
Sprawdź, jaką rolę pełni żelazo i dlaczego w twojej diecie nie może go zabraknąć.
Jeśli obserwujesz u siebie różne objawy, takie jak zmęczenie, ospałość, rozdrażnienie, niemoc, bladość skóry, wypadanie włosów, to warto sprawdzić swój poziom żelaza we krwi. Przyjrzyj się również temu, czy w twojej diecie znajdują się produkty bogate w ten minerał. To ważne, ponieważ jest on kluczowy w funkcjonowaniu organizmu. Już samo obniżenie poziomu żelaza wpłynie na ciebie niekorzystnie, a jego długotrwały niedobór może przyczynić się do rozwoju chorób.
Jaką rolę pełni żelazo?
Dotlenienie
Żelazo bierze udział w dotlenieniu komórki, odpowiada za transport tlenu. Jest składnikiem hemoglobiny, która pobiera tlen, transportuje go, a następnie uwalnia w tkankach. Co ważne, bierze udział w transporcie zwrotnym dwutlenku węgla. Bez tlenu żadna reakcja chemiczna nie będzie przebiegać prawidłowo. Twoja kondycja sportowa zależy od poziomu żelaza, dlatego jego niedobór może być kłopotliwy podczas aktywności fizycznej. W przypadku niskiego dotlenienia mogą pojawić się problemy z utrzymaniem prawidłowej temperatury ciała (jest ci stale zimno). Dodatkowo pogarszają się funkcje żołądkowo-jelitowe, ponieważ organy układu pokarmowego są gorzej ukrwione.
Odporność
Żelazo jest istotnym komponentem właściwie funkcjonujących komórek układu odpornościowego. Niedobór żelaza zwiększa ryzyko infekcji, zakażeń. Niewystarczająca zawartość tego mikroelementu w organizmie wiąże się z zaburzeniem wytwarzania interleukiny 2. Co więcej, pierwiastek ten pomaga w procesach przetwarzania szkodliwych metabolitów przez wątrobę, czyli sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji.
Energia
Żelazo wspomaga prawidłową produkcję energii. Nie będzie ona wytwarzana na odpowiednim poziomie, jeśli borykasz się z niedoborem tego pierwiastka. W takiej sytuacji automatycznie osłabione jest też mitochondrium i komórka nie działa poprawnie.
Hormony
Żelazo bierze udział w produkcji tyroksyny i trijodotyroniny (T3) z tyroksyny (peroksydaza tarczycowa). Już to pokazuje, jak ważne jest żelazo m.in. w odpowiedniej pracy tarczycy. Jego niedobór może przyczynić się do powstania niedoczynności tarczycy czy choroby Hashimoto.
Regeneracja i wzrost
Żelazo wpływa na regenerację i wzrost, ponieważ odpowiada za rozbudowę fundamentalnych elementów tkanek włókien kolagenowych i elastynowych. Dzięki temu poprawia się stan kości, skóry, włosów i paznokci. W przypadku niedoboru żelaza włosy mogą wypadać, być pozbawione blasku, wolniej rosnąć i często się łamać.
Enzymy
Żelazo wchodzi w skład licznych enzymów chroniących komórki przed stresem oksydacyjnym, m.in. regulujących produkcję kortyzolu, a także enzymów biorących udział w syntezie serotoniny (hormon szczęścia). Wchodzi także w skład enzymów zajmujących się procesami przeciwutleniającymi.
Układ nerwowy
Minerał ten wpływa na mielinizację osłonek nerwowych oraz na aktywność hydroksylazy tyrozynowej. Jest to enzym, który bierze udział w syntezie dopaminy odpowiedzialnej za motywację do działania, skupianie uwagi. Bierze udział w produkcji neuroprzekaźników, takich jak serotonina (co wiąże się z dobrym samopoczuciem, odczuwaniem radości). Dlatego przewlekły niedobór żelaza może mieć bardzo duże powinowactwo z depresją. Wpływa również na wytwarzanie GABA (kwas gamma-aminomasłowy), który jest kluczowy do wyciszenia umysłu i dla odporności na stres.
Źródła żelaza w diecie
Żelazo znajduje się w licznych produktach, takich jak: podroby (zwłaszcza wątróbka), czerwone mięso, żółtka jaj, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, buraki, kasza gryczana niepalona czy komosa ryżowa.
Przeczytaj jeszcze: Anemia – jak sobie z nią radzić?
Autor

Kamila Berdys
Sprawdź, jaką rolę pełni żelazo i dlaczego w twojej diecie nie może go zabraknąć.
Jeśli obserwujesz u siebie różne objawy, takie jak zmęczenie, ospałość, rozdrażnienie, niemoc, bladość skóry, wypadanie włosów, to warto sprawdzić swój poziom żelaza we krwi. Przyjrzyj się również temu, czy w twojej diecie znajdują się produkty bogate w ten minerał. To ważne, ponieważ jest on kluczowy w funkcjonowaniu organizmu. Już samo obniżenie poziomu żelaza wpłynie na ciebie niekorzystnie, a jego długotrwały niedobór może przyczynić się do rozwoju chorób.
Jaką rolę pełni żelazo?
Dotlenienie
Żelazo bierze udział w dotlenieniu komórki, odpowiada za transport tlenu. Jest składnikiem hemoglobiny, która pobiera tlen, transportuje go, a następnie uwalnia w tkankach. Co ważne, bierze udział w transporcie zwrotnym dwutlenku węgla. Bez tlenu żadna reakcja chemiczna nie będzie przebiegać prawidłowo. Twoja kondycja sportowa zależy od poziomu żelaza, dlatego jego niedobór może być kłopotliwy podczas aktywności fizycznej. W przypadku niskiego dotlenienia mogą pojawić się problemy z utrzymaniem prawidłowej temperatury ciała (jest ci stale zimno). Dodatkowo pogarszają się funkcje żołądkowo-jelitowe, ponieważ organy układu pokarmowego są gorzej ukrwione.
Odporność
Żelazo jest istotnym komponentem właściwie funkcjonujących komórek układu odpornościowego. Niedobór żelaza zwiększa ryzyko infekcji, zakażeń. Niewystarczająca zawartość tego mikroelementu w organizmie wiąże się z zaburzeniem wytwarzania interleukiny 2. Co więcej, pierwiastek ten pomaga w procesach przetwarzania szkodliwych metabolitów przez wątrobę, czyli sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji.
Energia
Żelazo wspomaga prawidłową produkcję energii. Nie będzie ona wytwarzana na odpowiednim poziomie, jeśli borykasz się z niedoborem tego pierwiastka. W takiej sytuacji automatycznie osłabione jest też mitochondrium i komórka nie działa poprawnie.
Hormony
Żelazo bierze udział w produkcji tyroksyny i trijodotyroniny (T3) z tyroksyny (peroksydaza tarczycowa). Już to pokazuje, jak ważne jest żelazo m.in. w odpowiedniej pracy tarczycy. Jego niedobór może przyczynić się do powstania niedoczynności tarczycy czy choroby Hashimoto.
Regeneracja i wzrost
Żelazo wpływa na regenerację i wzrost, ponieważ odpowiada za rozbudowę fundamentalnych elementów tkanek włókien kolagenowych i elastynowych. Dzięki temu poprawia się stan kości, skóry, włosów i paznokci. W przypadku niedoboru żelaza włosy mogą wypadać, być pozbawione blasku, wolniej rosnąć i często się łamać.
Enzymy
Żelazo wchodzi w skład licznych enzymów chroniących komórki przed stresem oksydacyjnym, m.in. regulujących produkcję kortyzolu, a także enzymów biorących udział w syntezie serotoniny (hormon szczęścia). Wchodzi także w skład enzymów zajmujących się procesami przeciwutleniającymi.
Układ nerwowy
Minerał ten wpływa na mielinizację osłonek nerwowych oraz na aktywność hydroksylazy tyrozynowej. Jest to enzym, który bierze udział w syntezie dopaminy odpowiedzialnej za motywację do działania, skupianie uwagi. Bierze udział w produkcji neuroprzekaźników, takich jak serotonina (co wiąże się z dobrym samopoczuciem, odczuwaniem radości). Dlatego przewlekły niedobór żelaza może mieć bardzo duże powinowactwo z depresją. Wpływa również na wytwarzanie GABA (kwas gamma-aminomasłowy), który jest kluczowy do wyciszenia umysłu i dla odporności na stres.
Źródła żelaza w diecie
Żelazo znajduje się w licznych produktach, takich jak: podroby (zwłaszcza wątróbka), czerwone mięso, żółtka jaj, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, buraki, kasza gryczana niepalona czy komosa ryżowa.
Przeczytaj jeszcze: Anemia – jak sobie z nią radzić?
Autor
Tagi
Komentarzy: 1
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Bez tego droga do zdrowia będzie trudniejsza!
Droga do zdrowia bywa kręta, ale już na jej początku duże znaczenie mają trzy elementy – zrozumienie, cierpliwość i wytrwałość. Sprawdź, dlatego jest to tak istotne. Zrozumienie Miałam pacjentkę, które przyszła do mnie na jednorazową…
WIĘCEJ >3 najczęstsze choroby jelit – sprawdź, czy dotyczą ciebie
Jelita to nasz drugi mózg. To nasza najcenniejsza wewnętrzna „fabryka”, która odpowiedzialna jest za trawienie pokarmu, wchłanianie substancji odżywczych oraz za siłę naszej odporności. Dlatego trzeba o nie dbać. Sprawdź, jakie są 3 najczęstsze choroby…
WIĘCEJ >Biegunka – jak sobie radzić?
Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Dowiedz się, jak sobie pomóc, gdy nas dopadnie. Biegunka to zaburzenie trawienia…
WIĘCEJ >Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? 4 proste sposoby
Każdy z nas dobrze zdaje sobie sprawę z tego, że od cukru łatwo można się uzależnić. Znacznie trudniej jest jednak zerwać z tym nałogiem. Dzieje się tak m.in. dlatego, że po zjedzeniu czegoś słodkiego w…
WIĘCEJ >
Cała prawda o Żelazie doświadczyłem zimna, braku energii,i dużo innych objawów braku żelaza opisanych w artykule. Dziękuję bardzo