Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)
Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)
Przygotowanie
- Szczaw wypłukać i pokroić
- Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę
- Dodajemy pokrojony szczaw
- Zalewamy rosołem
- Wyciskamy sok z cytryny do garnka
- Lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy 10 min
- Próbujemy i doprawiamy
- Każde jajko kroimy na ćwiartki i nakładamy na talerze
- Zalewamy jajka gorącą zupą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Bulion kostny (500 ml)
- Jajo kurze rozm. M (153 g)
- Szczaw (125 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Cytryna (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami
Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła) Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień…
WIĘCEJ >Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii
Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitcu Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić na większe kawałki i posmarować 1 łyżką oleju kokosowego. Buraka umyć i owinąć w papier do pieczenia. Dynię razem z…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym
Na patelni rozpuścić smalec gęsi. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki (z ogonkami). Smażyć na średnim ogniu kilka minut (aż staną się całkiem różowe), dodać sok z cytryny, a po ok. dwóch…
WIĘCEJ >Sałatka z oliwkami
Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do szpinaku i oliwek. Posypujemy ziołami prowansalskimi i mieszamy z oliwą z oliwek
WIĘCEJ >