Zrazy mielone z sarny z żurawiną i duszonymi warzywami
Zrazy mielone z sarny z żurawiną i duszonymi warzywami
Przygotowanie
- Sarninę kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić
- Mięso mielimy w maszynce do mięsa
- Solimy, pieprzymy
- Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min
- Formujemy wrzecionowaty wałek
- Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może być kostka, mogą być paski
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy warzywa i zasmażamy 4-5 min
- Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy na średnim ogniu mięso po 3 – 4 min z każdej strony (po prostu obracamy wałek mięsa w kółko)
- Warzywa przekładamy na talerz, dodajemy mięso
- Obok nakładamy żurawinę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji znajduje się w powyższych piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne propozycje przyrządzenia zrazów.
Autor
Lista składników
- Sarnina łopatka (200 g)
- Seler korzeń (130 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Por (30 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Marchew (świeża) (20 g)
- Żurawina konfitura (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z bekonem, jajami i pomidorem
Rozgrzewamy patelnię Kładziemy plastry bekonu i wytapiamy z nich tłuszcz oraz smażymy do momentu, aż staną się chrupiące Do miski przelewamy tłuszcz z bekonu, dolewamy ocet oraz dodajemy przyprawy i mieszamy Pomidora kroimy w ćwiartki…
WIĘCEJ >Gulasz wołowy AIP
Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy z wierzchu na dużym ogniu, zmniejszamy ogień na średni. Kroimy warzywa, wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy liście laurowe. Dusimy 1,5 do 2 godzin po przykryciem – do miękkości….
WIĘCEJ >Frittata warzywna
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…
WIĘCEJ >Zapiekanka z cukinii
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…
WIĘCEJ >