
Źródło zdjęcia.
Radio Opole Żyj Zdrowo i Kolorowo: Grzyby – czy zawierają jakieś wartości odżywcze?
W zależności od gatunku grzybów oraz podłoża, na którym rosną dostarczają nam sporej ilości witamin z grupy B, zwłaszcza pirydoksyny (wit B6), niacyny (wit PP), ryboflawiny (wit B2) i tiaminy (wit B1), a także prowitaminę A, witaminę E, K, D, C, H. Oprócz witamin dostarczają również minerały, takie jak: żelazo, potas, fosfor, wapń, miedź, cynk, jod, mangan, molibden, fluor, selen, kobalt, tytan, sód. Największa zawartość witamin i minerałów występuje w kapeluszu grzyba.
Z powodu dużej zawartości żelaza oraz białka cechującego się 90% przyswajalnością, grzyby nazywane są „mięsem lasu”.
Grzyby są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który dzielimy na nierozpuszczalny w wodzie (celuloza, ligniny, chityna) oraz rozpuszczalny, w którym głównymi składnikami są β-glukany i chitosany. To właśnie w wyniku wysokiej zawartości błonnika, który nie jest trawiony przez nasze enzymy, grzyby należą do ciężkostrawnych produktów. Czytaj całość n/t grzybów.
Autor

Iwona Wierzbicka
Źródło zdjęcia.
Radio Opole Żyj Zdrowo i Kolorowo: Grzyby – czy zawierają jakieś wartości odżywcze?
W zależności od gatunku grzybów oraz podłoża, na którym rosną dostarczają nam sporej ilości witamin z grupy B, zwłaszcza pirydoksyny (wit B6), niacyny (wit PP), ryboflawiny (wit B2) i tiaminy (wit B1), a także prowitaminę A, witaminę E, K, D, C, H. Oprócz witamin dostarczają również minerały, takie jak: żelazo, potas, fosfor, wapń, miedź, cynk, jod, mangan, molibden, fluor, selen, kobalt, tytan, sód. Największa zawartość witamin i minerałów występuje w kapeluszu grzyba.
Z powodu dużej zawartości żelaza oraz białka cechującego się 90% przyswajalnością, grzyby nazywane są „mięsem lasu”.
Grzyby są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który dzielimy na nierozpuszczalny w wodzie (celuloza, ligniny, chityna) oraz rozpuszczalny, w którym głównymi składnikami są β-glukany i chitosany. To właśnie w wyniku wysokiej zawartości błonnika, który nie jest trawiony przez nasze enzymy, grzyby należą do ciężkostrawnych produktów. Czytaj całość n/t grzybów.
Autor
Tagi
Komentarzy: 1
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Radio Opole: Zdrowie i uroda – Stres
Iwona Wierzbicka w Radio Opole - Zdrowie i uroda, opowiada o tym jak zredukować poziom stresu, dzięki diecie, ćwiczeniom i zdrowym stylem życia. Podkreśla istotę odpowiedniego żywienia, a dopiero w drugiej kolejności uzupełnieniu suplementacją.
WIĘCEJ >Witamina D3 – dlaczego jest tak ważna?
Witamina D3 i letnie odchudzanie - nagranie dla Radia Opole. 80% społeczeństwa cierpi na niedobór witamin D3, a jej niedobór zwiększa ryzyko osteoporozy, nowotworów, depresji, problemów hormonalnych i immunologicznych.
WIĘCEJ >17 produktów niezbędnych w diecie
Wiele osób komponuje jadłospis z przypadkowych produktów. Często słyszymy, że trzeba ograniczyć tłuszcz, jeść produkty pełnoziarniste, dużo warzyw i owoców, a będziemy zdrowi. Niestety nie! Często kupujemy produkty w puszkach, paczkach czy też całkowicie przetworzone,…
WIĘCEJ >Radio Opole: Jelita, candida, AZS
Dzisiaj o jelitach, candidy i atopowym zapaleniu skóry. Żyj Zdrowo i Kolorowo - Radio Opole, jak co drugi wtorek. Janusz Stasiak - gastroenterolog, Iwona Wierzbicka - dietetyk kliniczny. Krzysztof Dobrowolski - prowadzący i Piotr Furtas
WIĘCEJ >
Czy dzieci około 3 roku życia moga jeść grzyby np. boczniaki?