fbpx
logo
Szukaj
open close

Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cde2d4265-e4f0-4aa9-91d9-74dbeb8ae976-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami

Przygotowanie

  • Mięso mielone wkładamy do miski
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy i dzielimy na 4 kulki
  • Rozbijamy plaster schabu tłuczkiem do mięsa
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Kładziemy szynkę
  • Nakładamy na środek kulkę mieloną
  • Lekko rozpłaszaczamy
  • Na środek kładziemy ugotowane jajko
  • Zawijamy roladę, najpierw boki, a następnie zwijamy jak dywan
  • Marchew, pietruszkę, seler, kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i półtora cebuli i czosnek kroimy w kostkę
  • Pora kroimy w paseczki
  • Rozgrzewamy głęboką patelnię (najwygodniej było by użyć brytfannę)
  • Smażymy na średnim ogniu roladki z każdej strony po 2 minuty
  • Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa, zasmażamy 3 minuty
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Mieszamy ostrożnie wszystko razem
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Zalewamy litrem zimnej wody
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy godzinę
  • Podnosimy pokrywkę, wyjmujemy rolady na jakiś talerz
  • Wyjmujemy liście i ziele
  • Miksujemy sos blenderem
  • Jeśli jest za gęsty, dolewamy trochę wody
  • Próbujemy i doprawiamy
  • Roladki wkładamy do gotowego sosu
  • W tym czasie, kiedy dusiliśmy roladki, gotujemy kaszę gryczaną w wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie
  • Buraki trzemy na tarce do jakiejś miski
  • Pół cebuli kroimy w kostkę i dodajemy do buraków
  • Dolewamy ocet jabłkowy
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy i próbujemy
  • Na talerze nakładamy porcję kaszy, obok buraczki i roladkę, polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zrazów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 2
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

  • Woda (500 ml)
  • Wieprzowina schab (surowy) (300 g)
  • Burak (210 g)
  • Wieprzowina mięso mielone (175 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Kasza gryczana niepalona (100 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Seler korzeń (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Por (35 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (4 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Zrazy wołowe z cukinią

Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy cukinię z koperkiem przez 2 minuty. Płaty wołowiny rozkładamy na talerzu, (…)

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez (…)

WIĘCEJ >

Zrazy mielone z sarny z żurawiną i duszonymi warzywami

Sarninę kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mięso mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką (…)

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

Zrazy z sosem Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach Lekko posolić, popieprzyć Dodać rozmaryn Wymieszać i podzielić (…)

WIĘCEJ >