Wywar rumiany
Wywar rumiany
Przygotowanie
- Warzywa czyścimy i obieramy
- Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min
- Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka
- Zalewamy zimną wodą
- Dodajemy liście i ziele
- Lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy 8 godzin na małym ogniu
- Co jakiś czas uzupełniamy poziom płynu zimną wodą z kranu
- Na drugi dzień znowu gotujemy 8 godzin, tym razem chcemy żeby płyn odparował nam do wysokości 2/3 garnka
- Cedzimy wywar, kości i warzywa wyrzucamy
- Przecedzony wywar zagotowujemy
- Rozlewamy do czystych suchych słoików
- Zakręcamy i obracamy do góry nogami
- Zostawiamy do wystygnięcia
- Zimne wkładamy do lodówki
- Może stać w lodówce 30 dni
Rady dietetyka
1 porcja wywaru to około 250-300 ml.
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego.
Uwagi
Tak przygotowany wywar może być przechowywany w lodówce nawet przez 30 dni.
Autor
Lista składników
- 2 marchewki (120 g)
- 2 pietruszki (160 g)
- ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
- 1 cebula (100 g)
- ½ pora (70 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- 0,5 kg kości szpikowych
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
- 3 liście laurowe (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym (wegetariański)
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >Spaghetti z cukinii na zimno
Cukinię obieramy i tniemy na cieniutkie paseczki używając do tego celu obieraczki do warzyw. Przydatnym urządzeniem do tego celu może również być spiromat (tarka spiralna). Wszystkie składniki na sos miksujemy i powstałym sosem polewamy cukiniowe…
WIĘCEJ >Cukinia z łagodnym z farszem
Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki. Każdą kroimy na 4 równej długości kawałki. Gniazda nasienne wydrążamy ostrożnie małą łyżeczką i odkładamy do miski. Miąższ cukinii siekamy, kiełbasę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę…
WIĘCEJ >Zapiekanka wołowa
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso podsmażamy na maśle wraz z papryką wędzoną i solą. Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Połowę plastrów układamy w naczyniu żaroodpornym. Do mięsa dodajemy płatki drożdżowe i koncentrat pomidorowy. Mieszamy….
WIĘCEJ >