fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Radio Opole: grzyby

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Radio Opole: grzyby

grzyb.jpg

Źródło zdjęcia.

Radio Opole Żyj Zdrowo i Kolorowo: Grzyby – czy zawierają jakieś wartości odżywcze?

W zależności od gatunku grzybów oraz podłoża, na którym rosną dostarczają nam sporej ilości witamin z grupy B, zwłaszcza pirydoksyny (wit B6), niacyny (wit PP), ryboflawiny (wit B2) i tiaminy (wit B1), a także prowitaminę A, witaminę E, K, D, C, H. Oprócz witamin dostarczają również minerały, takie jak: żelazo, potas, fosfor, wapń, miedź, cynk, jod, mangan, molibden, fluor, selen, kobalt, tytan, sód. Największa zawartość witamin i minerałów występuje w kapeluszu grzyba.

Z powodu dużej zawartości żelaza oraz białka cechującego się 90% przyswajalnością, grzyby nazywane są „mięsem lasu”.

Grzyby są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który dzielimy na nierozpuszczalny w wodzie (celuloza, ligniny, chityna) oraz rozpuszczalny, w którym głównymi składnikami są β-glukany i chitosany. To właśnie w wyniku wysokiej zawartości błonnika, który nie jest trawiony przez nasze enzymy, grzyby należą do ciężkostrawnych produktów. Czytaj całość n/t grzybów.

grzyby - tabela

Autor



Iwona Wierzbicka

Źródło zdjęcia.

Radio Opole Żyj Zdrowo i Kolorowo: Grzyby – czy zawierają jakieś wartości odżywcze?

W zależności od gatunku grzybów oraz podłoża, na którym rosną dostarczają nam sporej ilości witamin z grupy B, zwłaszcza pirydoksyny (wit B6), niacyny (wit PP), ryboflawiny (wit B2) i tiaminy (wit B1), a także prowitaminę A, witaminę E, K, D, C, H. Oprócz witamin dostarczają również minerały, takie jak: żelazo, potas, fosfor, wapń, miedź, cynk, jod, mangan, molibden, fluor, selen, kobalt, tytan, sód. Największa zawartość witamin i minerałów występuje w kapeluszu grzyba.

Z powodu dużej zawartości żelaza oraz białka cechującego się 90% przyswajalnością, grzyby nazywane są „mięsem lasu”.

Grzyby są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który dzielimy na nierozpuszczalny w wodzie (celuloza, ligniny, chityna) oraz rozpuszczalny, w którym głównymi składnikami są β-glukany i chitosany. To właśnie w wyniku wysokiej zawartości błonnika, który nie jest trawiony przez nasze enzymy, grzyby należą do ciężkostrawnych produktów. Czytaj całość n/t grzybów.

grzyby - tabela

Autor

Iwona Wierzbicka
20 września 2014

Tagi

Komentarzy: 1

  1. An Bre 29 marca 2015 o 15:21

    Czy dzieci około 3 roku życia moga jeść grzyby np. boczniaki?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spirulina – dobra czy zła?

Spirulina zawiera 60–70% białka, kwasy fenolowe, tokoferole, prowitaminę A, witaminy z grupy B, w tym roślinną postać B12 i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? Spirulina ma działanie…

WIĘCEJ >

Kokos – co można z niego zrobić?

Czym tak naprawdę jest kokos? Co można z niego zrobić? Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Każdy pewnie myśli, że kokos to orzech, a tu niespodzianka! Tak naprawdę jest on pestką, owocem palmy kokosowej….

WIĘCEJ >

Radio Opole: rodzinne posiłki, dziecięca otyłość

Rodzinne posiłki, jak jemy, o słodyczach, przekąskach, otyłości, chodzeniu w gości. O chemii w jedzeniu i jej wpływie na zdrowie dzieci w przyszłości.

WIĘCEJ >

Rowerowe porady Iwony Wierzbickiej

Iwona Wierzbicka opowiada o jeździe rowerowej, o sprzęcie, o tym co warto mieć przy sobie - taki rowerowy niezbędnik. Iwona Wierzbicka fan dwóch kółek.

WIĘCEJ >