Zupa cebulowa
Zupa cebulowa
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę
- Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu
- Dodajemy wino
- Dusimy 2-3 minuty
- Zalewamy rosołem i gotujemy 5 minut
Rady dietetyka
Zupę możesz przygotować również bez wina. Spójrz do podpiętych, powiązanych przepisów na buliony, stanowiące bazę do zupy.
Porcja zupy to około 250-300 ml.
Autor
Lista składników
- 2 średniej wielkości cebule (200 g)
- 1 łyżka masła klarowanego (15 g)
- 25 ml białego, wytrwanego wina
- 500 ml bulionu mięsnego
- Sól kłodawska (1g)
- Pieprz czarny (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Puree z cukinii z szynką dojrzewającą
Cukinię gotujemy do miękkości i blendujemy z solą i masłem Szynkę kroimy na kawałki i podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 1 minutę Pure podajemy posypane chrupiącą szynką
WIĘCEJ >Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą
Zrazy z sosem Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach Lekko posolić, popieprzyć Dodać rozmaryn Wymieszać i podzielić na 4 porcje Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm…
WIĘCEJ >Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki
Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Jajecznica z żółtek i jarmużu
Jarmuż i szczypiorek myjemy i kroimy (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej) Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło Rozbijamy…
WIĘCEJ >