
Arsen to niebezpieczny pierwiastek, który może występować w żywności jako zanieczyszczenie lub składnik naturalny. Sprawdź, jakich produktów unikać.
Arsen (As) to pierwiastek półmetaliczny, który występuje w przyrodzie w różnych formach, z których najważniejsze to arsen trójtlenowy (As2O3) i arsen pięciotlenowy (As2O5). Arsen jest toksycznym związkiem i może być niebezpieczny dla zdrowia ludzi, jeśli są oni narażeni na nadmierną ekspozycję.
Dlaczego arsen jest szkodliwy?
Ekspozycja na arsen jest związana z rakiem skóry, płuc, pęcherza, wątroby, nerek i trzustki oraz chorobami sercowo-naczyniowymi, neuronalnymi i innymi. Przewlekłe narażenie na arsen może powodować choroby układu oddechowego, niedokrwistość, neuropatię obwodową i zaburzenia naczyń obwodowych.
Według Amerykańskiej Agencji ds. Rejestru Substancji Toksycznych i Chorób arsen jest jedną z najważniejszych substancji trujących. Od dawna zajmuje on pierwsze miejsce na tej liście ze względu na swoje szerokie zastosowanie oraz szkodliwy wpływ na zdrowie.
Przede wszystkim arsen:
- jest toksyczny i może powodować szereg negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak uszkodzenie narządów, problemy neurologiczne, choroby nowotworowe i problemy skórne;
- może przyczyniać się do rozwoju nowotworów, takich jak rak płuc, rak skóry i rak pęcherza moczowego;
- występujący w nadmiarze w organizmie może wpływać na układ nerwowy, co prowadzi do problemów z funkcjonowaniem mózgu i nerwów;
- może powodować zmiany skórne, takie jak zaczerwienienie, łuszczenie się skóry i owrzodzenia.
W czym jest dużo arsenu?
Kiedy spożywamy arsen wraz z jedzeniem, wchłania się on przez jelito cienkie i przechodzi do wątroby. Tam ulega przekształceniu i jest usuwany z organizmu głównie przez mocz, a w mniejszym stopniu – przez kał oraz pot. Część arsenu zatrzymuje się w kościach, nerkach, wątrobie czy tkankach, które zawierają keratynę (takich jak włosy, paznokcie, skóra i błona śluzowa przewodu pokarmowego).
Arsen może występować w żywności jako zanieczyszczenie lub jako składnik naturalny. Główne źródła arsenu w diecie obejmują takie produkty, jak:
- woda pitna (jako zanieczyszczenie, szczególnie w obszarach, gdzie gleba zawiera naturalne złoża arsenu);
- ryby i owoce morza;
- ryż;
- wino;
- piwo;
- brukselka.
Problematyczne mogą być też warzywa i produkty zbożowe uprawiane w obszarach z zanieczyszczoną glebą.
Należy pamiętać, że problemy powoduje nie tylko jednorazowa duża dawka toksyn, lecz także przewlekłe narażenie na niską dawkę.
Więcej na temat arsenu oraz tabelę z produktami zawierającymi dużą ilość tego pierwiastka znajdziesz w e-booku „Arsen. Lista produktów z wysoką zawartością arsenu”.
Autor

Iwona Wierzbicka
Arsen to niebezpieczny pierwiastek, który może występować w żywności jako zanieczyszczenie lub składnik naturalny. Sprawdź, jakich produktów unikać.
Arsen (As) to pierwiastek półmetaliczny, który występuje w przyrodzie w różnych formach, z których najważniejsze to arsen trójtlenowy (As2O3) i arsen pięciotlenowy (As2O5). Arsen jest toksycznym związkiem i może być niebezpieczny dla zdrowia ludzi, jeśli są oni narażeni na nadmierną ekspozycję.
Dlaczego arsen jest szkodliwy?
Ekspozycja na arsen jest związana z rakiem skóry, płuc, pęcherza, wątroby, nerek i trzustki oraz chorobami sercowo-naczyniowymi, neuronalnymi i innymi. Przewlekłe narażenie na arsen może powodować choroby układu oddechowego, niedokrwistość, neuropatię obwodową i zaburzenia naczyń obwodowych.
Według Amerykańskiej Agencji ds. Rejestru Substancji Toksycznych i Chorób arsen jest jedną z najważniejszych substancji trujących. Od dawna zajmuje on pierwsze miejsce na tej liście ze względu na swoje szerokie zastosowanie oraz szkodliwy wpływ na zdrowie.
Przede wszystkim arsen:
- jest toksyczny i może powodować szereg negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak uszkodzenie narządów, problemy neurologiczne, choroby nowotworowe i problemy skórne;
- może przyczyniać się do rozwoju nowotworów, takich jak rak płuc, rak skóry i rak pęcherza moczowego;
- występujący w nadmiarze w organizmie może wpływać na układ nerwowy, co prowadzi do problemów z funkcjonowaniem mózgu i nerwów;
- może powodować zmiany skórne, takie jak zaczerwienienie, łuszczenie się skóry i owrzodzenia.
W czym jest dużo arsenu?
Kiedy spożywamy arsen wraz z jedzeniem, wchłania się on przez jelito cienkie i przechodzi do wątroby. Tam ulega przekształceniu i jest usuwany z organizmu głównie przez mocz, a w mniejszym stopniu – przez kał oraz pot. Część arsenu zatrzymuje się w kościach, nerkach, wątrobie czy tkankach, które zawierają keratynę (takich jak włosy, paznokcie, skóra i błona śluzowa przewodu pokarmowego).
Arsen może występować w żywności jako zanieczyszczenie lub jako składnik naturalny. Główne źródła arsenu w diecie obejmują takie produkty, jak:
- woda pitna (jako zanieczyszczenie, szczególnie w obszarach, gdzie gleba zawiera naturalne złoża arsenu);
- ryby i owoce morza;
- ryż;
- wino;
- piwo;
- brukselka.
Problematyczne mogą być też warzywa i produkty zbożowe uprawiane w obszarach z zanieczyszczoną glebą.
Należy pamiętać, że problemy powoduje nie tylko jednorazowa duża dawka toksyn, lecz także przewlekłe narażenie na niską dawkę.
Więcej na temat arsenu oraz tabelę z produktami zawierającymi dużą ilość tego pierwiastka znajdziesz w e-booku „Arsen. Lista produktów z wysoką zawartością arsenu”.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
12 powodów, by jeść jeżyny
Jeżyny to prawdziwa bomba witaminowa. Owoce te są znane przede wszystkich ze swoich właściwości wspomagających odporność. Ale nie jest to ich jedyna zaleta. Dowiedz się, dlaczego warto po nie sięgać. Jeżyny wyglądem przypominają maliny i…
WIĘCEJ >Zakwaszanie żołądka – tak czy nie?
W internecie krąży wiele sprzecznych teorii na ten temat. Jedna z nich głosi: „Nie zakwaszaj żołądka, bo zakwasisz sobie organizm”. Jak to jest naprawdę? Czy warto brać się za zakwaszanie żołądka? Jak to robić, by…
WIĘCEJ >Dieta sportowca – jak ją skomponować?
Iwona Wierzbicka dla Asystent Trenera o żywieniu sportowców. Istotnym elementem jest gęstość odżywcza determinująca zawartość witamin, minerałów i antyoksydantów oraz wartość biologiczna mówiąca o stopniu wchłaniania przez nasz organizm.
WIĘCEJ >Badania przed ciążą, o których lekarz ci nie powie!
Oprócz podstawowych badań przed ciążą można również wykonać szerszą diagnostykę. Badania przed ciążą, które znajdziesz poniżej, bardzo rzadko są zlecane przez lekarzy. Tymczasem mogą one pomóc uniknąć wielu powikłań. Badania przed ciążą Badanie jodu w…
WIĘCEJ >