fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zrazy mielone z sarny z żurawiną i duszonymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz6-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zrazy mielone z sarny z żurawiną i duszonymi warzywami

Przygotowanie

  • Sarninę kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić
  • Mięso mielimy w maszynce do mięsa
  • Solimy, pieprzymy
  • Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min
  • Formujemy wrzecionowaty wałek
  • Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może być kostka, mogą być paski
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy warzywa i zasmażamy 4-5 min
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy na średnim ogniu mięso po 3 – 4 min z każdej strony (po prostu obracamy wałek mięsa w kółko)
  • Warzywa przekładamy na talerz, dodajemy mięso
  • Obok nakładamy żurawinę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji znajduje się w powyższych piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje przyrządzenia zrazów na różne, smaczne sposoby.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g łopatki z sarny
  • 1 łyżka żurawiny suszonej, niesiarkowanej (12 g)
  • marchewki (20 g)
  • ½ korzenia pietruszki (40 g)
  • 1/3 papryki czerwonej (ok. 60 g)
  • ⅕ pora (ok. 28 g)
  • ⅕ korzenia selera (65 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Babka bananowo – cytrynowa

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną) Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia Przygotowujemy formę do…

WIĘCEJ >

Jabłko pieczone z malinami i miodem

Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…

WIĘCEJ >

Shake z kaki

Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera kielichowego Dodać wodę kokosową Wycisnąć sok z cytryny, dodać do blendera Miksować 15 sekund

WIĘCEJ >

Mix sałat z makrelą i awokado

Sałaty rozłożyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Awokado obrać i pokroić w paski Paprykę pokroić w paseczki Wszystkie pokrojone składniki ułożyć na sałatach Makrelę obrać ze skóry, wyjąć ości i położyć na sałatach Dodać…

WIĘCEJ >