
Dla niektórych każda okazja jest dobra, by częstować najmłodszych słodyczami. Słodkości w paczkach mikołajkowych, na Dzień Dziecka czy jako dodatek do prezentu urodzinowego to często standard. W przypadku dorosłych jest podobnie – chętnie dajemy sobie czekoladki, bombonierki, praliny. Sprawdź, co zamiast słodyczy będzie o wiele lepszym wyborem.
Ciastka, mleczne kanapki, czekoladowe mikołaje czy batoniki są pełne cukru, karmelu, sztucznych barwników, tłuszczów trans, emulgatorów, regulatorów. Znajdziemy tam cały szereg substancji, które nie powinny znajdować się w diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Tego typu przekąski nie wnoszą niczego wartościowego do diety, a jedynie negatywnie wpływają na organizm. Podnoszą również poziom cukru w krwi. Obecność takich produktów w menu zwiększa więc ryzyko nadwagi, cukrzycy, miażdżycy i problemów neurologicznych.
Jeśli szukasz alternatywy dla słodyczy, to istnieje wiele opcji, które mogą zaspokoić ochotę na coś słodkiego, a przy tym są mniej kaloryczne i zdrowsze.
Co zamiast słodyczy?
Oto kilka propozycji:
- Owoce – świeże owoce, takie jak jagody, truskawki, maliny, jabłka, gruszki, banany czy winogrona, mogą dostarczyć naturalnej słodyczy i witamin. Ciekawym pomysłem może być podarowanie egzotycznego owocu, który rzadko pojawia się w standardowej diecie.
- Suszone owoce – suszone owoce, takie jak daktyle, figi, śliwki, morele lub jabłka, to słodkie przekąski bogate w błonnik i naturalne cukry. Czytaj jednak etykiety, bo często suszone owoce są siarkowane i zawierają dodatek cukru.
- Orzechy – migdały, orzechy włoskie czy orzechy nerkowca są bogate w zdrowe tłuszcze i białko, co sprawia, że są satysfakcjonującym i zdrowszym wyborem.
- Domowe ciasteczka – ładnie zapakowane domowe wypieki z dobrym składem mogą być sympatycznym podarunkiem. Można przyrządzić wiele słodkości z dodatkiem substancji słodzących o naturalnym pochodzeniu. W tym celu można wykorzystać między innymi miód, dojrzałe banany, świeże owoce, pasteryzowane dżemy bez dodatku cukru przygotowane w domowych warunkach albo owoce suszone (niesiarkowane).
- Gorzka czekolada – gorzka czekolada z zawartością kakao powyżej 70% jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż czekolada mleczna czy wyrób czekoladopodobny.
Jeśli już koniecznie chcesz podarować komuś coś słodkiego, to można poszukać lepszych rozwiązań niż kupne słodycze. Wiele podpowiedzi znajdziesz w e-booku „Dieta dziecka”, „Desery na każdą okazję” czy „Zdrowe słodycze”.
Pamiętaj również, że umiarkowanie jest kluczowe, nawet w przypadku zdrowszych przekąsek. Staraj się kontrolować ilość spożywanych słodkości, aby utrzymać zdrową dietę.
Autor

Iwona Wierzbicka
Dla niektórych każda okazja jest dobra, by częstować najmłodszych słodyczami. Słodkości w paczkach mikołajkowych, na Dzień Dziecka czy jako dodatek do prezentu urodzinowego to często standard. W przypadku dorosłych jest podobnie – chętnie dajemy sobie czekoladki, bombonierki, praliny. Sprawdź, co zamiast słodyczy będzie o wiele lepszym wyborem.
Ciastka, mleczne kanapki, czekoladowe mikołaje czy batoniki są pełne cukru, karmelu, sztucznych barwników, tłuszczów trans, emulgatorów, regulatorów. Znajdziemy tam cały szereg substancji, które nie powinny znajdować się w diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Tego typu przekąski nie wnoszą niczego wartościowego do diety, a jedynie negatywnie wpływają na organizm. Podnoszą również poziom cukru w krwi. Obecność takich produktów w menu zwiększa więc ryzyko nadwagi, cukrzycy, miażdżycy i problemów neurologicznych.
Jeśli szukasz alternatywy dla słodyczy, to istnieje wiele opcji, które mogą zaspokoić ochotę na coś słodkiego, a przy tym są mniej kaloryczne i zdrowsze.
Co zamiast słodyczy?
Oto kilka propozycji:
- Owoce – świeże owoce, takie jak jagody, truskawki, maliny, jabłka, gruszki, banany czy winogrona, mogą dostarczyć naturalnej słodyczy i witamin. Ciekawym pomysłem może być podarowanie egzotycznego owocu, który rzadko pojawia się w standardowej diecie.
- Suszone owoce – suszone owoce, takie jak daktyle, figi, śliwki, morele lub jabłka, to słodkie przekąski bogate w błonnik i naturalne cukry. Czytaj jednak etykiety, bo często suszone owoce są siarkowane i zawierają dodatek cukru.
- Orzechy – migdały, orzechy włoskie czy orzechy nerkowca są bogate w zdrowe tłuszcze i białko, co sprawia, że są satysfakcjonującym i zdrowszym wyborem.
- Domowe ciasteczka – ładnie zapakowane domowe wypieki z dobrym składem mogą być sympatycznym podarunkiem. Można przyrządzić wiele słodkości z dodatkiem substancji słodzących o naturalnym pochodzeniu. W tym celu można wykorzystać między innymi miód, dojrzałe banany, świeże owoce, pasteryzowane dżemy bez dodatku cukru przygotowane w domowych warunkach albo owoce suszone (niesiarkowane).
- Gorzka czekolada – gorzka czekolada z zawartością kakao powyżej 70% jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż czekolada mleczna czy wyrób czekoladopodobny.
Jeśli już koniecznie chcesz podarować komuś coś słodkiego, to można poszukać lepszych rozwiązań niż kupne słodycze. Wiele podpowiedzi znajdziesz w e-booku „Dieta dziecka”, „Desery na każdą okazję” czy „Zdrowe słodycze”.
Pamiętaj również, że umiarkowanie jest kluczowe, nawet w przypadku zdrowszych przekąsek. Staraj się kontrolować ilość spożywanych słodkości, aby utrzymać zdrową dietę.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Wątróbka – naturalna multiwitamina
Wątróbka to obecnie najtańszy kawałek mięsa, ale mało kto za nią przepada, dlatego czasami trudno ją kupić w sklepie mięsnym. Tymczasem warto się do niej przekonać i wprowadzić ją do swojej diety. Sprawdź, dlaczego. W…
WIĘCEJ >13 prostych sposobów na wzmocnienie odporności
Wszystko, co ma wpływ na odporność organizmu, jest za darmo i powinno być praktykowane codziennie. Często szukamy cudownej pigułki, która nas uratuje w obliczu sytuacji kryzysowej, zapominając, że najważniejsze jest to, jak działamy na co…
WIĘCEJ >Dlaczego warto ograniczyć węglowodany?
Jesz węglowodany niemal w każdym posiłku? Tak robi wielu z nas. Sprawdź, dlaczego warto ograniczyć węglowodany w diecie. Węglowodany są jednym z trzech podstawowych makroskładników, obok białek i tłuszczów. Ich główną funkcją jest dostarczanie energii…
WIĘCEJ >8 powodów, dlaczego dieta nie działa
Źle dobrana dieta to dieta, która nie ma prawa działać na osobie, która ją stosuje. Może być tak, że ściągnęliśmy sobie dietę z internetu albo wzięliśmy ją od koleżanki, która powiedziała, że to fantastyczna dieta,
WIĘCEJ >