fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kawa rozpuszczalna – pić czy nie pić?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Kawa rozpuszczalna – pić czy nie pić?

kawa rozpuszczalna, kawa

Kawa rozpuszczalna przez większość z nas nie jest uznawana za  wysokiej jakości produkt spożywczy. Jej smak, sposób pozyskania, a także szybki proces parzenia nie wiąże się w żaden sposób z tradycyjnym rytuałem przygotowywania porannej kawy ziarnistej. Mimo to grupa zwolenników kawy rozpuszczalnej jest dość liczna. Warto wiedzieć, że jej skład oraz sposób pozyskania wciąż nie do końca zostają wyjaśnione, a dobroczynne działanie dla zdrowia – nieuzasadnione.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Istnieją trzy rodzaje kawy typu instant: liofilizowana, suszona rozpyłowo oraz aglomeryzowana. Ten podział wiąże się z różnymi procesami fizycznymi obróbki kawy.

Pierwsza z nich powstaje przez zamrożenie ekstraktu kawowego i pozbycie się lodu za pomocą sublimacji, czyli bezpośredniego przejścia lodu w stan gazowy, z pominięciem stanu ciekłego. Kawę suszoną w sposób rozpyłowy uzyskuje się poprzez rozpylanie ekstraktu kawowego w gorącym powietrzu (ok. 200–300 st. C) pod ciśnieniem. Z kolei aglomeryzacja kawy to nic innego jak granulki kawy rozpuszczalnej, które powstają w sposób podobny do drugiej, wyżej opisywanej metody. Co oczywiste, każda z tych kaw wymaga uprzedniego przygotowania ziaren kawy, zaparzenia ich i przygotowania ekstraktu (tak jak robimy to w domowych warunkach). Następnie uzyskany ekstrakt należy zagęścić oraz poddać procesowi suszenia. W ten sposób powstają kryształki, proszek lub granulki, które są kawą rozpuszczalną.

Kawa rozpuszczalna – dlaczego nie?

Właściwości kawy rozpuszczalnej nie zachwycają, choćby ze względu na zawartość akrylamidu. To neurotoksyczna i kancerogenna substancja, która powstaje w wyniku obróbki termicznej w tzw. reakcjach Mailiarda. Toksyczny akrylamid znajduje się w każdym rodzaju kawy, jednak w rozpuszczalnej jest go najwięcej. Według licznych badań kawa typu instant zawiera prawie dwa razy więcej tej substancji niż ziarnista. To z kolei czyni ją wysoce szkodliwą dla zdrowia.

Ponadto wykazano, że kawa rozpuszczalna ma mniejszą zawartość kofeiny (i to nawet trzykrotnie) oraz w większym stopniu obniża przyswajalność żelaza. To z kolei w późniejszym czasie może przyczynić się do jego niedoborów. Dodatkowo w filiżance kawy rozpuszczalnej znajduje się około 10 mg/g szczawianów (prawie dwa razy więcej w porównaniu do kawy naturalnej). Szczawiany wiążą składniki mineralne (takie jak wapń, magnez), a przez to niekorzystnie wpływają na ich wchłanianie przez organizm.

Poza tym, mimo że jest to produkt wytwarzany w stu procentach z ziaren kawy, to nie mamy wpływu na to, jakiej są one jakości. Żaden rozsądny producent nie zmarnuje dobrego ziarna na kawę, która w procesie produkcji i tak traci większość walorów smakowych. Ponadto na opakowaniu brakuje informacji odnośnie ziaren wykorzystanych do produkcji kawy. Często można także spotkać się  z sytuacją, w której kawa rozpuszczalna może okazać się w rzeczywistości kawą zbożową z dodatkiem rozpuszczalnej, dlatego należy czytać etykiety (sprawdź, jak to robić).

Cappuccino i kawa 3 w 1

Trzeba być również ostrożnym w stosunku do popularnych proszków typu „cappuccino” lub „3 w 1”, w których ilość substancji dodatkowych przekracza zawartość samej kawy. Cechują się one dużą ilością cukru (nawet do 50%), środków zabielających, barwników, tłuszczów typu trans, stabilizatorów oraz emulgatorów.

Choć cena, łatwa dostępność oraz prostota w przyrządzeniu kawy typu instant kusi, to nic nie może równać się z prawdziwym smakiem i aromatem naturalnej kawy. Warto poświęcać każdego dnia więcej czasu na ten wyjątkowy rytuał, by móc cieszyć się jak najmniej przetworzonym napojem.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Jagoda Kłębek

Kawa rozpuszczalna przez większość z nas nie jest uznawana za  wysokiej jakości produkt spożywczy. Jej smak, sposób pozyskania, a także szybki proces parzenia nie wiąże się w żaden sposób z tradycyjnym rytuałem przygotowywania porannej kawy ziarnistej. Mimo to grupa zwolenników kawy rozpuszczalnej jest dość liczna. Warto wiedzieć, że jej skład oraz sposób pozyskania wciąż nie do końca zostają wyjaśnione, a dobroczynne działanie dla zdrowia – nieuzasadnione.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Istnieją trzy rodzaje kawy typu instant: liofilizowana, suszona rozpyłowo oraz aglomeryzowana. Ten podział wiąże się z różnymi procesami fizycznymi obróbki kawy.

Pierwsza z nich powstaje przez zamrożenie ekstraktu kawowego i pozbycie się lodu za pomocą sublimacji, czyli bezpośredniego przejścia lodu w stan gazowy, z pominięciem stanu ciekłego. Kawę suszoną w sposób rozpyłowy uzyskuje się poprzez rozpylanie ekstraktu kawowego w gorącym powietrzu (ok. 200–300 st. C) pod ciśnieniem. Z kolei aglomeryzacja kawy to nic innego jak granulki kawy rozpuszczalnej, które powstają w sposób podobny do drugiej, wyżej opisywanej metody. Co oczywiste, każda z tych kaw wymaga uprzedniego przygotowania ziaren kawy, zaparzenia ich i przygotowania ekstraktu (tak jak robimy to w domowych warunkach). Następnie uzyskany ekstrakt należy zagęścić oraz poddać procesowi suszenia. W ten sposób powstają kryształki, proszek lub granulki, które są kawą rozpuszczalną.

Kawa rozpuszczalna – dlaczego nie?

Właściwości kawy rozpuszczalnej nie zachwycają, choćby ze względu na zawartość akrylamidu. To neurotoksyczna i kancerogenna substancja, która powstaje w wyniku obróbki termicznej w tzw. reakcjach Mailiarda. Toksyczny akrylamid znajduje się w każdym rodzaju kawy, jednak w rozpuszczalnej jest go najwięcej. Według licznych badań kawa typu instant zawiera prawie dwa razy więcej tej substancji niż ziarnista. To z kolei czyni ją wysoce szkodliwą dla zdrowia.

Ponadto wykazano, że kawa rozpuszczalna ma mniejszą zawartość kofeiny (i to nawet trzykrotnie) oraz w większym stopniu obniża przyswajalność żelaza. To z kolei w późniejszym czasie może przyczynić się do jego niedoborów. Dodatkowo w filiżance kawy rozpuszczalnej znajduje się około 10 mg/g szczawianów (prawie dwa razy więcej w porównaniu do kawy naturalnej). Szczawiany wiążą składniki mineralne (takie jak wapń, magnez), a przez to niekorzystnie wpływają na ich wchłanianie przez organizm.

Poza tym, mimo że jest to produkt wytwarzany w stu procentach z ziaren kawy, to nie mamy wpływu na to, jakiej są one jakości. Żaden rozsądny producent nie zmarnuje dobrego ziarna na kawę, która w procesie produkcji i tak traci większość walorów smakowych. Ponadto na opakowaniu brakuje informacji odnośnie ziaren wykorzystanych do produkcji kawy. Często można także spotkać się  z sytuacją, w której kawa rozpuszczalna może okazać się w rzeczywistości kawą zbożową z dodatkiem rozpuszczalnej, dlatego należy czytać etykiety (sprawdź, jak to robić).

Cappuccino i kawa 3 w 1

Trzeba być również ostrożnym w stosunku do popularnych proszków typu „cappuccino” lub „3 w 1”, w których ilość substancji dodatkowych przekracza zawartość samej kawy. Cechują się one dużą ilością cukru (nawet do 50%), środków zabielających, barwników, tłuszczów typu trans, stabilizatorów oraz emulgatorów.

Choć cena, łatwa dostępność oraz prostota w przyrządzeniu kawy typu instant kusi, to nic nie może równać się z prawdziwym smakiem i aromatem naturalnej kawy. Warto poświęcać każdego dnia więcej czasu na ten wyjątkowy rytuał, by móc cieszyć się jak najmniej przetworzonym napojem.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Jagoda Kłębek
14 maja 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

żywienie dzieci, odżywianie dzieci

Piramida żywienia dziecka wg Ajwen (Iwona Wierzbicka)

Piramida żywienia dzieci wg Ajwen - to nowa propozycja zupełnie odmienna od tradycyjnej piramidy, gdzie u podstawy są warzywa, a piętro wyżej mięso, w tym czerwone, jaja (bez ograniczeń), zupy, dobre kasze bezglutenowe. Ciężko w

WIĘCEJ >

Biegunka – jak sobie radzić?

Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Dowiedz się, jak sobie pomóc, gdy nas dopadnie. Biegunka to zaburzenie trawienia…

WIĘCEJ >

Jakie warzywa jeść zimą?

Większość z nas ma problem z tym, jakie warzywa jeść zimą. Przecież o tej porze roku nic nie rośnie – nie ma pomidorów, ogórków, sałaty. To znaczy są, ale z ciepłych krajów i smakują jakoś…

WIĘCEJ >

Jak powstrzymać wypadanie włosów?

Jedną z najczęściej występujących dolegliwości towarzyszących osobom z nieprawidłowo funkcjonującą tarczycą jest wypadanie włosów. Dotyczy to zarówno osób zmagających się z nadczynnością, jak i niedoczynnością tego gruczołu (sprawdź, jak poprawić pracę tarczycy). Zdarza się także,…

WIĘCEJ >