fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zrazy mielone z sarny z żurawiną i duszonymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz6-3-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zrazy mielone z sarny z żurawiną i duszonymi warzywami

Przygotowanie

  • Sarninę kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić
  • Mięso mielimy w maszynce do mięsa
  • Solimy, pieprzymy
  • Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min
  • Formujemy wrzecionowaty wałek
  • Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może być kostka, mogą być paski
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy warzywa i zasmażamy 4-5 min
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy na średnim ogniu mięso po 3 – 4 min z każdej strony (po prostu obracamy wałek mięsa w kółko)
  • Warzywa przekładamy na talerz, dodajemy mięso
  • Obok nakładamy żurawinę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji znajduje się w powyższych piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne propozycje przyrządzenia zrazów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Sarnina łopatka (200 g)
  • Seler korzeń (130 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Por (30 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Marchew (świeża) (20 g)
  • Żurawina konfitura (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z bekonem, jajami i pomidorem

Rozgrzewamy patelnię Kładziemy plastry bekonu i wytapiamy z nich tłuszcz oraz smażymy do momentu, aż staną się chrupiące Do miski przelewamy tłuszcz z bekonu, dolewamy ocet oraz dodajemy przyprawy i mieszamy Pomidora kroimy w ćwiartki…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy AIP

Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy z wierzchu na dużym ogniu, zmniejszamy ogień na średni. Kroimy warzywa, wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy liście laurowe. Dusimy 1,5 do 2 godzin po przykryciem – do miękkości….

WIĘCEJ >

Frittata warzywna

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z cukinii

Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…

WIĘCEJ >