fbpx
logo
Szukaj
open close

Wywar rumiany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce2d8f72f-7fb6-4166-b190-4b5e84925b6a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wywar rumiany

Przygotowanie

  • Warzywa czyścimy i obieramy
  • Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min
  • Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka
  • Zalewamy zimną wodą
  • Dodajemy liście i ziele
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy 8 godzin na małym ogniu
  • Co jakiś czas uzupełniamy poziom płynu zimną wodą z kranu
  • Na drugi dzień znowu gotujemy 8 godzin, tym razem chcemy żeby płyn odparował nam do wysokości 2/3 garnka
  • Cedzimy wywar, kości i warzywa wyrzucamy
  • Przecedzony wywar zagotowujemy
  • Rozlewamy do czystych suchych słoików
  • Zakręcamy i obracamy do góry nogami
  • Zostawiamy do wystygnięcia
  • Zimne wkładamy do lodówki
  • Może stać w lodówce 30 dni 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Tak przygotowany wywar może być przechowywany w lodówce nawet przez 1 miesiąc.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 7
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1000 ml)
  • Wołowina kości szpikowe (500 g)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (90 g)
  • Por (70 g)
  • Seler korzeń (45 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Garnek, Lodówka, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Sitko, Słoik - duży

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z bakłażana z oliwkami

Bakłażana myjemy, suszymy i kroimy w dużą kostkę (2×2 cm) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego wrzucamy kostki bakłażana, polewamy 4 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy Wstawiamy do piekarnika i pieczemy…

WIĘCEJ >

Winogrona

Winogrona umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą

Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…

WIĘCEJ >

Bułki bezglutenowe

Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy…

WIĘCEJ >