Zrazy wołowe z cukinią
Zrazy wołowe z cukinią
Przygotowanie
- Cukinię kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy cukinię z koperkiem przez 2 minuty.
- Płaty wołowiny rozkładamy na talerzu, wypełniamy cukiniowym farszem i zawijamy.
- Zrazy układamy w misie wolnowaru i zalewamy przecierem pomidorowym rozcieńczonym z wodą, doprawiamy solą i pieprzem.
- Ustawiamy wolnowar na Low (1) na całą noc.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.
Uwagi
Wypróbuj inny pomysł na przyrządzenie zrazów – zajrzyj w powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 2 rozbite płaty wołowiny na zrazy (ok. 300 g)
- ½ cukinii (150 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
- 3-4 gałązki koperku (8 g)
- 500 g przecieru pomidorowego + 100 ml wody
- Pieprz czarny (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gyros z kurczaka z warzywami
Z udek należy wyciąć kości (można je np. do rosołu dorzucić później) Mięso pociąć w cienkie plastry Czosnek obrać, posiekać lub wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa Posolić i popieprzyć Wymieszać i odstawić chociaż…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >Kotleciki wieprzowe
Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką
WIĘCEJ >Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką
wstawić garnek z wodą na gaz topinambur obrać ze skóry, umyć i wyszorować do gotującej wody włożyć czysty topinambur, gotować 20 minut marchewkę obrać i pokroić w paski/talarki/kostkę cebulę obrać i pokroić w plasterki plaster…
WIĘCEJ >