fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz18-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)

Przygotowanie

  • Szczaw wypłukać i pokroić
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę
  • Dodajemy pokrojony szczaw
  • Zalewamy rosołem
  • Wyciskamy sok z cytryny do garnka
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy 10 min
  • Próbujemy i doprawiamy
  • Każde jajko kroimy na ćwiartki i nakładamy na talerze
  • Zalewamy jajka gorącą zupą

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Warto mieć większe zapasy bulionu w lodówce – wtedy przygotowanie zupy zajmuje niewiele czasu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 125 g świeżego szczawiu
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
  • 2 ugotowane na twardo jajka (ok. 102 g)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Maliny

Maliny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Owsianka z borówkami

Płatki owsiane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy borówkami

WIĘCEJ >

Arbuz

Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki

WIĘCEJ >

Brukselka duszona z wędzonką

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce Boczek i szynkę pokroić w kostkę Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora Podsmażamy…

WIĘCEJ >