Wywar rumiany
Wywar rumiany
Przygotowanie
- Warzywa czyścimy i obieramy
- Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min
- Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka
- Zalewamy zimną wodą
- Dodajemy liście i ziele
- Lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy 8 godzin na małym ogniu
- Co jakiś czas uzupełniamy poziom płynu zimną wodą z kranu
- Na drugi dzień znowu gotujemy 8 godzin, tym razem chcemy żeby płyn odparował nam do wysokości 2/3 garnka
- Cedzimy wywar, kości i warzywa wyrzucamy
- Przecedzony wywar zagotowujemy
- Rozlewamy do czystych suchych słoików
- Zakręcamy i obracamy do góry nogami
- Zostawiamy do wystygnięcia
- Zimne wkładamy do lodówki
- Może stać w lodówce 30 dni
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Tak przygotowany wywar może być przechowywany w lodówce nawet przez 1 miesiąc.
Autor
Lista składników
- Woda (1000 ml)
- Wołowina kości szpikowe (500 g)
- Pietruszka korzeń (160 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Marchew (świeża) (90 g)
- Por (70 g)
- Seler korzeń (45 g)
- Czosnek (świeży) (15 g)
- Liść laurowy (3 g)
- Ziele angielskie – ziarno (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chlebek bananowy
Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mus jabłkowy, pastę kokosową i mieszamy wszystko ręcznym mikserem. Do masy dodajemy mąkę kokosową, cynamon, sodę i sól i znowu miksujemy masę do połączenia składników….
WIĘCEJ >Praliny daktylowe
Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do czystego suchego garnka Dolewamy mleka kokosowego Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować Wrzucamy daktyle Widelcem obracamy, żeby równo obtoczyły…
WIĘCEJ >Sałatka z chorizo
Marchewkę kroimy w słupki lub „na makaron warzywny” przy pomocy obieraczki Na patelni smażymy plasterki chorizo wytapiając z nich tłuszcz Dodajemy marchewkę Sałatę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy marchewkę z chorizo i mieszamy Posypujemy pestkami słonecznika
WIĘCEJ >Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)
Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…
WIĘCEJ >