fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wywar rumiany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce2d8f72f-7fb6-4166-b190-4b5e84925b6a

Wywar rumiany

Przygotowanie

  • Warzywa czyścimy i obieramy
  • Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min
  • Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka
  • Zalewamy zimną wodą
  • Dodajemy liście i ziele
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy 8 godzin na małym ogniu
  • Co jakiś czas uzupełniamy poziom płynu zimną wodą z kranu
  • Na drugi dzień znowu gotujemy 8 godzin, tym razem chcemy żeby płyn odparował nam do wysokości 2/3 garnka
  • Cedzimy wywar, kości i warzywa wyrzucamy
  • Przecedzony wywar zagotowujemy
  • Rozlewamy do czystych suchych słoików
  • Zakręcamy i obracamy do góry nogami
  • Zostawiamy do wystygnięcia
  • Zimne wkładamy do lodówki
  • Może stać w lodówce 30 dni 

Rady dietetyka

1 porcja wywaru to około 250-300 ml.

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego.

Uwagi

Tak przygotowany wywar może być przechowywany w lodówce nawet przez 30 dni.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 marchewki (120 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • ½ pora (70 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 0,5 kg kości szpikowych
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Lodówka, Piekarnik, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajka w szynce na sałacie

Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a (…)

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z granatem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Gyros z kurczaka z warzywami

Z udek należy wyciąć kości (można je np. do rosołu dorzucić później) Mięso pociąć w cienkie plastry Czosnek obrać, posiekać (…)

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z jajem (wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl