Zupa szczawiowa z jajem
Zupa szczawiowa z jajem
Przygotowanie
- Szczaw wypłukać i pokroić
- Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę
- Dodajemy pokrojony szczaw
- Zalewamy rosołem
- Wyciskamy sok z cytryny do garnka
- Lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy 10 min
- Próbujemy i doprawiamy
- Każde jajko kroimy na ćwiartki i nakładamy na talerze
- Zalewamy jajka gorącą zupą
Uwagi
Warto mieć większe zapasy bulionu w lodówce, wtedy można w szybki sposób przygotować zupę. Przepisy na buliony znajdziesz w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Jajo kurze (153 g)
- Szczaw (125 g)
- Cebula (105 g)
- Cytryna (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego
Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…
WIĘCEJ >Sałatka z kozim serem
Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.
WIĘCEJ >Jaja sadzone na smalcu gęsim z rukolą
Na patelni rozpuszczamy smalec Wybijamy jajka Smażymy do ścięcia białka Dodajemy rukolę
WIĘCEJ >Krem z buraków
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli Mieszamy, przykrywamy i…
WIĘCEJ >