Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami
Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami
Przygotowanie
- Mięso mielone wkładamy do miski
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy i dzielimy na 4 kulki
- Rozbijamy plaster schabu tłuczkiem do mięsa
- Lekko solimy i pieprzymy
- Kładziemy szynkę
- Nakładamy na środek kulkę mieloną
- Lekko rozpłaszaczamy
- Na środek kładziemy ugotowane jajko
- Zawijamy roladę, najpierw boki, a następnie zwijamy jak dywan
- Marchew, pietruszkę, seler, kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i półtora cebuli i czosnek kroimy w kostkę
- Pora kroimy w paseczki
- Rozgrzewamy głęboką patelnię (najwygodniej było by użyć brytfannę)
- Smażymy na średnim ogniu roladki z każdej strony po 2 minuty
- Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa, zasmażamy 3 minuty
- Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
- Mieszamy ostrożnie wszystko razem
- Zasmażamy 2 minuty
- Zalewamy litrem zimnej wody
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Lekko solimy i pieprzymy
- Przykrywamy pokrywką i dusimy godzinę
- Podnosimy pokrywkę, wyjmujemy rolady na jakiś talerz
- Wyjmujemy liście i ziele
- Miksujemy sos blenderem
- Jeśli jest za gęsty, dolewamy trochę wody
- Próbujemy i doprawiamy
- Roladki wkładamy do gotowego sosu
- W tym czasie, kiedy dusiliśmy roladki, gotujemy kaszę gryczaną w wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie
- Buraki trzemy na tarce do jakiejś miski
- Pół cebuli kroimy w kostkę i dodajemy do buraków
- Dolewamy ocet jabłkowy
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy i próbujemy
- Na talerze nakładamy porcję kaszy, obok buraczki i roladkę, polewamy sosem
Rady dietetyka
Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – więcej informacji zawartych w piktogramach.
Uwagi
Jeśli mamy problem z dokładnym rozbiciem mięsa lub jeśli boimy się, iż rolady rozwiną się nam, możemy je owiązać bawełnianą nicią lub włożyć w siateczkę wędliniarską.
Roladka najefektowniej wygląda, jeśli położona jest na talerzu przecięta na pół, tak by był widoczny farsz.
Autor
Lista składników
- 2 plastry schabu o łącznej wadze (około 0,3 kg)
- 175 g mięsa mielonego wieprzowego
- 4 plastry szynki wędzonej (80 g)
- 2 ugotowane jaja na twardo (102 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ¼ selera w korzeniu (ok. 45 g)
- 2 cebule (200 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- ¼ pora (ok. 35 g)
- 2 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (50 g)
- 2 liście laurowe (2 g)
- 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
- 100 g kaszy gryczanej niepalowej
- 2 buraki (210 g)
- 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym
Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…
WIĘCEJ >Bulion jarski
Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków Dodać liść laurowy i zioło angielskie Wsypać czubatą łyżkę soli…
WIĘCEJ >Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach (na wywarze kostnym)
Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący płyn…
WIĘCEJ >Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkim ogniu Do oddzielnego rondelka wydrążamy miąższ z dyni, blendujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą, tymiankiem i kurkumą do smaku. Tak powstałą masę przelewamy do…
WIĘCEJ >