fbpx
Szukaj
open close

Arsen w żywności – sprawdź, czego unikać!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
arsen

Arsen to niebezpieczny pierwiastek, który może występować w żywności jako zanieczyszczenie lub składnik naturalny. Sprawdź, jakich produktów unikać.

Arsen (As) to pierwiastek półmetaliczny, który występuje w przyrodzie w różnych formach, z których najważniejsze to arsen trójtlenowy (As2O3) i arsen pięciotlenowy (As2O5). Arsen jest toksycznym związkiem i może być niebezpieczny dla zdrowia ludzi, jeśli są oni narażeni na nadmierną ekspozycję.

Dlaczego arsen jest szkodliwy?

Ekspozycja na arsen jest związana z rakiem skóry, płuc, pęcherza, wątroby, nerek i trzustki oraz chorobami sercowo-naczyniowymi, neuronalnymi i innymi. Przewlekłe narażenie na arsen może powodować choroby układu oddechowego, niedokrwistość, neuropatię obwodową i zaburzenia naczyń obwodowych.

Według Amerykańskiej Agencji ds. Rejestru Substancji Toksycznych i Chorób arsen jest jedną z najważniejszych substancji trujących. Od dawna zajmuje on pierwsze miejsce na tej liście ze względu na swoje szerokie zastosowanie oraz szkodliwy wpływ na zdrowie.

Przede wszystkim arsen:

  • jest toksyczny i może powodować szereg negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak uszkodzenie narządów, problemy neurologiczne, choroby nowotworowe i problemy skórne;
  • może przyczyniać się do rozwoju nowotworów, takich jak rak płuc, rak skóry i rak pęcherza moczowego;
  • występujący w nadmiarze w organizmie może wpływać na układ nerwowy, co prowadzi do problemów z funkcjonowaniem mózgu i nerwów;
  • może powodować zmiany skórne, takie jak zaczerwienienie, łuszczenie się skóry i owrzodzenia.

W czym jest dużo arsenu?

Kiedy spożywamy arsen wraz z jedzeniem, wchłania się on przez jelito cienkie i przechodzi do wątroby. Tam ulega przekształceniu i jest usuwany z organizmu głównie przez mocz, a w mniejszym stopniu – przez kał oraz pot. Część arsenu zatrzymuje się w kościach, nerkach, wątrobie czy tkankach, które zawierają keratynę (takich jak włosy, paznokcie, skóra i błona śluzowa przewodu pokarmowego).

Arsen może występować w żywności jako zanieczyszczenie lub jako składnik naturalny. Główne źródła arsenu w diecie obejmują takie produkty, jak:

  • woda pitna (jako zanieczyszczenie, szczególnie w obszarach, gdzie gleba zawiera naturalne złoża arsenu);
  • ryby i owoce morza;
  • ryż;
  • wino;
  • piwo;
  • brukselka.

Problematyczne mogą być też warzywa i produkty zbożowe uprawiane w obszarach z zanieczyszczoną glebą.

Należy pamiętać, że problemy powoduje nie tylko jednorazowa duża dawka toksyn, lecz także przewlekłe narażenie na niską dawkę.

Więcej na temat arsenu oraz tabelę z produktami zawierającymi dużą ilość tego pierwiastka znajdziesz w e-booku „Arsen. Lista produktów z wysoką zawartością arsenu”.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Arsen to niebezpieczny pierwiastek, który może występować w żywności jako zanieczyszczenie lub składnik naturalny. Sprawdź, jakich produktów unikać.

Arsen (As) to pierwiastek półmetaliczny, który występuje w przyrodzie w różnych formach, z których najważniejsze to arsen trójtlenowy (As2O3) i arsen pięciotlenowy (As2O5). Arsen jest toksycznym związkiem i może być niebezpieczny dla zdrowia ludzi, jeśli są oni narażeni na nadmierną ekspozycję.

Dlaczego arsen jest szkodliwy?

Ekspozycja na arsen jest związana z rakiem skóry, płuc, pęcherza, wątroby, nerek i trzustki oraz chorobami sercowo-naczyniowymi, neuronalnymi i innymi. Przewlekłe narażenie na arsen może powodować choroby układu oddechowego, niedokrwistość, neuropatię obwodową i zaburzenia naczyń obwodowych.

Według Amerykańskiej Agencji ds. Rejestru Substancji Toksycznych i Chorób arsen jest jedną z najważniejszych substancji trujących. Od dawna zajmuje on pierwsze miejsce na tej liście ze względu na swoje szerokie zastosowanie oraz szkodliwy wpływ na zdrowie.

Przede wszystkim arsen:

  • jest toksyczny i może powodować szereg negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak uszkodzenie narządów, problemy neurologiczne, choroby nowotworowe i problemy skórne;
  • może przyczyniać się do rozwoju nowotworów, takich jak rak płuc, rak skóry i rak pęcherza moczowego;
  • występujący w nadmiarze w organizmie może wpływać na układ nerwowy, co prowadzi do problemów z funkcjonowaniem mózgu i nerwów;
  • może powodować zmiany skórne, takie jak zaczerwienienie, łuszczenie się skóry i owrzodzenia.

W czym jest dużo arsenu?

Kiedy spożywamy arsen wraz z jedzeniem, wchłania się on przez jelito cienkie i przechodzi do wątroby. Tam ulega przekształceniu i jest usuwany z organizmu głównie przez mocz, a w mniejszym stopniu – przez kał oraz pot. Część arsenu zatrzymuje się w kościach, nerkach, wątrobie czy tkankach, które zawierają keratynę (takich jak włosy, paznokcie, skóra i błona śluzowa przewodu pokarmowego).

Arsen może występować w żywności jako zanieczyszczenie lub jako składnik naturalny. Główne źródła arsenu w diecie obejmują takie produkty, jak:

  • woda pitna (jako zanieczyszczenie, szczególnie w obszarach, gdzie gleba zawiera naturalne złoża arsenu);
  • ryby i owoce morza;
  • ryż;
  • wino;
  • piwo;
  • brukselka.

Problematyczne mogą być też warzywa i produkty zbożowe uprawiane w obszarach z zanieczyszczoną glebą.

Należy pamiętać, że problemy powoduje nie tylko jednorazowa duża dawka toksyn, lecz także przewlekłe narażenie na niską dawkę.

Więcej na temat arsenu oraz tabelę z produktami zawierającymi dużą ilość tego pierwiastka znajdziesz w e-booku „Arsen. Lista produktów z wysoką zawartością arsenu”.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
1 lutego 2024

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

5 sposobów na skuteczną dietę

Skuteczna dieta powinna być indywidualnie dobrana oraz powinna uwzględniać stan zdrowia i aktywność fizyczną. Powinna także zapewniać odpowiednią podaż makro- i mikroskładników. Co jeszcze jest ważne? Poznaj 5 sposobów na skuteczną dietę.  1. Jedz regularnie…

WIĘCEJ >

Gen MTHFR – co to takiego?

Czym jest gen MTHFR i na czym polegają zaburzenia metalacji? Sprawdź! Metylacja W biochemii metylacja odnosi się do zamiany atomu wodoru na grupę metylową. Grupa metylowa składa się z czterech atomów, jednego atomu węgla i…

WIĘCEJ >
anemia

Anemia – jak sobie z nią radzić?

Anemia (niedokrwistość) to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek. Sprawdź, jak sobie radzić w takiej sytuacji. Najczęściej występujące rodzaje anemii to: anemia mikrocytarna – z niedoboru żelaza…

WIĘCEJ >

Woda – ile jej pić i po jaką najlepiej sięgać?

Trudno jednoznacznie powiedzieć, jaką wodę pić – najważniejsze, żeby to po prostu robić. Optymalna ilość płynów na dzień to około 1,5 litra. Jest to oczywiście bardzo zmienne i zależy od temperatury powietrza, aktywności fizycznej i…

WIĘCEJ >