fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz12-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

Przygotowanie

Zrazy z sosem

  • Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach
  • Lekko posolić, popieprzyć
  • Dodać rozmaryn
  • Wymieszać i podzielić na 4 porcje
  • Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm długości)
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Karkówkę rozbić tłuczkiem do mięsa
  • Na każdy rozbity płat karkówki nakładamy zmielone mięso z sarny
  • Zawijamy najpierw boki, potem zawijamy w rulon, tak jak się zwija dywan
  • Następnie każdą roladkę owijamy dwoma plastrami boczku
  • Gdy zrobimy tak 4 roladki, kładziemy je w naczyniu żaroodpornym, tak żeby końce boczku były na spodzie a roladka przyduszała je swym ciężarem
  • Wkładamy do piekarnika na 30 minut
  • W tym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 3 minuty
  • Dodajemy odcedzone grzyby (wodę zostawiamy!)
  • Podsmażamy 3 minuty
  • Podlewamy wodą z grzybów i dodatkowo dolewamy szklankę wody
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Zagotowujemy
  • Otwieramy piekarnik i zalewamy roladki sosem grzybowym
  • Wkładamy z powrotem do piekarnika na 40 minut
  • W tym czasie obieramy ziemniaki, płuczemy, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, czyli około 30 minut, po czym odcedzamy ziemniaki na sicie
  • Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika
  • Roladki przekładamy na talerz
  • Sos przelewamy do garnka
  • Zagotowujemy
  • Jednego ugotowanego ziemniaka wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować
  • Wlewamy kilka łyżek sosu (ale bardziej płyn niż grzyby)
  • Miksujemy na gładko
  • Zmiksowanego ziemniaka mieszamy z resztą sosu
  • Zagotowujemy (jeśli jest za rzadkie, to dodajemy jeszcze ziemniaka, jak za gęste, to trochę wody – zależy jak bardzo nam odparował sos

Sałatka

  • Sałatę drzemy w palcach na małe kawałki
  • Rzodkiewki kroimy w plastry
  • Pomidorki przekrawamy na 4 części
  • Polewamy sosem
  • Nakładamy na talerz mięso, ziemniaki i sos

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Zrazy z sosem

  • Ziemniak (400 g)
  • Wieprzowina karkówka (300 g)
  • Sarnina łopatka (200 g)
  • Woda (200 ml)
  • Cebula (świeża) (100 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (40 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Podgrzybek suszony (10 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka

  • Sałata rzymska (420 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Sos vinaigrette kolendrowy (80 ml)
  • Rzodkiewka (60 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - mały, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżanka z bakaliami

Ryż gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść ulubionych bakalii (orzechy, pestki, rodzynki)

WIĘCEJ >

Tęczowa sałatka

Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Papryki kroimy w paseczki, seler w plasterki Białą i czerwoną kapustę drobno szatkujemy Pokrojone warzywa wrzucamy do miski Wyciskamy z cytryny 2 łyżki soku Skrapiamy warzywa i…

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowo-jaglana

Orzechy moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc – około 8 godzin) Czosnek obieramy i siekamy Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę Kaszę jaglaną przepłukujemy i sparzamy W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy kaszę…

WIĘCEJ >

Gryczane ciasto szpinakowe

Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >