fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cde2d4265-e4f0-4aa9-91d9-74dbeb8ae976-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami

Przygotowanie

  • Mięso mielone wkładamy do miski
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy i dzielimy na 4 kulki
  • Rozbijamy plaster schabu tłuczkiem do mięsa
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Kładziemy szynkę
  • Nakładamy na środek kulkę mieloną
  • Lekko rozpłaszaczamy
  • Na środek kładziemy ugotowane jajko
  • Zawijamy roladę, najpierw boki, a następnie zwijamy jak dywan
  • Marchew, pietruszkę, seler, kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i półtora cebuli i czosnek kroimy w kostkę
  • Pora kroimy w paseczki
  • Rozgrzewamy głęboką patelnię (najwygodniej było by użyć brytfannę)
  • Smażymy na średnim ogniu roladki z każdej strony po 2 minuty
  • Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa, zasmażamy 3 minuty
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Mieszamy ostrożnie wszystko razem
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Zalewamy litrem zimnej wody
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy godzinę
  • Podnosimy pokrywkę, wyjmujemy rolady na jakiś talerz
  • Wyjmujemy liście i ziele
  • Miksujemy sos blenderem
  • Jeśli jest za gęsty, dolewamy trochę wody
  • Próbujemy i doprawiamy
  • Roladki wkładamy do gotowego sosu
  • W tym czasie, kiedy dusiliśmy roladki, gotujemy kaszę gryczaną w wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie
  • Buraki trzemy na tarce do jakiejś miski
  • Pół cebuli kroimy w kostkę i dodajemy do buraków
  • Dolewamy ocet jabłkowy
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy i próbujemy
  • Na talerze nakładamy porcję kaszy, obok buraczki i roladkę, polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zrazów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (500 ml)
  • Wieprzowina schab (300 g)
  • Burak (świeży) (210 g)
  • Wieprzowina mięso mielone (175 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Jajo kurze rozm. M (102 g)
  • Kasza gryczana niepalona (100 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (80 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Seler korzeń (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Por (35 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (4 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku

Marchewkę obrać i pokroić w plastry, a następnie przekroić każdy plaster w paski Paprykę pokroić w centymetrowe paski Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić warzywa i zasmażać 4-5 min Lekko posolić i popieprzyć Na talerzu rozkładamy…

WIĘCEJ >

Gazpacho

Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, Czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę Oczyszczone pomidory przekrawamy na pół Miąższ wkładamy do blendera Dolewamy wodę, oliwę i jednego…

WIĘCEJ >

Shakshouka

Papryki kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, a pomidory w mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i papryki, dodajemy też słodką i ostrą paprykę w proszku. Po kilku minutach smażenia dodajemy pomidory oraz…

WIĘCEJ >

Chleb ziemniaczany

Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…

WIĘCEJ >