fbpx
Szukaj
open close

Cukier – jak z niego zrezygnować w 8 krokach

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
cukier

Dla jednych to prościzna, dla innych wyzwanie. Cukier jest obecny w tylu produktach, że czasami całkowite wyeliminowanie go z diety może być trudne. Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę podczas robienia zakupów i nie tylko.

Od cukru można się uzależnić, dlatego rezygnacja z niego nie jest wcale prosta. O tym, że nadmierne spożywanie cukru może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych, nie trzeba chyba przypominać.

Najgroźniejszym ze słodkich przeciwników jest cukier rafinowany. Niezależnie od postaci, w jakiej występuje, uznawany jest za jedną z najszkodliwszych substancji. Nie zawiera on żadnych wartości odżywczych, a jego częste spożywanie prowadzi do wystąpienia niedoborów witamin oraz minerałów niezbędnych dla naszego zdrowia.

Z nadmiernym spożywaniem cukru (rafinowanego) wiążą się m.in. takie problemy zdrowotne, jak:

  • osłabienie układu odpornościowego,
  • osłabienie wzroku,
  • próchnica,
  • kandydoza,
  • osteoporoza,
  • cukrzyca i insulinooporność,
  • problemy z nadwagą i z krążeniem.

Cukier – jak przestać go jeść?

Jak zrezygnować z cukru? Nie ma na to jednej gotowej recepty. Polecam stopniowe ograniczanie cukru bądź szukanie zamienników. Na przykład mnóstwo wypieków i deserów można przygotować na bazie daktyli czy bananów, co daje im słodki smak.

Co można zrobić?

  1. Zrezygnuj z używania cukru w swojej kuchni – nie kupuj cukru i pozbądź się tego, który masz już w domu.
  2. Nie słodź tego, co jesz lub pijesz.
  3. Nie jedz słodyczy.
  4. Masz ochotę na ciasto lub deser? Zastąp zwykły cukier miodem, daktylami, bananami. Szukaj inspiracji w przepisach dostępnych w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
  5. Czytaj etykiety! Cukier można znaleźć niemal wszędzie, nawet w keczupie. Szukaj produktów, które nie mają w składzie cukru.
  6. Unikaj syropu glukozowo-fruktozowego.
  7. Zrezygnuj z wszelkich słodzików. Zamienniki cukru wprowadzają w błąd gospodarkę hormonalną regulującą poziom glukozy i insuliny oraz mogą powodować wzdęcia.
  8. Uważaj na produkty oznaczone napisem: „zawiera substancje słodzące”, „zawiera naturalne cukry” – czasami to oznacza, że coś jest dosłodzone sokiem winogronowym lub fruktozą.

Tego nie kupuj

Czytanie etykiet to podstawa, jeśli zależy nam na ograniczeniu cukru w swojej diecie. Pamiętaj, że może on się kryć pod różnymi nazwami.

Wyeliminuj z diety:

  • cukier wszelkich kolorów niezależnie od stopnia oczyszczenia (cukier biały, brązowy, trzcinowy, gronowy, palmowy, nieoczyszczony, surowy),
  • melasę,
  • fruktozę,
  • syrop glukozowy,
  • syrop glukozowo-fruktozowy,
  • laktozę,
  • maltodekstrynę,
  • dekstrynę,
  • dekstrozę,
  • syrop z agawy,
  • syrop klonowy,
  • syrop daktylowy,

Przeczytaj, jak zmniejszyć apetyt na słodycze. I zajrzyj do aplikacji Pogotowie Dietetyczne, by skorzystać z wielu przepisów.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Dla jednych to prościzna, dla innych wyzwanie. Cukier jest obecny w tylu produktach, że czasami całkowite wyeliminowanie go z diety może być trudne. Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę podczas robienia zakupów i nie tylko.

Od cukru można się uzależnić, dlatego rezygnacja z niego nie jest wcale prosta. O tym, że nadmierne spożywanie cukru może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych, nie trzeba chyba przypominać.

Najgroźniejszym ze słodkich przeciwników jest cukier rafinowany. Niezależnie od postaci, w jakiej występuje, uznawany jest za jedną z najszkodliwszych substancji. Nie zawiera on żadnych wartości odżywczych, a jego częste spożywanie prowadzi do wystąpienia niedoborów witamin oraz minerałów niezbędnych dla naszego zdrowia.

Z nadmiernym spożywaniem cukru (rafinowanego) wiążą się m.in. takie problemy zdrowotne, jak:

  • osłabienie układu odpornościowego,
  • osłabienie wzroku,
  • próchnica,
  • kandydoza,
  • osteoporoza,
  • cukrzyca i insulinooporność,
  • problemy z nadwagą i z krążeniem.

Cukier – jak przestać go jeść?

Jak zrezygnować z cukru? Nie ma na to jednej gotowej recepty. Polecam stopniowe ograniczanie cukru bądź szukanie zamienników. Na przykład mnóstwo wypieków i deserów można przygotować na bazie daktyli czy bananów, co daje im słodki smak.

Co można zrobić?

  1. Zrezygnuj z używania cukru w swojej kuchni – nie kupuj cukru i pozbądź się tego, który masz już w domu.
  2. Nie słodź tego, co jesz lub pijesz.
  3. Nie jedz słodyczy.
  4. Masz ochotę na ciasto lub deser? Zastąp zwykły cukier miodem, daktylami, bananami. Szukaj inspiracji w przepisach dostępnych w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
  5. Czytaj etykiety! Cukier można znaleźć niemal wszędzie, nawet w keczupie. Szukaj produktów, które nie mają w składzie cukru.
  6. Unikaj syropu glukozowo-fruktozowego.
  7. Zrezygnuj z wszelkich słodzików. Zamienniki cukru wprowadzają w błąd gospodarkę hormonalną regulującą poziom glukozy i insuliny oraz mogą powodować wzdęcia.
  8. Uważaj na produkty oznaczone napisem: „zawiera substancje słodzące”, „zawiera naturalne cukry” – czasami to oznacza, że coś jest dosłodzone sokiem winogronowym lub fruktozą.

Tego nie kupuj

Czytanie etykiet to podstawa, jeśli zależy nam na ograniczeniu cukru w swojej diecie. Pamiętaj, że może on się kryć pod różnymi nazwami.

Wyeliminuj z diety:

  • cukier wszelkich kolorów niezależnie od stopnia oczyszczenia (cukier biały, brązowy, trzcinowy, gronowy, palmowy, nieoczyszczony, surowy),
  • melasę,
  • fruktozę,
  • syrop glukozowy,
  • syrop glukozowo-fruktozowy,
  • laktozę,
  • maltodekstrynę,
  • dekstrynę,
  • dekstrozę,
  • syrop z agawy,
  • syrop klonowy,
  • syrop daktylowy,

Przeczytaj, jak zmniejszyć apetyt na słodycze. I zajrzyj do aplikacji Pogotowie Dietetyczne, by skorzystać z wielu przepisów.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
27 października 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

chleb

Odstaw te 2 produkty, a poczujesz się lepiej

W diecie Polaków są dwa ulubione produkty: pszenica (chleb, bułki, pierogi) oraz produkty mleczne (mleko, jogurty oraz serki wiejskie). Pomimo że jemy je codziennie po kilka razy, nie czujemy monotonii, nudy czy braku urozmaicenia. Kiedy…

WIĘCEJ >

Ból głowy – przyczyny

Co na ból głowy? Przy tym pytaniu warto sobie odpowiedzieć, czy zależy nam bardziej na usunięciu skutku czy znalezieniu przyczyny.    Przyczyny bólu głowy mogą być różnorodne, np.: Może występować więcej niż jedna przyczyna, a…

WIĘCEJ >

Żołądek – jak o niego zadbać?

Żołądek odgrywa niezwykle istotną rolę w trawieniu składników odżywczych, głównie białka. Sprawdź, jak o niego dbać. Przede wszystkim unikaj produktów, które nasilają problemy z żołądkiem. Co robić? Zwróć uwagę, jak reagujesz po zjedzeniu pomidorów. Pomidory i przetwory…

WIĘCEJ >

Mięso – naturalna multiwitamina i klucz do zdrowia po 40. roku życia

Od tysięcy lat mięso stanowi fundament ludzkiej diety, dostarczając niezbędnych składników odżywczych w najbardziej przyswajalnej formie. Jest nie tylko źródłem pełnowartościowego białka, ale również prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, które są kluczowe dla zdrowia, zwłaszcza…

WIĘCEJ >