Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą
Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą
Przygotowanie
Zrazy z sosem
- Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach
- Lekko posolić, popieprzyć
- Dodać rozmaryn
- Wymieszać i podzielić na 4 porcje
- Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm długości)
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Karkówkę rozbić tłuczkiem do mięsa
- Na każdy rozbity płat karkówki nakładamy zmielone mięso z sarny
- Zawijamy najpierw boki, potem zawijamy w rulon, tak jak się zwija dywan
- Następnie każdą roladkę owijamy dwoma plastrami boczku
- Gdy zrobimy tak 4 roladki, kładziemy je w naczyniu żaroodpornym, tak żeby końce boczku były na spodzie a roladka przyduszała je swym ciężarem
- Wkładamy do piekarnika na 30 minut
- W tym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 3 minuty
- Dodajemy odcedzone grzyby (wodę zostawiamy!)
- Podsmażamy 3 minuty
- Podlewamy wodą z grzybów i dodatkowo dolewamy szklankę wody
- Lekko solimy i pieprzymy
- Zagotowujemy
- Otwieramy piekarnik i zalewamy roladki sosem grzybowym
- Wkładamy z powrotem do piekarnika na 40 minut
- W tym czasie obieramy ziemniaki, płuczemy, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, czyli około 30 minut, po czym odcedzamy ziemniaki na sicie
- Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika
- Roladki przekładamy na talerz
- Sos przelewamy do garnka
- Zagotowujemy
- Jednego ugotowanego ziemniaka wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować
- Wlewamy kilka łyżek sosu (ale bardziej płyn niż grzyby)
- Miksujemy na gładko
- Zmiksowanego ziemniaka mieszamy z resztą sosu
- Zagotowujemy (jeśli jest za rzadkie, to dodajemy jeszcze ziemniaka, jak za gęste, to trochę wody – zależy jak bardzo nam odparował sos
Sałatka
- Sałatę drzemy w palcach na małe kawałki
- Rzodkiewki kroimy w plastry
- Pomidorki przekrawamy na 4 części
- Polewamy sosem
- Nakładamy na talerz mięso, ziemniaki i sos
Rady dietetyka
Dopasuj składniki tego przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji zawartych jest w piktogramach.
Uwagi
Grzyby należy zamoczyć w pół litra zimnej wody przez min. 6 godz. Nie wylewamy wody.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze pomysły na przyrządzenie zrazów w równie smaczny sposób.
Autor
Lista składników
Zrazy z sosem
- 2 plastry karkówki (każdy po 150 g)
- 200 g łopatki z sarny
- 4 plastry wędzonego boczku (ok. 40 g)
- 1 garść podgrzybków suszonych (10 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 5 ziemniaków (ok. 400 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee, smalcu lub oleju kokosowego (15 g)
- Kilka igieł rozmarynu (ok. 5 g)
Sałatka (na 1 porcję)
- 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
- 2 pomidorki koktajlowe (40 g)
- 1 rzodkiewka (15 g)
- 2 łyżki sosu vinaigrette kolendrowego (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Czekoladki herbaciane
Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Mieszamy z zieloną herbatą i próbujemy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodkie, dodajemy słodziło wedle upodobań. Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i…
WIĘCEJ >Kapusta z grzybami
Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do…
WIĘCEJ >Pasta jajeczna
Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną Po chwili obieramy ze skorupki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, dodajemy…
WIĘCEJ >Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami
Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Ziemniaki myjemy, solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…
WIĘCEJ >