fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kawa rozpuszczalna – pić czy nie pić?

Kawa rozpuszczalna – pić czy nie pić?

kawa rozpuszczalna, kawa

Kawa rozpuszczalna przez większość z nas nie jest uznawana za  wysokiej jakości produkt spożywczy. Jej smak, sposób pozyskania, a także szybki proces parzenia nie wiąże się w żaden sposób z tradycyjnym rytuałem przygotowywania porannej kawy ziarnistej. Mimo to grupa zwolenników kawy rozpuszczalnej jest dość liczna. Warto wiedzieć, że jej skład oraz sposób pozyskania wciąż nie do końca zostają wyjaśnione, a dobroczynne działanie dla zdrowia – nieuzasadnione.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Istnieją trzy rodzaje kawy typu instant: liofilizowana, suszona rozpyłowo oraz aglomeryzowana. Ten podział wiąże się z różnymi procesami fizycznymi obróbki kawy.

Pierwsza z nich powstaje przez zamrożenie ekstraktu kawowego i pozbycie się lodu za pomocą sublimacji, czyli bezpośredniego przejścia lodu w stan gazowy, z pominięciem stanu ciekłego. Kawę suszoną w sposób rozpyłowy uzyskuje się poprzez rozpylanie ekstraktu kawowego w gorącym powietrzu (ok. 200–300 st. C) pod ciśnieniem. Z kolei aglomeryzacja kawy to nic innego jak granulki kawy rozpuszczalnej, które powstają w sposób podobny do drugiej, wyżej opisywanej metody. Co oczywiste, każda z tych kaw wymaga uprzedniego przygotowania ziaren kawy, zaparzenia ich i przygotowania ekstraktu (tak jak robimy to w domowych warunkach). Następnie uzyskany ekstrakt należy zagęścić oraz poddać procesowi suszenia. W ten sposób powstają kryształki, proszek lub granulki, które są kawą rozpuszczalną.

Kawa rozpuszczalna – dlaczego nie?

Właściwości kawy rozpuszczalnej nie zachwycają, choćby ze względu na zawartość akrylamidu. To neurotoksyczna i kancerogenna substancja, która powstaje w wyniku obróbki termicznej w tzw. reakcjach Mailiarda. Toksyczny akrylamid znajduje się w każdym rodzaju kawy, jednak w rozpuszczalnej jest go najwięcej. Według licznych badań kawa typu instant zawiera prawie dwa razy więcej tej substancji niż ziarnista. To z kolei czyni ją wysoce szkodliwą dla zdrowia.

Ponadto wykazano, że kawa rozpuszczalna ma mniejszą zawartość kofeiny (i to nawet trzykrotnie) oraz w większym stopniu obniża przyswajalność żelaza. To z kolei w późniejszym czasie może przyczynić się do jego niedoborów. Dodatkowo w filiżance kawy rozpuszczalnej znajduje się około 10 mg/g szczawianów (prawie dwa razy więcej w porównaniu do kawy naturalnej). Szczawiany wiążą składniki mineralne (takie jak wapń, magnez), a przez to niekorzystnie wpływają na ich wchłanianie przez organizm.

Poza tym, mimo że jest to produkt wytwarzany w stu procentach z ziaren kawy, to nie mamy wpływu na to, jakiej są one jakości. Żaden rozsądny producent nie zmarnuje dobrego ziarna na kawę, która w procesie produkcji i tak traci większość walorów smakowych. Ponadto na opakowaniu brakuje informacji odnośnie ziaren wykorzystanych do produkcji kawy. Często można także spotkać się  z sytuacją, w której kawa rozpuszczalna może okazać się w rzeczywistości kawą zbożową z dodatkiem rozpuszczalnej, dlatego należy czytać etykiety (sprawdź, jak to robić).

Cappuccino i kawa 3 w 1

Trzeba być również ostrożnym w stosunku do popularnych proszków typu „cappuccino” lub „3 w 1”, w których ilość substancji dodatkowych przekracza zawartość samej kawy. Cechują się one dużą ilością cukru (nawet do 50%), środków zabielających, barwników, tłuszczów typu trans, stabilizatorów oraz emulgatorów.

Choć cena, łatwa dostępność oraz prostota w przyrządzeniu kawy typu instant kusi, to nic nie może równać się z prawdziwym smakiem i aromatem naturalnej kawy. Warto poświęcać każdego dnia więcej czasu na ten wyjątkowy rytuał, by móc cieszyć się jak najmniej przetworzonym napojem.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Jagoda Kłębek

Kawa rozpuszczalna przez większość z nas nie jest uznawana za  wysokiej jakości produkt spożywczy. Jej smak, sposób pozyskania, a także szybki proces parzenia nie wiąże się w żaden sposób z tradycyjnym rytuałem przygotowywania porannej kawy ziarnistej. Mimo to grupa zwolenników kawy rozpuszczalnej jest dość liczna. Warto wiedzieć, że jej skład oraz sposób pozyskania wciąż nie do końca zostają wyjaśnione, a dobroczynne działanie dla zdrowia – nieuzasadnione.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Istnieją trzy rodzaje kawy typu instant: liofilizowana, suszona rozpyłowo oraz aglomeryzowana. Ten podział wiąże się z różnymi procesami fizycznymi obróbki kawy.

Pierwsza z nich powstaje przez zamrożenie ekstraktu kawowego i pozbycie się lodu za pomocą sublimacji, czyli bezpośredniego przejścia lodu w stan gazowy, z pominięciem stanu ciekłego. Kawę suszoną w sposób rozpyłowy uzyskuje się poprzez rozpylanie ekstraktu kawowego w gorącym powietrzu (ok. 200–300 st. C) pod ciśnieniem. Z kolei aglomeryzacja kawy to nic innego jak granulki kawy rozpuszczalnej, które powstają w sposób podobny do drugiej, wyżej opisywanej metody. Co oczywiste, każda z tych kaw wymaga uprzedniego przygotowania ziaren kawy, zaparzenia ich i przygotowania ekstraktu (tak jak robimy to w domowych warunkach). Następnie uzyskany ekstrakt należy zagęścić oraz poddać procesowi suszenia. W ten sposób powstają kryształki, proszek lub granulki, które są kawą rozpuszczalną.

Kawa rozpuszczalna – dlaczego nie?

Właściwości kawy rozpuszczalnej nie zachwycają, choćby ze względu na zawartość akrylamidu. To neurotoksyczna i kancerogenna substancja, która powstaje w wyniku obróbki termicznej w tzw. reakcjach Mailiarda. Toksyczny akrylamid znajduje się w każdym rodzaju kawy, jednak w rozpuszczalnej jest go najwięcej. Według licznych badań kawa typu instant zawiera prawie dwa razy więcej tej substancji niż ziarnista. To z kolei czyni ją wysoce szkodliwą dla zdrowia.

Ponadto wykazano, że kawa rozpuszczalna ma mniejszą zawartość kofeiny (i to nawet trzykrotnie) oraz w większym stopniu obniża przyswajalność żelaza. To z kolei w późniejszym czasie może przyczynić się do jego niedoborów. Dodatkowo w filiżance kawy rozpuszczalnej znajduje się około 10 mg/g szczawianów (prawie dwa razy więcej w porównaniu do kawy naturalnej). Szczawiany wiążą składniki mineralne (takie jak wapń, magnez), a przez to niekorzystnie wpływają na ich wchłanianie przez organizm.

Poza tym, mimo że jest to produkt wytwarzany w stu procentach z ziaren kawy, to nie mamy wpływu na to, jakiej są one jakości. Żaden rozsądny producent nie zmarnuje dobrego ziarna na kawę, która w procesie produkcji i tak traci większość walorów smakowych. Ponadto na opakowaniu brakuje informacji odnośnie ziaren wykorzystanych do produkcji kawy. Często można także spotkać się  z sytuacją, w której kawa rozpuszczalna może okazać się w rzeczywistości kawą zbożową z dodatkiem rozpuszczalnej, dlatego należy czytać etykiety (sprawdź, jak to robić).

Cappuccino i kawa 3 w 1

Trzeba być również ostrożnym w stosunku do popularnych proszków typu „cappuccino” lub „3 w 1”, w których ilość substancji dodatkowych przekracza zawartość samej kawy. Cechują się one dużą ilością cukru (nawet do 50%), środków zabielających, barwników, tłuszczów typu trans, stabilizatorów oraz emulgatorów.

Choć cena, łatwa dostępność oraz prostota w przyrządzeniu kawy typu instant kusi, to nic nie może równać się z prawdziwym smakiem i aromatem naturalnej kawy. Warto poświęcać każdego dnia więcej czasu na ten wyjątkowy rytuał, by móc cieszyć się jak najmniej przetworzonym napojem.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Jagoda Kłębek
14 maja 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

podjadanie

Jak nie podjadać? 5 trików na podjadanie

Podjadanie to jeden z najczęstszych problemów osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Ten nieprawidłowy nawyk żywieniowy prowadzi do bycia w nieustannym, błędnym kole odchudzania. Jak z tym skończyć? Poznaj 5 prostych trików na podjadanie. Poniżej…

WIĘCEJ >

Dziecko, robaki, badania krwi, suplementy

Mając w gabinecie sporo małych i dużych pacjentów, ale głównie chorych postanowiłam wykonać Krzychowi kompletne wg mnie badania krwi. Taki przegląd człowieka, tak jak robimy przegląd samochodu. Jakie były wyniki?

WIĘCEJ >
żywienie dzieci, odżywianie dzieci

Piramida żywienia dziecka wg Ajwen (Iwona Wierzbicka)

Piramida żywienia dzieci wg Ajwen - to nowa propozycja zupełnie odmienna od tradycyjnej piramidy, gdzie u podstawy są warzywa, a piętro wyżej mięso, w tym czerwone, jaja (bez ograniczeń), zupy, dobre kasze bezglutenowe. Ciężko w

WIĘCEJ >

Współcześni paleo myśliwi

Paleo = mięso? Tak i nie. Umówmy się, mięso potrzebne jest nie tylko w diecie paleo. Przecież wszyscy jedzą mięso (oprócz wegan/wegetarian/frutarian itd.). Poza tym w diecie paleo nie je się głównie mięsa, my jemy…

WIĘCEJ >