
Dla jednych to prościzna, dla innych wyzwanie. Cukier jest obecny w tylu produktach, że czasami całkowite wyeliminowanie go z diety może być trudne. Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę podczas robienia zakupów i nie tylko.
Od cukru można się uzależnić, dlatego rezygnacja z niego nie jest wcale prosta. O tym, że nadmierne spożywanie cukru może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych, nie trzeba chyba przypominać.
Najgroźniejszym ze słodkich przeciwników jest cukier rafinowany. Niezależnie od postaci, w jakiej występuje, uznawany jest za jedną z najszkodliwszych substancji. Nie zawiera on żadnych wartości odżywczych, a jego częste spożywanie prowadzi do wystąpienia niedoborów witamin oraz minerałów niezbędnych dla naszego zdrowia.

Sprawdź: Cukier to nałóg – jak z nim wygrać?
Z nadmiernym spożywaniem cukru (rafinowanego) wiążą się m.in. takie problemy zdrowotne, jak:
- osłabienie układu odpornościowego,
- osłabienie wzroku,
- próchnica,
- kandydoza,
- osteoporoza,
- cukrzyca i insulinooporność,
- problemy z nadwagą i z krążeniem.
Cukier – jak przestać go jeść?
Jak zrezygnować z cukru? Nie ma na to jednej gotowej recepty. Polecam stopniowe ograniczanie cukru bądź szukanie zamienników. Na przykład mnóstwo wypieków i deserów można przygotować na bazie daktyli czy bananów, co daje im słodki smak.
Co można zrobić?
- Zrezygnuj z używania cukru w swojej kuchni – nie kupuj cukru i pozbądź się tego, który masz już w domu.
- Nie słodź tego, co jesz lub pijesz.
- Nie jedz słodyczy.
- Masz ochotę na ciasto lub deser? Zastąp zwykły cukier miodem, daktylami, bananami. Szukaj inspiracji w przepisach dostępnych w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
- Czytaj etykiety! Cukier można znaleźć niemal wszędzie, nawet w keczupie. Szukaj produktów, które nie mają w składzie cukru.
- Unikaj syropu glukozowo-fruktozowego.
- Zrezygnuj z wszelkich słodzików. Zamienniki cukru wprowadzają w błąd gospodarkę hormonalną regulującą poziom glukozy i insuliny oraz mogą powodować wzdęcia.
- Uważaj na produkty oznaczone napisem: „zawiera substancje słodzące”, „zawiera naturalne cukry” – czasami to oznacza, że coś jest dosłodzone sokiem winogronowym lub fruktozą.
Tego nie kupuj
Czytanie etykiet to podstawa, jeśli zależy nam na ograniczeniu cukru w swojej diecie. Pamiętaj, że może on się kryć pod różnymi nazwami.
Wyeliminuj z diety:
- cukier wszelkich kolorów niezależnie od stopnia oczyszczenia (cukier biały, brązowy, trzcinowy, gronowy, palmowy, nieoczyszczony, surowy),
- melasę,
- fruktozę,
- syrop glukozowy,
- syrop glukozowo-fruktozowy,
- laktozę,
- maltodekstrynę,
- dekstrynę,
- dekstrozę,
- syrop z agawy,
- syrop klonowy,
- syrop daktylowy,
Przeczytaj, jak zmniejszyć apetyt na słodycze. I zajrzyj do aplikacji Pogotowie Dietetyczne, by skorzystać z wielu przepisów.
Autor

Iwona Wierzbicka
Dla jednych to prościzna, dla innych wyzwanie. Cukier jest obecny w tylu produktach, że czasami całkowite wyeliminowanie go z diety może być trudne. Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę podczas robienia zakupów i nie tylko.
Od cukru można się uzależnić, dlatego rezygnacja z niego nie jest wcale prosta. O tym, że nadmierne spożywanie cukru może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych, nie trzeba chyba przypominać.
Najgroźniejszym ze słodkich przeciwników jest cukier rafinowany. Niezależnie od postaci, w jakiej występuje, uznawany jest za jedną z najszkodliwszych substancji. Nie zawiera on żadnych wartości odżywczych, a jego częste spożywanie prowadzi do wystąpienia niedoborów witamin oraz minerałów niezbędnych dla naszego zdrowia.

Sprawdź: Cukier to nałóg – jak z nim wygrać?
Z nadmiernym spożywaniem cukru (rafinowanego) wiążą się m.in. takie problemy zdrowotne, jak:
- osłabienie układu odpornościowego,
- osłabienie wzroku,
- próchnica,
- kandydoza,
- osteoporoza,
- cukrzyca i insulinooporność,
- problemy z nadwagą i z krążeniem.
Cukier – jak przestać go jeść?
Jak zrezygnować z cukru? Nie ma na to jednej gotowej recepty. Polecam stopniowe ograniczanie cukru bądź szukanie zamienników. Na przykład mnóstwo wypieków i deserów można przygotować na bazie daktyli czy bananów, co daje im słodki smak.
Co można zrobić?
- Zrezygnuj z używania cukru w swojej kuchni – nie kupuj cukru i pozbądź się tego, który masz już w domu.
- Nie słodź tego, co jesz lub pijesz.
- Nie jedz słodyczy.
- Masz ochotę na ciasto lub deser? Zastąp zwykły cukier miodem, daktylami, bananami. Szukaj inspiracji w przepisach dostępnych w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
- Czytaj etykiety! Cukier można znaleźć niemal wszędzie, nawet w keczupie. Szukaj produktów, które nie mają w składzie cukru.
- Unikaj syropu glukozowo-fruktozowego.
- Zrezygnuj z wszelkich słodzików. Zamienniki cukru wprowadzają w błąd gospodarkę hormonalną regulującą poziom glukozy i insuliny oraz mogą powodować wzdęcia.
- Uważaj na produkty oznaczone napisem: „zawiera substancje słodzące”, „zawiera naturalne cukry” – czasami to oznacza, że coś jest dosłodzone sokiem winogronowym lub fruktozą.
Tego nie kupuj
Czytanie etykiet to podstawa, jeśli zależy nam na ograniczeniu cukru w swojej diecie. Pamiętaj, że może on się kryć pod różnymi nazwami.
Wyeliminuj z diety:
- cukier wszelkich kolorów niezależnie od stopnia oczyszczenia (cukier biały, brązowy, trzcinowy, gronowy, palmowy, nieoczyszczony, surowy),
- melasę,
- fruktozę,
- syrop glukozowy,
- syrop glukozowo-fruktozowy,
- laktozę,
- maltodekstrynę,
- dekstrynę,
- dekstrozę,
- syrop z agawy,
- syrop klonowy,
- syrop daktylowy,
Przeczytaj, jak zmniejszyć apetyt na słodycze. I zajrzyj do aplikacji Pogotowie Dietetyczne, by skorzystać z wielu przepisów.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Anemia – jak sobie z nią radzić?
Anemia (niedokrwistość) to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek. Sprawdź, jak sobie radzić w takiej sytuacji. Najczęściej występujące rodzaje anemii to: anemia mikrocytarna – z niedoboru żelaza…
WIĘCEJ >Dieta bez glutenu – na co zwrócić uwagę?
Przejście na dietę bez glutenu to wyzwanie dla wielu osób. To często walka nie tylko z samym sobą, lecz także z najbliższym otoczeniem. Największe bitwy czekają nas jednak w domu rodzinnym. Z jednej strony najbliżsi…
WIĘCEJ >Magnez – dlaczego jest tak ważny?
Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Co warto wiedzieć o tym pierwiastku? Magnez jest niezbędny do produkcji około 300 enzymów i bierze udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych, np. ATP. Jest…
WIĘCEJ >Nasiona chia – skarbnica składników odżywczych czy zbędny wydatek?
Nasiona chia są uznawane za bogactwo składników mineralnych i witaminowych, ale przede wszystkim za bogate źródło kwasów omega-3. Głównie przyrządza się z nich puddingi, choć przepisów kulinarnych na sławne nasiona jest wiele. Czy nasiona chia…
WIĘCEJ >