fbpx
logo
Szukaj
open close

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz12-3-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

Przygotowanie

Zrazy z sosem

  • Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach
  • Lekko posolić, popieprzyć
  • Dodać rozmaryn
  • Wymieszać i podzielić na 4 porcje
  • Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm długości)
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Karkówkę rozbić tłuczkiem do mięsa
  • Na każdy rozbity płat karkówki nakładamy zmielone mięso z sarny
  • Zawijamy najpierw boki, potem zawijamy w rulon, tak jak się zwija dywan
  • Następnie każdą roladkę owijamy dwoma plastrami boczku
  • Gdy zrobimy tak 4 roladki, kładziemy je w naczyniu żaroodpornym, tak żeby końce boczku były na spodzie a roladka przyduszała je swym ciężarem
  • Wkładamy do piekarnika na 30 minut
  • W tym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 3 minuty
  • Dodajemy odcedzone grzyby (wodę zostawiamy!)
  • Podsmażamy 3 minuty
  • Podlewamy wodą z grzybów i dodatkowo dolewamy szklankę wody
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Zagotowujemy
  • Otwieramy piekarnik i zalewamy roladki sosem grzybowym
  • Wkładamy z powrotem do piekarnika na 40 minut
  • W tym czasie obieramy ziemniaki, płuczemy, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, czyli około 30 minut, po czym odcedzamy ziemniaki na sicie
  • Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika
  • Roladki przekładamy na talerz
  • Sos przelewamy do garnka
  • Zagotowujemy
  • Jednego ugotowanego ziemniaka wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować
  • Wlewamy kilka łyżek sosu (ale bardziej płyn niż grzyby)
  • Miksujemy na gładko
  • Zmiksowanego ziemniaka mieszamy z resztą sosu
  • Zagotowujemy (jeśli jest za rzadkie, to dodajemy jeszcze ziemniaka, jak za gęste, to trochę wody – zależy jak bardzo nam odparował sos

Sałatka

  • Sałatę drzemy w palcach na małe kawałki
  • Rzodkiewki kroimy w plastry
  • Pomidorki przekrawamy na 4 części
  • Polewamy sosem
  • Nakładamy na talerz mięso, ziemniaki i sos

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

Zrazy z sosem

  • Ziemniak (400 g)
  • Wieprzowina karkówka (300 g)
  • Sarnina łopatka (200 g)
  • Woda (200 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (40 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Podgrzybek suszony (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka

  • Sałata rzymska (420 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Sos vinaigrette kolendrowy (80 ml)
  • Rzodkiewka (60 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - mały, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Krem z kalafiora (wegański / wegetariański)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) bananowy z żółtkami

Banana obrać wrzucić do blendera Dodać 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Włączyć blender Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >

Gulasz z dyni

Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Por…

WIĘCEJ >