Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami
Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami
Przygotowanie
- Mięso mielone wkładamy do miski
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy i dzielimy na 4 kulki
- Rozbijamy plaster schabu tłuczkiem do mięsa
- Lekko solimy i pieprzymy
- Kładziemy szynkę
- Nakładamy na środek kulkę mieloną
- Lekko rozpłaszaczamy
- Na środek kładziemy ugotowane jajko
- Zawijamy roladę, najpierw boki, a następnie zwijamy jak dywan
- Marchew, pietruszkę, seler, kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i półtora cebuli i czosnek kroimy w kostkę
- Pora kroimy w paseczki
- Rozgrzewamy głęboką patelnię (najwygodniej było by użyć brytfannę)
- Smażymy na średnim ogniu roladki z każdej strony po 2 minuty
- Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa, zasmażamy 3 minuty
- Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
- Mieszamy ostrożnie wszystko razem
- Zasmażamy 2 minuty
- Zalewamy litrem zimnej wody
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Lekko solimy i pieprzymy
- Przykrywamy pokrywką i dusimy godzinę
- Podnosimy pokrywkę, wyjmujemy rolady na jakiś talerz
- Wyjmujemy liście i ziele
- Miksujemy sos blenderem
- Jeśli jest za gęsty, dolewamy trochę wody
- Próbujemy i doprawiamy
- Roladki wkładamy do gotowego sosu
- W tym czasie, kiedy dusiliśmy roladki, gotujemy kaszę gryczaną w wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie
- Buraki trzemy na tarce do jakiejś miski
- Pół cebuli kroimy w kostkę i dodajemy do buraków
- Dolewamy ocet jabłkowy
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy i próbujemy
- Na talerze nakładamy porcję kaszy, obok buraczki i roladkę, polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zrazów.
Autor
Lista składników
- Woda (500 ml)
- Wieprzowina schab (300 g)
- Burak (świeży) (210 g)
- Wieprzowina mięso mielone (175 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Jajo kurze rozm. M (102 g)
- Kasza gryczana niepalona (100 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (80 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Seler korzeń (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Por (35 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Ziele angielskie – ziarno (4 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bażant z wolnowaru w grzybach
Bażanta kroimy ostrym nożem na pół Wkładamy do wolnowaru, solimy, pieprzymy Grzyby kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Wszystko mieszamy Włączamy wolnowar na…
WIĘCEJ >Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem
Kotlety: Mięso mielimy, w maszynce na standardowym sitku lub siekamy tasakiem Mieszamy ręką i formujemy okrągły lub owalny kotlet Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3-4 min z każdej…
WIĘCEJ >Szaszłyki z kurczaka, pieczarek i ananasa
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C z opcją grzania z góry i dołu Pierś z kurczaka i ananasa kroimy w dużą kostkę Pieczarki kroimy w pół W rondelku rozpuszczamy miód i zdejmujemy z ognia…
WIĘCEJ >