fbpx
logo
Szukaj
open close

Uważaj na ryby – mogą ci zaszkodzić

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
ryby

Ryby i owoce morza są obecnie tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa ze źródeł ekologicznych. Trudno o ekologiczną rybę, bo nawet jeśli żyje w morzu i wydawałoby się, że jest ono czyste – to sama w sobie będzie mocno skażona.

Niestety te słodkowodne również są bardzo zanieczyszczone. Jeśli jednak kochasz ryby, to wybieraj morskie (nie z Bałtyku), poławiane faktycznie w morzu. Sprawdź obszar i sposób połowów, gdyż często możesz się zaskoczyć informacją: obszar połowu – Atlantyk, sposób połowu – hodowla.

Nie kupuj

Nie kupuj ryb:

  • wędzonych,
  • z puszki,
  • w zalewach,
  • hodowlanych,
  • z Bałtyku,
  • filetowanych,
  • typu: paluszki rybne, tilapia, panga, ryba maślana, łosoś hodowlany.

Kupuj

Jeśli lubisz ryby, to jedz je dwa albo trzy razy w tygodniu, tylko przestrzegaj poniższych zasad:

  • kupuj ryby świeże z głową i płetwami, ich oczy mają być błyszczące,
  • wybieraj ryby poławiane w morzu lub oceanie.

Kilka rad

Zapamiętaj:

  • zjadaj małe rybki w całości (np. szprotki) – są bogatym źródłem wapnia,
  • nie smaż! – wybierz duszenie,
  • nie piecz ryby w folii lub aluminium – użyj szklanego naczynia,
  • kupuj ryby świeże,
  • kiedy już jesz rybę, ciesz się tym i nie rób sobie wyrzutów sumienia – złe nastawienie może Ci bardziej zaszkodzić niż sama ryba.

Najczystsze rejony połowów

Prawdopodobnie najmniej zanieczyszczonymi zbiornikami są wody Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego, jak również Morza Północnego, dlatego warto sprawdzać, z jakiego obszaru połowów pochodzi ryba. Takie informacje zwykle znajdziemy na etykiecie. Polecam również poszukiwanie ryb słodkowodnych z czystych jezior czy ekologicznych hodowli. Oczywiście nie będą one źródłem kwasów omega-3, niemniej jednak mogą być urozmaiceniem diety.

Ważna rada

Gdy kupujesz rybę w sklepie, czytaj etykietę, sprawdź nazwę, łowisko, jak również zawartość glazury, jeśli jest to ryba mrożona. Czasami glazury jest tak dużo, że po rozmrożeniu niewiele ryby zostaje. Wtedy widać, jak droga była w niej woda. 

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Ryby i owoce morza są obecnie tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa ze źródeł ekologicznych. Trudno o ekologiczną rybę, bo nawet jeśli żyje w morzu i wydawałoby się, że jest ono czyste – to sama w sobie będzie mocno skażona.

Niestety te słodkowodne również są bardzo zanieczyszczone. Jeśli jednak kochasz ryby, to wybieraj morskie (nie z Bałtyku), poławiane faktycznie w morzu. Sprawdź obszar i sposób połowów, gdyż często możesz się zaskoczyć informacją: obszar połowu – Atlantyk, sposób połowu – hodowla.

Nie kupuj

Nie kupuj ryb:

  • wędzonych,
  • z puszki,
  • w zalewach,
  • hodowlanych,
  • z Bałtyku,
  • filetowanych,
  • typu: paluszki rybne, tilapia, panga, ryba maślana, łosoś hodowlany.

Kupuj

Jeśli lubisz ryby, to jedz je dwa albo trzy razy w tygodniu, tylko przestrzegaj poniższych zasad:

  • kupuj ryby świeże z głową i płetwami, ich oczy mają być błyszczące,
  • wybieraj ryby poławiane w morzu lub oceanie.

Kilka rad

Zapamiętaj:

  • zjadaj małe rybki w całości (np. szprotki) – są bogatym źródłem wapnia,
  • nie smaż! – wybierz duszenie,
  • nie piecz ryby w folii lub aluminium – użyj szklanego naczynia,
  • kupuj ryby świeże,
  • kiedy już jesz rybę, ciesz się tym i nie rób sobie wyrzutów sumienia – złe nastawienie może Ci bardziej zaszkodzić niż sama ryba.

Najczystsze rejony połowów

Prawdopodobnie najmniej zanieczyszczonymi zbiornikami są wody Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego, jak również Morza Północnego, dlatego warto sprawdzać, z jakiego obszaru połowów pochodzi ryba. Takie informacje zwykle znajdziemy na etykiecie. Polecam również poszukiwanie ryb słodkowodnych z czystych jezior czy ekologicznych hodowli. Oczywiście nie będą one źródłem kwasów omega-3, niemniej jednak mogą być urozmaiceniem diety.

Ważna rada

Gdy kupujesz rybę w sklepie, czytaj etykietę, sprawdź nazwę, łowisko, jak również zawartość glazury, jeśli jest to ryba mrożona. Czasami glazury jest tak dużo, że po rozmrożeniu niewiele ryby zostaje. Wtedy widać, jak droga była w niej woda. 

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
14 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

surowa kiełbasa, kiełbasa, domowa kiełbasa

Kiełbasa dojrzewająca – co zawiera?

Boimy się surowego mięsa z powodu pasożytów, kiedy jem tatara słyszę pytanie, a co z tasiemcem? Wiele osób zjadając tatara popija wódeczką sądząc, że w ten sposób zabije jajeczka pasożyta, a może po prostu własne

WIĘCEJ >

Bądź na TAK! Myśli przyciągają, jak być zdrowym

„Każdy z nas wibruje z pewną częstotliwością, która zależy od naszych myśli. Myśli radosne zwiększają częstotliwość wibracji, a strach ją obniża. Niskie częstotliwości przyciągają sytuacje, które wibrują podobnie. Energia tych sytuacji wchodzi w nasze pole…

WIĘCEJ >
Białko

Białko – najważniejszy składnik organizmu

Białko to drugi co do wielkości (po wodzie) składnik naszego organizmu. Można powiedzieć, że wszystko zbudowane jest z białka: mięśnie, stawy, organy wewnętrzne, hormony, enzymy. W organizmie ludzkim jest około 10–14 kg białka z czego…

WIĘCEJ >

Gen MTHFR – co to takiego?

Czym jest gen MTHFR i na czym polegają zaburzenia metalacji? Sprawdź! Metylacja W biochemii metylacja odnosi się do zamiany atomu wodoru na grupę metylową. Grupa metylowa składa się z czterech atomów, jednego atomu węgla i…

WIĘCEJ >