Radio Opole: grzyby
Źródło zdjęcia.
Radio Opole Żyj Zdrowo i Kolorowo: Grzyby – czy zawierają jakieś wartości odżywcze?
W zależności od gatunku grzybów oraz podłoża, na którym rosną dostarczają nam sporej ilości witamin z grupy B, zwłaszcza pirydoksyny (wit B6), niacyny (wit PP), ryboflawiny (wit B2) i tiaminy (wit B1), a także prowitaminę A, witaminę E, K, D, C, H. Oprócz witamin dostarczają również minerały, takie jak: żelazo, potas, fosfor, wapń, miedź, cynk, jod, mangan, molibden, fluor, selen, kobalt, tytan, sód. Największa zawartość witamin i minerałów występuje w kapeluszu grzyba.
Z powodu dużej zawartości żelaza oraz białka cechującego się 90% przyswajalnością, grzyby nazywane są „mięsem lasu”.
Grzyby są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który dzielimy na nierozpuszczalny w wodzie (celuloza, ligniny, chityna) oraz rozpuszczalny, w którym głównymi składnikami są β-glukany i chitosany. To właśnie w wyniku wysokiej zawartości błonnika, który nie jest trawiony przez nasze enzymy, grzyby należą do ciężkostrawnych produktów. Czytaj całość n/t grzybów.
Autor
Iwona Wierzbicka
Źródło zdjęcia.
Radio Opole Żyj Zdrowo i Kolorowo: Grzyby – czy zawierają jakieś wartości odżywcze?
W zależności od gatunku grzybów oraz podłoża, na którym rosną dostarczają nam sporej ilości witamin z grupy B, zwłaszcza pirydoksyny (wit B6), niacyny (wit PP), ryboflawiny (wit B2) i tiaminy (wit B1), a także prowitaminę A, witaminę E, K, D, C, H. Oprócz witamin dostarczają również minerały, takie jak: żelazo, potas, fosfor, wapń, miedź, cynk, jod, mangan, molibden, fluor, selen, kobalt, tytan, sód. Największa zawartość witamin i minerałów występuje w kapeluszu grzyba.
Z powodu dużej zawartości żelaza oraz białka cechującego się 90% przyswajalnością, grzyby nazywane są „mięsem lasu”.
Grzyby są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który dzielimy na nierozpuszczalny w wodzie (celuloza, ligniny, chityna) oraz rozpuszczalny, w którym głównymi składnikami są β-glukany i chitosany. To właśnie w wyniku wysokiej zawartości błonnika, który nie jest trawiony przez nasze enzymy, grzyby należą do ciężkostrawnych produktów. Czytaj całość n/t grzybów.
Autor
Tagi
Komentarzy: 1
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Przestań liczyć kalorie! Zmień jedzenie na pożywienie
Od dawna promuję model żywienia oparty na jakości, a nie ilości, lecz świat dietetyki EBM pozostaje głuchy na argumenty. Efektem tego jest to, że wiele osób w radości, że nic nie musi zmieniać i może…
WIĘCEJ >Radio Opole: Jelita, candida, AZS
Dzisiaj o jelitach, candidy i atopowym zapaleniu skóry. Żyj Zdrowo i Kolorowo - Radio Opole, jak co drugi wtorek. Janusz Stasiak - gastroenterolog, Iwona Wierzbicka - dietetyk kliniczny. Krzysztof Dobrowolski - prowadzący i Piotr Furtas
WIĘCEJ >Spirulina – dobra czy zła?
Spirulina zawiera 60–70% białka, kwasy fenolowe, tokoferole, prowitaminę A, witaminy z grupy B, w tym roślinną postać B12 i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? Spirulina ma działanie…
WIĘCEJ >Wątróbka – naturalna multiwitamina
Wątróbka to obecnie najtańszy kawałek mięsa, ale mało kto za nią przepada, dlatego czasami trudno ją kupić w sklepie mięsnym. Tymczasem warto się do niej przekonać i wprowadzić ją do swojej diety. Sprawdź, dlaczego. W…
WIĘCEJ >
Czy dzieci około 3 roku życia moga jeść grzyby np. boczniaki?