fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cde2d4265-e4f0-4aa9-91d9-74dbeb8ae976-1

Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami

Przygotowanie

  • Mięso mielone wkładamy do miski
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy i dzielimy na 4 kulki
  • Rozbijamy plaster schabu tłuczkiem do mięsa
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Kładziemy szynkę
  • Nakładamy na środek kulkę mieloną
  • Lekko rozpłaszaczamy
  • Na środek kładziemy ugotowane jajko
  • Zawijamy roladę, najpierw boki, a następnie zwijamy jak dywan
  • Marchew, pietruszkę, seler, kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i półtora cebuli i czosnek kroimy w kostkę
  • Pora kroimy w paseczki
  • Rozgrzewamy głęboką patelnię (najwygodniej było by użyć brytfannę)
  • Smażymy na średnim ogniu roladki z każdej strony po 2 minuty
  • Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa, zasmażamy 3 minuty
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Mieszamy ostrożnie wszystko razem
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Zalewamy litrem zimnej wody
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy godzinę
  • Podnosimy pokrywkę, wyjmujemy rolady na jakiś talerz
  • Wyjmujemy liście i ziele
  • Miksujemy sos blenderem
  • Jeśli jest za gęsty, dolewamy trochę wody
  • Próbujemy i doprawiamy
  • Roladki wkładamy do gotowego sosu
  • W tym czasie, kiedy dusiliśmy roladki, gotujemy kaszę gryczaną w wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie
  • Buraki trzemy na tarce do jakiejś miski
  • Pół cebuli kroimy w kostkę i dodajemy do buraków
  • Dolewamy ocet jabłkowy
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy i próbujemy
  • Na talerze nakładamy porcję kaszy, obok buraczki i roladkę, polewamy sosem

Rady dietetyka

Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – więcej informacji zawartych w piktogramach.

Uwagi

Jeśli mamy problem z dokładnym rozbiciem mięsa lub jeśli boimy się, iż rolady rozwiną się nam, możemy je owiązać bawełnianą nicią lub włożyć w siateczkę wędliniarską.

Roladka najefektowniej wygląda, jeśli położona jest na talerzu przecięta na pół, tak by był widoczny farsz.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry schabu o łącznej wadze (około 0,3 kg)
  • 175 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 plastry szynki wędzonej (80 g)
  • 2 ugotowane jaja na twardo (102 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ¼ selera w korzeniu (ok. 45 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ¼ pora (ok. 35 g)
  • 2 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (50 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
  • 100 g kaszy gryczanej niepalowej
  • 2 buraki (210 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Miska, Patelnia, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami, z ziemniakami duszonymi i gotowanymi warzywami

Roladka:·        Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć i wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje Z każdej uformować wałek Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni Pierś z kurczaka…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) z mango i żółtek

Mango obieramy ze skóry, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Dolewamy wodę kokosowa Miksujemy 15 sekund

WIĘCEJ >

Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem

Boczek kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min Dodajemy pokrojony boczek Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 5 min…

WIĘCEJ >

Karkówka z jelenia duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru

Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem Kładziemy na…

WIĘCEJ >