fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz12-3-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

Przygotowanie

Zrazy z sosem

  • Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach
  • Lekko posolić, popieprzyć
  • Dodać rozmaryn
  • Wymieszać i podzielić na 4 porcje
  • Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm długości)
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Karkówkę rozbić tłuczkiem do mięsa
  • Na każdy rozbity płat karkówki nakładamy zmielone mięso z sarny
  • Zawijamy najpierw boki, potem zawijamy w rulon, tak jak się zwija dywan
  • Następnie każdą roladkę owijamy dwoma plastrami boczku
  • Gdy zrobimy tak 4 roladki, kładziemy je w naczyniu żaroodpornym, tak żeby końce boczku były na spodzie a roladka przyduszała je swym ciężarem
  • Wkładamy do piekarnika na 30 minut
  • W tym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 3 minuty
  • Dodajemy odcedzone grzyby (wodę zostawiamy!)
  • Podsmażamy 3 minuty
  • Podlewamy wodą z grzybów i dodatkowo dolewamy szklankę wody
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Zagotowujemy
  • Otwieramy piekarnik i zalewamy roladki sosem grzybowym
  • Wkładamy z powrotem do piekarnika na 40 minut
  • W tym czasie obieramy ziemniaki, płuczemy, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, czyli około 30 minut, po czym odcedzamy ziemniaki na sicie
  • Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika
  • Roladki przekładamy na talerz
  • Sos przelewamy do garnka
  • Zagotowujemy
  • Jednego ugotowanego ziemniaka wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować
  • Wlewamy kilka łyżek sosu (ale bardziej płyn niż grzyby)
  • Miksujemy na gładko
  • Zmiksowanego ziemniaka mieszamy z resztą sosu
  • Zagotowujemy (jeśli jest za rzadkie, to dodajemy jeszcze ziemniaka, jak za gęste, to trochę wody – zależy jak bardzo nam odparował sos

Sałatka

  • Sałatę drzemy w palcach na małe kawałki
  • Rzodkiewki kroimy w plastry
  • Pomidorki przekrawamy na 4 części
  • Polewamy sosem
  • Nakładamy na talerz mięso, ziemniaki i sos

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Zrazy z sosem

  • Ziemniak (400 g)
  • Wieprzowina karkówka (300 g)
  • Sarnina łopatka (200 g)
  • Woda (200 ml)
  • Cebula (świeża) (100 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (40 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Podgrzybek suszony (10 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka

  • Sałata rzymska (420 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Sos vinaigrette kolendrowy (80 ml)
  • Rzodkiewka (60 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - mały, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sum wędzony

Kładziemy suma grzbietem na desce Rozdzielamy dwiema rękami wzdłuż na 2połówki Oddzielamy mięso od kości i skóry 

WIĘCEJ >

Pad thai

Pastę z tamaryndy rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy resztę składników marynaty i mieszamy z pokrojonymi kawałkami piersi z indyka. Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki. Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kapustę pak choi drobno…

WIĘCEJ >

Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła

Wątróbkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykrawamy błony. Podsmażamy wątróbkę na patelni, na podgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Ma być podsmażona na brązowo, ale pozostać miękka w środku….

WIĘCEJ >

Kiszona marchewka

Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.  W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…

WIĘCEJ >