fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wywar rumiany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce2d8f72f-7fb6-4166-b190-4b5e84925b6a

Wywar rumiany

Przygotowanie

  • Warzywa czyścimy i obieramy
  • Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min
  • Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka
  • Zalewamy zimną wodą
  • Dodajemy liście i ziele
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy 8 godzin na małym ogniu
  • Co jakiś czas uzupełniamy poziom płynu zimną wodą z kranu
  • Na drugi dzień znowu gotujemy 8 godzin, tym razem chcemy żeby płyn odparował nam do wysokości 2/3 garnka
  • Cedzimy wywar, kości i warzywa wyrzucamy
  • Przecedzony wywar zagotowujemy
  • Rozlewamy do czystych suchych słoików
  • Zakręcamy i obracamy do góry nogami
  • Zostawiamy do wystygnięcia
  • Zimne wkładamy do lodówki
  • Może stać w lodówce 30 dni 

Rady dietetyka

1 porcja wywaru to około 250-300 ml.

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego.

Uwagi

Tak przygotowany wywar może być przechowywany w lodówce nawet przez 30 dni.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 marchewki (120 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • ½ pora (70 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 0,5 kg kości szpikowych
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Lodówka, Piekarnik, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krupnik gryczany

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Zupa szparagowa (na wywarze kostnym)

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Chrupiące skrzydełka

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i…

WIĘCEJ >