fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz12-3-3

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

Przygotowanie

Zrazy z sosem

  • Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach
  • Lekko posolić, popieprzyć
  • Dodać rozmaryn
  • Wymieszać i podzielić na 4 porcje
  • Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm długości)
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Karkówkę rozbić tłuczkiem do mięsa
  • Na każdy rozbity płat karkówki nakładamy zmielone mięso z sarny
  • Zawijamy najpierw boki, potem zawijamy w rulon, tak jak się zwija dywan
  • Następnie każdą roladkę owijamy dwoma plastrami boczku
  • Gdy zrobimy tak 4 roladki, kładziemy je w naczyniu żaroodpornym, tak żeby końce boczku były na spodzie a roladka przyduszała je swym ciężarem
  • Wkładamy do piekarnika na 30 minut
  • W tym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 3 minuty
  • Dodajemy odcedzone grzyby (wodę zostawiamy!)
  • Podsmażamy 3 minuty
  • Podlewamy wodą z grzybów i dodatkowo dolewamy szklankę wody
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Zagotowujemy
  • Otwieramy piekarnik i zalewamy roladki sosem grzybowym
  • Wkładamy z powrotem do piekarnika na 40 minut
  • W tym czasie obieramy ziemniaki, płuczemy, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, czyli około 30 minut, po czym odcedzamy ziemniaki na sicie
  • Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika
  • Roladki przekładamy na talerz
  • Sos przelewamy do garnka
  • Zagotowujemy
  • Jednego ugotowanego ziemniaka wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować
  • Wlewamy kilka łyżek sosu (ale bardziej płyn niż grzyby)
  • Miksujemy na gładko
  • Zmiksowanego ziemniaka mieszamy z resztą sosu
  • Zagotowujemy (jeśli jest za rzadkie, to dodajemy jeszcze ziemniaka, jak za gęste, to trochę wody – zależy jak bardzo nam odparował sos

Sałatka

  • Sałatę drzemy w palcach na małe kawałki
  • Rzodkiewki kroimy w plastry
  • Pomidorki przekrawamy na 4 części
  • Polewamy sosem
  • Nakładamy na talerz mięso, ziemniaki i sos

Rady dietetyka

Dopasuj składniki tego przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji zawartych jest w piktogramach.

Uwagi

Grzyby należy zamoczyć w pół litra zimnej wody przez min. 6 godz. Nie wylewamy wody.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze pomysły na przyrządzenie zrazów w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Zrazy z sosem

  • 2 plastry karkówki (każdy po 150 g)
  • 200 g łopatki z sarny
  • 4 plastry wędzonego boczku (ok. 40 g)
  • 1 garść podgrzybków suszonych (10 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 5 ziemniaków (ok. 400 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee, smalcu lub oleju kokosowego (15 g)
  • Kilka igieł rozmarynu (ok. 5 g)

Sałatka (na 1 porcję)

  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • 2 pomidorki koktajlowe (40 g)
  • 1 rzodkiewka (15 g)
  • 2 łyżki sosu vinaigrette kolendrowego (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jabłkowe szczęki

Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.

WIĘCEJ >

Sernik z batatów

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy….

WIĘCEJ >

Duszone mięso z warzywami

Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy wodą do 2/3 wysokości, dodajemy przyprawy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika o temp. 140-160 stopni na ok. 5-6 godzin Na 40-50 min przed końcem dodajemy pokrojone warzywa warzywa Kiedy…

WIĘCEJ >

Kleisty ryż z mango

Ryż należy przepłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie przezroczysta. Ryż przełożyć do garnka i zalać wodą. Przykryć i gotować przez 20 minut, aż ryż będzie miękki. Przełożyć ryż do płaskiego naczynia i wymieszać widelcem….

WIĘCEJ >