fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Soki owocowe – pić czy nie pić?

Soki owocowe – pić czy nie pić?

sok owocowy

Soki owocowe to jedne z najczęściej wybieranych napojów, zwłaszcza przez dzieci. Większość osób uznaje je za zdrowe zamienniki kolorowych napojów gazowanych i źródło cennych witamin oraz składników mineralnych. Czy faktycznie soki są takie zdrowe? Sprawdźmy, co się w nich kryje.

Jak w przypadku innych produktów spożywczych – podstawą przy wybieraniu soku jest czytanie etykiety na opakowaniu. Jeżeli sok zawiera niewielkie ilości dodanego cukru (określonej w stosowanym rozporządzeniu), to producent nie ma obowiązku umieszczania takiej informacji na etykiecie. Soki w kartonach zazwyczaj powstają z soku zagęszczonego w wyniku zaawansowanych procesów technologicznych, co wpływa na jakość tego produktu. Czasem można spotkać się z takim, który jest wynikiem częściowego zagęszczania soku. Niejednokrotnie w produkcji soków wykorzystuje się dodatek żelatyny, bentonitu oraz zolu krzemionkowego. Zagęszczanie prowadzi również do usunięcia cennych witamin i enzymów w owocach, przez co producenci uzupełniają je w postaci syntetycznych witamin oraz składników mineralnych. 

Świeżo wyciskany sok

Świeżo wyciskany, 100-procentowy sok, mimo że zachowuje aktywne witaminy i enzymy, nie jest najlepszym wyborem ze względu na wysoką zawartość fruktozy (jedna szklanka soku pomarańczowego zawiera równowartość 10 kostek cukru). W owocach ten sam sok występuje w towarzystwie błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru w jelitach. Dzięki temu minimalizuje się wiele negatywnych skutków jego spożycia. Ponadto za świeżo wyciskany sok możemy uznać ten, który samodzielnie przygotowaliśmy w domu, i który spożyliśmy maksymalnie pół godziny po wyciśnięciu (tylko tyle czasu zawarte w nim enzymy są aktywne). Poza tym przygotowywanie soków w ten sposób nie jest ekonomiczne. Przykładowo do przyrządzenia szklanki soku pomarańczowego potrzebujemy około sześciu–siedmiu pomarańczy, co z czasem może stać się dość uciążliwe dla naszego portfela.

Soki owocowe jednodniowe

Soki jednodniowe, niepasteryzowane, które opisane są jako „świeżo wyciskane” wydają się być mniejszym złem. Warto sięgać po te w szklanych opakowaniach. Ponadto dość często spotykane są również soki w kartonach z tzw. zaworem. Powstały one z pasteryzowanych owoców i nie są skutkiem odtworzenia koncentratu. Jednak zdecydowanie lepiej zjeść pojedynczy, świeży owoc, który dostarczy mniejszą ilość fruktozy. Zjedzenie go w połączeniu z produktem tłuszczowym (np. orzechami) sprawi, że wyrzut insuliny będzie przebiegał znacznie wolniej.  

Nektar i napój

Warto zdawać sobie sprawę z tego, że sok nie jest tym samym co nektar i napój. Sok zawiera 100% wsadu owocowego, z jednym naturalnym cukrem pochodzącym z owoców. Jest wyciskany bezpośrednio z owoców lub otrzymywany z zagęszczonego soku owocowego. W nim nie znajdzie się wszelkich substancji dodatkowych w postaci barwników, aromatów i konserwantów. Inaczej jest w przypadku nektarów i napojów. Wsad owocowy w nektarach stanowi 25–99%. Nektar to nic innego jak rozcieńczony sok z wodą z dodatkiem cukru, ewentualnie kwasu cytrynowego. To produkt bez jakichkolwiek polepszaczy smaku. Z kolei napój zawiera 20–99% wsadu owocowego. W jego składzie znajduje się określona ilość soku, wody, cukru i kwasu cytrynowego, a także aromaty, barwniki i sztuczne konserwanty. Zdecydowanie najlepszą opcją jest stuprocentowy sok owocowy.  

Soki owocowe nie dla wszystkich

Osoby zmagające się z insulinoopornością powinny zrezygnować ze spożycia nie tylko świeżych oraz suszonych owoców, lecz także soków owocowych, które charakteryzują się wysoką zawartością fruktozy. Dowiedz się więcej na ten temat

Pomimo bogactwa cennych witamin i składników mineralnych, soków owocowych nie poleca się też dzieciom do pierwszego roku życia. Warto zacząć rozszerzać dietę najmłodszych od wprowadzania zwykłej, naturalnej wody pozbawionej wszelkich dodatków. Jest bezpieczna, zdrowa i skuteczna w kwestii prawidłowego nawodnienia. Smak słodki dostarczany w postaci soków owocowych łatwo przyzwyczai dzieci do sięgania po tego typu napoje.  

Więcej na temat prawidłowego żywienia dzieci znajdziesz w moim e-booku „Dieta dziecka”.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Jagoda Kłębek

Soki owocowe to jedne z najczęściej wybieranych napojów, zwłaszcza przez dzieci. Większość osób uznaje je za zdrowe zamienniki kolorowych napojów gazowanych i źródło cennych witamin oraz składników mineralnych. Czy faktycznie soki są takie zdrowe? Sprawdźmy, co się w nich kryje.

Jak w przypadku innych produktów spożywczych – podstawą przy wybieraniu soku jest czytanie etykiety na opakowaniu. Jeżeli sok zawiera niewielkie ilości dodanego cukru (określonej w stosowanym rozporządzeniu), to producent nie ma obowiązku umieszczania takiej informacji na etykiecie. Soki w kartonach zazwyczaj powstają z soku zagęszczonego w wyniku zaawansowanych procesów technologicznych, co wpływa na jakość tego produktu. Czasem można spotkać się z takim, który jest wynikiem częściowego zagęszczania soku. Niejednokrotnie w produkcji soków wykorzystuje się dodatek żelatyny, bentonitu oraz zolu krzemionkowego. Zagęszczanie prowadzi również do usunięcia cennych witamin i enzymów w owocach, przez co producenci uzupełniają je w postaci syntetycznych witamin oraz składników mineralnych. 

Świeżo wyciskany sok

Świeżo wyciskany, 100-procentowy sok, mimo że zachowuje aktywne witaminy i enzymy, nie jest najlepszym wyborem ze względu na wysoką zawartość fruktozy (jedna szklanka soku pomarańczowego zawiera równowartość 10 kostek cukru). W owocach ten sam sok występuje w towarzystwie błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru w jelitach. Dzięki temu minimalizuje się wiele negatywnych skutków jego spożycia. Ponadto za świeżo wyciskany sok możemy uznać ten, który samodzielnie przygotowaliśmy w domu, i który spożyliśmy maksymalnie pół godziny po wyciśnięciu (tylko tyle czasu zawarte w nim enzymy są aktywne). Poza tym przygotowywanie soków w ten sposób nie jest ekonomiczne. Przykładowo do przyrządzenia szklanki soku pomarańczowego potrzebujemy około sześciu–siedmiu pomarańczy, co z czasem może stać się dość uciążliwe dla naszego portfela.

Soki owocowe jednodniowe

Soki jednodniowe, niepasteryzowane, które opisane są jako „świeżo wyciskane” wydają się być mniejszym złem. Warto sięgać po te w szklanych opakowaniach. Ponadto dość często spotykane są również soki w kartonach z tzw. zaworem. Powstały one z pasteryzowanych owoców i nie są skutkiem odtworzenia koncentratu. Jednak zdecydowanie lepiej zjeść pojedynczy, świeży owoc, który dostarczy mniejszą ilość fruktozy. Zjedzenie go w połączeniu z produktem tłuszczowym (np. orzechami) sprawi, że wyrzut insuliny będzie przebiegał znacznie wolniej.  

Nektar i napój

Warto zdawać sobie sprawę z tego, że sok nie jest tym samym co nektar i napój. Sok zawiera 100% wsadu owocowego, z jednym naturalnym cukrem pochodzącym z owoców. Jest wyciskany bezpośrednio z owoców lub otrzymywany z zagęszczonego soku owocowego. W nim nie znajdzie się wszelkich substancji dodatkowych w postaci barwników, aromatów i konserwantów. Inaczej jest w przypadku nektarów i napojów. Wsad owocowy w nektarach stanowi 25–99%. Nektar to nic innego jak rozcieńczony sok z wodą z dodatkiem cukru, ewentualnie kwasu cytrynowego. To produkt bez jakichkolwiek polepszaczy smaku. Z kolei napój zawiera 20–99% wsadu owocowego. W jego składzie znajduje się określona ilość soku, wody, cukru i kwasu cytrynowego, a także aromaty, barwniki i sztuczne konserwanty. Zdecydowanie najlepszą opcją jest stuprocentowy sok owocowy.  

Soki owocowe nie dla wszystkich

Osoby zmagające się z insulinoopornością powinny zrezygnować ze spożycia nie tylko świeżych oraz suszonych owoców, lecz także soków owocowych, które charakteryzują się wysoką zawartością fruktozy. Dowiedz się więcej na ten temat

Pomimo bogactwa cennych witamin i składników mineralnych, soków owocowych nie poleca się też dzieciom do pierwszego roku życia. Warto zacząć rozszerzać dietę najmłodszych od wprowadzania zwykłej, naturalnej wody pozbawionej wszelkich dodatków. Jest bezpieczna, zdrowa i skuteczna w kwestii prawidłowego nawodnienia. Smak słodki dostarczany w postaci soków owocowych łatwo przyzwyczai dzieci do sięgania po tego typu napoje.  

Więcej na temat prawidłowego żywienia dzieci znajdziesz w moim e-booku „Dieta dziecka”.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Jagoda Kłębek
17 czerwca 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

podjadanie

Jak nie podjadać? 5 trików na podjadanie

Podjadanie to jeden z najczęstszych problemów osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Ten nieprawidłowy nawyk żywieniowy prowadzi do bycia w nieustannym, błędnym kole odchudzania. Jak z tym skończyć? Poznaj 5 prostych trików na podjadanie. Poniżej…

WIĘCEJ >
dieta dzieci

Dieta dziecka – 10 niezbędnych produktów

Aby zapewnić dziecku harmonijny rozwój, należy zadbać o jego zdrową i zbilansowaną dietę. Powinna ona dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach oraz proporcjach. Sprawdź, co powinna zawierać dieta dziecka. Dieta dziecka – co jest niezbędne?…

WIĘCEJ >

Orzechy – wszystko, co musisz wiedzieć

Jakie orzechy warto jeść? Jak je jeść? Po co i jak długo je moczyć? Czy można je prażyć i używać do pieczenia? To jedne z najczęstszych pytań, jakie pojawiają się w kontekście orzechów. Sprawdź, co…

WIĘCEJ >

Czy aktywność fizyczna może utrudniać odchudzanie?

Aktywność fizyczna to jeden z podstawowych filarów działań profilaktycznych. Przez większość ekspertów żywienia uznawana jest za niezbędny element procesu odchudzania. Bez wątpienia prawidłowo dobrany wysiłek fizyczny sprzyja redukcji masy ciała, jednak w niektórych przypadkach może…

WIĘCEJ >