fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Aromaty – co może się kryć pod tym pojęciem?

Aromaty – co może się kryć pod tym pojęciem?

aromaty

Aromat, aromaty, aromat naturalny, aromat identyczny z naturalnym – czy są bezpieczne? Tego nie wiem, zgodnie z ustawodawstwem – tak.

Podobno niektóre dzieci bardziej lubią produkty z aromatem truskawki niż z prawdziwą truskawką. Aromaty dodaje się niemal do wszystkiego. Otwierasz herbatę i uwalnia się bogata nuta owocowa, która zalewa przyjemnym zapachem całą kuchnię i zwabia domowników. Otwierasz soczek i już po zapachu wiesz, jak jest jego smak. Podejrzewam, że w marketach z piekarniami uwalniany jest aromat chleba… Lubimy zapachy przerysowane, wyraźne, a producenci wychodzą nam na przeciw.

Znalazłam w sieci stronę producenta lub dystrybutora, który sam siebie określa jako wiodące przedsiębiorstwo branży chemicznej – Brenntag Polska. Strona zawiera kompletne informacje co do środków, które to przedsiębiorstwo produkuje czy sprzedaje. Kopalnia informacji. Dla przykładu – Aromat arbuza 10202-33.

Ot, co wynika akurat z tej karty charakterystyki aromatu:

aromat arbuz 2
aromat arbuz 3
aromat arbuz 4

Aromat truskawkowy 60368-DO:

(źródło: http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/504728.pdf?t=1413673148)

truskawka 1

Aromat truskawki 77880-33:

truskawka 3

Czy aromaty są bezpieczne?

Tego nie wiem, jednak zasada (w prawie, przemyśle) jest taka, że skoro jest coś dopuszczone do spożycia, to jest bezpieczne. Nie podoba mi się jednak to, że zanim weszliśmy do UE nie mieliśmy takiej chemii w żywności. Wiele środków było zabronionych. Po wejściu do UE nastąpiły zmiany. Coś co najpierw budziło kontrowersje i wymagało specjalnego oznakowania, później już było środkiem bezpiecznym lub w miarę bezpiecznym. Wciąż są dodatki do żywności dozwolone w Polsce, a w innych krajach nie lub dozwolone w UE, a poza nią niedozwolone (np. barwniki azowe).

Moje motto brzmi: Jedzmy naturalnie! Jedzmy bez chemii! Kupujmy prawdziwe soki lub wyciskajmy je sami, szukajmy produktów bez aromatów, cieszmy się naturalnym smakiem i zapachem. Zobacz, gdzie szukać aromatów. Sprawdź też, co kryją w sobie żelki.

Oświadczenie firmy Givaudan:

oświadczenie givaudan

Treść oświadczenia w pdf.

dieta dzieci

Więcej takich ciekawostek na szkoleniu Żywienie Dzieci

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Aromat, aromaty, aromat naturalny, aromat identyczny z naturalnym – czy są bezpieczne? Tego nie wiem, zgodnie z ustawodawstwem – tak.

Podobno niektóre dzieci bardziej lubią produkty z aromatem truskawki niż z prawdziwą truskawką. Aromaty dodaje się niemal do wszystkiego. Otwierasz herbatę i uwalnia się bogata nuta owocowa, która zalewa przyjemnym zapachem całą kuchnię i zwabia domowników. Otwierasz soczek i już po zapachu wiesz, jak jest jego smak. Podejrzewam, że w marketach z piekarniami uwalniany jest aromat chleba… Lubimy zapachy przerysowane, wyraźne, a producenci wychodzą nam na przeciw.

Znalazłam w sieci stronę producenta lub dystrybutora, który sam siebie określa jako wiodące przedsiębiorstwo branży chemicznej – Brenntag Polska. Strona zawiera kompletne informacje co do środków, które to przedsiębiorstwo produkuje czy sprzedaje. Kopalnia informacji. Dla przykładu – Aromat arbuza 10202-33.

Ot, co wynika akurat z tej karty charakterystyki aromatu:

aromat arbuz 2
aromat arbuz 3
aromat arbuz 4

Aromat truskawkowy 60368-DO:

(źródło: http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/504728.pdf?t=1413673148)

truskawka 1

Aromat truskawki 77880-33:

truskawka 3

Czy aromaty są bezpieczne?

Tego nie wiem, jednak zasada (w prawie, przemyśle) jest taka, że skoro jest coś dopuszczone do spożycia, to jest bezpieczne. Nie podoba mi się jednak to, że zanim weszliśmy do UE nie mieliśmy takiej chemii w żywności. Wiele środków było zabronionych. Po wejściu do UE nastąpiły zmiany. Coś co najpierw budziło kontrowersje i wymagało specjalnego oznakowania, później już było środkiem bezpiecznym lub w miarę bezpiecznym. Wciąż są dodatki do żywności dozwolone w Polsce, a w innych krajach nie lub dozwolone w UE, a poza nią niedozwolone (np. barwniki azowe).

Moje motto brzmi: Jedzmy naturalnie! Jedzmy bez chemii! Kupujmy prawdziwe soki lub wyciskajmy je sami, szukajmy produktów bez aromatów, cieszmy się naturalnym smakiem i zapachem. Zobacz, gdzie szukać aromatów. Sprawdź też, co kryją w sobie żelki.

Oświadczenie firmy Givaudan:

oświadczenie givaudan

Treść oświadczenia w pdf.

dieta dzieci

Więcej takich ciekawostek na szkoleniu Żywienie Dzieci

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
19 października 2014

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

żelki, misie, żelki dla dzieci

Żelki „Misie” – naturalne?

Szkoda, że nikt nie wpadł na pomysł robienia "jajek niespodzianek real raw coco". Dzieci uwielbiają zabawki, stąd jajo cieszy się takim powodzeniem, podobnie jak zestawy happy meal w Mc Donalds i zestawy maluchów w Tesco.

WIĘCEJ >
odchudzanie, dieta, jak schudnąć, wiosna

Wiosna idzie – czas na odchudzanie

Zmień życie raz na zawsze na lepsze, pokochaj swój nowy styl życia, pokochaj "nowe" jedzenie, naucz się robić zakupy, naucz się przygotowywać posiłki, poświęć na to 1 miesiąc swojego życia, a już nigdy co wiosnę

WIĘCEJ >

Spirulina dobra czy zła?

  Spirulina zawiera 60-70% białka, kwasy fenolowe, tokoferole, prowitaminę A, witaminy z grupy B, w tym roślinną postać B12 i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne. Ma działanie immunomodulujące, antynowotworowe, oczyszcza z metali ciężkich,…

WIĘCEJ >

Radio Opole: Czytaj etykiety

Smalec z tłuszczem roślinnym i proszkiem buraczanym?!? - to jest możliwe! Jak czytać etykiety i kupować "czyste" produkty radzi Iwona Wierzbicka na antenie Radio Opole.

WIĘCEJ >