieczenia i następnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą Talarki wkładamy do piekarnika na 30 minut Po tym czasie, każdy talarek smarujemy serkiem…
WIĘCEJ >Babka ziemniaczana
Ziemniaki utrzeć na grubej tarce. Odlać płyn, ale bez wyciskania Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na patelni, dodać drobno posiekaną cebulę i pora, poddusić. Pod konie dodać szynkę w małych kawałkach Wymieszać wszystko z ziemniakami,…
WIĘCEJ >Stek z tuńczyka
Mięso wyjmujemy z lodówki, nacieramy pieprzem i odstawiamy na 10-15 minut by nie było zbyt schłodzone. Mocno rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową), dzięki smażeniu na tak przygotowanej patelni wszystkie soki zostaną w mięsie. Na rozgrzanej patelni…
WIĘCEJ >Chłodnik pomidorowy
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…
WIĘCEJ >