fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wywar rumiany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce2d8f72f-7fb6-4166-b190-4b5e84925b6a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wywar rumiany

Przygotowanie

  • Warzywa czyścimy i obieramy
  • Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min
  • Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka
  • Zalewamy zimną wodą
  • Dodajemy liście i ziele
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy 8 godzin na małym ogniu
  • Co jakiś czas uzupełniamy poziom płynu zimną wodą z kranu
  • Na drugi dzień znowu gotujemy 8 godzin, tym razem chcemy żeby płyn odparował nam do wysokości 2/3 garnka
  • Cedzimy wywar, kości i warzywa wyrzucamy
  • Przecedzony wywar zagotowujemy
  • Rozlewamy do czystych suchych słoików
  • Zakręcamy i obracamy do góry nogami
  • Zostawiamy do wystygnięcia
  • Zimne wkładamy do lodówki
  • Może stać w lodówce 30 dni 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Tak przygotowany wywar może być przechowywany w lodówce nawet przez 1 miesiąc.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 7
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1000 ml)
  • Wołowina kości szpikowe (500 g)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Marchew (świeża) (90 g)
  • Por (70 g)
  • Seler korzeń (45 g)
  • Czosnek (świeży) (15 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Garnek, Lodówka, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Sitko, Słoik - duży

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chlebek bananowy

Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mus jabłkowy, pastę kokosową i mieszamy wszystko ręcznym mikserem. Do masy dodajemy mąkę kokosową, cynamon, sodę i sól i znowu miksujemy masę do połączenia składników….

WIĘCEJ >

Praliny daktylowe

Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do czystego suchego garnka Dolewamy mleka kokosowego Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować Wrzucamy daktyle Widelcem obracamy, żeby równo obtoczyły…

WIĘCEJ >

Sałatka z chorizo

Marchewkę kroimy w słupki lub „na makaron warzywny” przy pomocy obieraczki Na patelni smażymy plasterki chorizo wytapiając z nich tłuszcz Dodajemy marchewkę Sałatę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy marchewkę z chorizo i mieszamy Posypujemy pestkami słonecznika

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >