fbpx
logo
Szukaj
open close

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz12-3-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

Przygotowanie

Zrazy z sosem

  • Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach
  • Lekko posolić, popieprzyć
  • Dodać rozmaryn
  • Wymieszać i podzielić na 4 porcje
  • Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm długości)
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Karkówkę rozbić tłuczkiem do mięsa
  • Na każdy rozbity płat karkówki nakładamy zmielone mięso z sarny
  • Zawijamy najpierw boki, potem zawijamy w rulon, tak jak się zwija dywan
  • Następnie każdą roladkę owijamy dwoma plastrami boczku
  • Gdy zrobimy tak 4 roladki, kładziemy je w naczyniu żaroodpornym, tak żeby końce boczku były na spodzie a roladka przyduszała je swym ciężarem
  • Wkładamy do piekarnika na 30 minut
  • W tym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 3 minuty
  • Dodajemy odcedzone grzyby (wodę zostawiamy!)
  • Podsmażamy 3 minuty
  • Podlewamy wodą z grzybów i dodatkowo dolewamy szklankę wody
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Zagotowujemy
  • Otwieramy piekarnik i zalewamy roladki sosem grzybowym
  • Wkładamy z powrotem do piekarnika na 40 minut
  • W tym czasie obieramy ziemniaki, płuczemy, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, czyli około 30 minut, po czym odcedzamy ziemniaki na sicie
  • Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika
  • Roladki przekładamy na talerz
  • Sos przelewamy do garnka
  • Zagotowujemy
  • Jednego ugotowanego ziemniaka wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować
  • Wlewamy kilka łyżek sosu (ale bardziej płyn niż grzyby)
  • Miksujemy na gładko
  • Zmiksowanego ziemniaka mieszamy z resztą sosu
  • Zagotowujemy (jeśli jest za rzadkie, to dodajemy jeszcze ziemniaka, jak za gęste, to trochę wody – zależy jak bardzo nam odparował sos

Sałatka

  • Sałatę drzemy w palcach na małe kawałki
  • Rzodkiewki kroimy w plastry
  • Pomidorki przekrawamy na 4 części
  • Polewamy sosem
  • Nakładamy na talerz mięso, ziemniaki i sos

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Zrazy z sosem

  • Ziemniak (400 g)
  • Wieprzowina karkówka (300 g)
  • Sarnina łopatka (200 g)
  • Woda (200 ml)
  • Cebula (świeża) (100 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (40 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Podgrzybek suszony (10 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka

  • Sałata rzymska (420 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Sos vinaigrette kolendrowy (80 ml)
  • Rzodkiewka (60 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - mały, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa Dodajemy sól, pieprz i majeranek Mieszamy Jabłka…

WIĘCEJ >

Sałatka z kalafiora i topinamburu

Topinambur obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Szynkę kroimy w paski Czosnek obieramy…

WIĘCEJ >

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką

Kapustę kroimy w poprzek w cienkie paski i wrzucamy do dużej miski Paprykę kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Ogórki kroimy w półksiężyce Cebulę kroimy w kostkę Koperek drobno siekamy Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy…

WIĘCEJ >

Comber z królika pieczony z warzywami

Comber nacieramy solą, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy liście laurowe. Odstawiamy na noc do lodówki. Warzywa gotujemy na pół twardo (buraki osobno, żeby nie zabarwiły pozostałych warzyw). Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzewamy olej…

WIĘCEJ >