Zupa cebulowa (wegetariańska)
Zupa cebulowa (wegetariańska)
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę
- Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu
- Dodajemy wino
- Dusimy 2-3 minuty
- Zalewamy bulionem jarskim i gotujemy 5 minut
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajduje się również propozycja przyrządzenia takiej samej zupy, lecz na wywarze mięsnym.
Autor
Lista składników
- 2 cebule (200 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
- 25 ml białego, wytrawnego wina
- 2 szklanki bulionu jarskiego (500 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Burgery wołowe
Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Zmielone mięso wkładamy do miski i posypujemy mnóstwem przypraw (poza solą) Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa Mieszamy wszystko rękami lub łyżką do…
WIĘCEJ >Kasza jaglana z przyprawami i żurawiną
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod gorącą wodą Zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy na małym ogniu około 15 minut Dodajemy przyprawy i rodzynki
WIĘCEJ >Topinambur z grzybami
Cebulę i grzyby kroimy w kostkę Czosnek przeciskamy przez praskę Topinambur obieramy i kroimy w kostkę Podsmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy pokrojone grzyby Podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy topinambur Przyprawiamy solą…
WIĘCEJ >Czipsy z jarmużu
Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno Liście drzemy na małe kawałki, tak żeby została łodyga Wsypujemy podarte liście do miski Lekko solimy, pieprzymy i…
WIĘCEJ >