Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie.
Znam sporo osób, które zaczynają jeść około godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą pięć posiłków w ciągu dnia, inni tylko dwa lub jeden posiłek. Słowo „śniadanie” to pojęcie względne.
Pierwszy posiłek
Nazwijmy to „pierwszym posiłkiem”, a wtedy zdecydowanie łatwiej będzie nam dokonać innych wyborów żywieniowych niż standardowo przyjęte jako śniadaniowe. Dlaczego by nie zjeść kawałka mięsa albo ryby czy jaja? Takie śniadanie daje duże poczucie sytości i pozwala nam wytrzymać nawet sześć godzin bez posiłku. Jedzenie rzadziej, a bardziej treściwie powoduje stabilizację gospodarki węglowodanowo-insulinowej, co w efekcie skutkuje większym poziomem energii, mniejszym uczuciem senności, brakiem napadów typu „wilczy głód”, a przede wszystkim sprawia, że jemy mniej i jesteśmy mile nasyceni.
Typowe śniadanie
Śniadanie typu: mleko, płatki, sok, kawa z mlekiem, słodka bułka dają natychmiastową energię, która jednak szybko wygasa i powoduje, że podjadamy już do końca dnia w myśl zasady „jedz często, a mało”. Niestety to prowadzi do insulinooporności, otyłości, senności i zaburzeń hormonalnych.
Podejmij wyzwanie
Przez jeden miesiąc wybieraj na śniadanie tylko poniższe propozycje:
- jaja + warzywa,
- zielony koktail z awokado (zajrzyj do naszej książki kucharskiej, będzie Ci łatwiej)
- parówki (czytaj etykiety, czy nie zawierają zbędnych dodatków),
- kiełbaski + warzywa,
- frankfurterki + warzywa,
- kawałek mięsa + warzywa,
- zupa z warzywami i mięsem (bez ziemniaków, makaronu czy ryżu),
- gulasz z warzywami.
Przeczytaj jeszcze: Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?
Jeśli nie masz pomysłu na śniadania, zajrzyj do jadłospisów dostępnych w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Autor
Iwona Wierzbicka
Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie.
Znam sporo osób, które zaczynają jeść około godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą pięć posiłków w ciągu dnia, inni tylko dwa lub jeden posiłek. Słowo „śniadanie” to pojęcie względne.
Pierwszy posiłek
Nazwijmy to „pierwszym posiłkiem”, a wtedy zdecydowanie łatwiej będzie nam dokonać innych wyborów żywieniowych niż standardowo przyjęte jako śniadaniowe. Dlaczego by nie zjeść kawałka mięsa albo ryby czy jaja? Takie śniadanie daje duże poczucie sytości i pozwala nam wytrzymać nawet sześć godzin bez posiłku. Jedzenie rzadziej, a bardziej treściwie powoduje stabilizację gospodarki węglowodanowo-insulinowej, co w efekcie skutkuje większym poziomem energii, mniejszym uczuciem senności, brakiem napadów typu „wilczy głód”, a przede wszystkim sprawia, że jemy mniej i jesteśmy mile nasyceni.
Typowe śniadanie
Śniadanie typu: mleko, płatki, sok, kawa z mlekiem, słodka bułka dają natychmiastową energię, która jednak szybko wygasa i powoduje, że podjadamy już do końca dnia w myśl zasady „jedz często, a mało”. Niestety to prowadzi do insulinooporności, otyłości, senności i zaburzeń hormonalnych.
Podejmij wyzwanie
Przez jeden miesiąc wybieraj na śniadanie tylko poniższe propozycje:
- jaja + warzywa,
- zielony koktail z awokado (zajrzyj do naszej książki kucharskiej, będzie Ci łatwiej)
- parówki (czytaj etykiety, czy nie zawierają zbędnych dodatków),
- kiełbaski + warzywa,
- frankfurterki + warzywa,
- kawałek mięsa + warzywa,
- zupa z warzywami i mięsem (bez ziemniaków, makaronu czy ryżu),
- gulasz z warzywami.
Przeczytaj jeszcze: Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?
Jeśli nie masz pomysłu na śniadania, zajrzyj do jadłospisów dostępnych w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Grzyby – czy naprawdę nie mają żadnych wartości odżywczych?
Sporo kontrowersji wokół tych małych cudownych stworzeń. Często słyszę pytania, a w jakim celu ja mam jeść grzyby skoro one nie mają żadnych wartości odżywczych. Grzyby wykorzystywane są do walki z nowotworami i wirusami.
WIĘCEJ >8 powodów, dlaczego dieta nie działa
Źle dobrana dieta to dieta, która nie ma prawa działać na osobie, która ją stosuje. Może być tak, że ściągnęliśmy sobie dietę z internetu albo wzięliśmy ją od koleżanki, która powiedziała, że to fantastyczna dieta,
WIĘCEJ >Radio Opole: Diety cud w sieci
W rozmowie dla Radia Opole Iwona Wierzbicka mówi o dostępnych w sieci dietach cud, co było inspiracją do 10 zasad i czym jest grupa 30-dniowe wyzwanie.
WIĘCEJ >Tarczyca – co lubi, a czego nie?
Kiedyś sama zmagałam z niedoczynnością tarczycy. Sucha skóra, szorstkie włosy, senność… Teraz mam to za sobą. Nie biorę hormonów, a tarczyca powiększyła się z 10 ml do 15 ml. Jest normoechogeniczna. Za to twoja tarczyca…
WIĘCEJ >
















