
Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie.
Znam sporo osób, które zaczynają jeść około godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą pięć posiłków w ciągu dnia, inni tylko dwa lub jeden posiłek. Słowo „śniadanie” to pojęcie względne.
Pierwszy posiłek
Nazwijmy to „pierwszym posiłkiem”, a wtedy zdecydowanie łatwiej będzie nam dokonać innych wyborów żywieniowych niż standardowo przyjęte jako śniadaniowe. Dlaczego by nie zjeść kawałka mięsa albo ryby czy jaja? Takie śniadanie daje duże poczucie sytości i pozwala nam wytrzymać nawet sześć godzin bez posiłku. Jedzenie rzadziej, a bardziej treściwie powoduje stabilizację gospodarki węglowodanowo-insulinowej, co w efekcie skutkuje większym poziomem energii, mniejszym uczuciem senności, brakiem napadów typu „wilczy głód”, a przede wszystkim sprawia, że jemy mniej i jesteśmy mile nasyceni.
Typowe śniadanie
Śniadanie typu: mleko, płatki, sok, kawa z mlekiem, słodka bułka dają natychmiastową energię, która jednak szybko wygasa i powoduje, że podjadamy już do końca dnia w myśl zasady „jedz często, a mało”. Niestety to prowadzi do insulinooporności, otyłości, senności i zaburzeń hormonalnych.
Podejmij wyzwanie
Przez jeden miesiąc wybieraj na śniadanie tylko poniższe propozycje:
- jaja + warzywa,
- zielony koktail z awokado (zajrzyj do naszej książki kucharskiej, będzie Ci łatwiej)
- parówki (czytaj etykiety, czy nie zawierają zbędnych dodatków),
- kiełbaski + warzywa,
- frankfurterki + warzywa,
- kawałek mięsa + warzywa,
- zupa z warzywami i mięsem (bez ziemniaków, makaronu czy ryżu),
- gulasz z warzywami.
Przeczytaj jeszcze: Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?
Jeśli nie masz pomysłu na śniadania, zajrzyj do jadłospisów dostępnych w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Autor

Iwona Wierzbicka
Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie.
Znam sporo osób, które zaczynają jeść około godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą pięć posiłków w ciągu dnia, inni tylko dwa lub jeden posiłek. Słowo „śniadanie” to pojęcie względne.
Pierwszy posiłek
Nazwijmy to „pierwszym posiłkiem”, a wtedy zdecydowanie łatwiej będzie nam dokonać innych wyborów żywieniowych niż standardowo przyjęte jako śniadaniowe. Dlaczego by nie zjeść kawałka mięsa albo ryby czy jaja? Takie śniadanie daje duże poczucie sytości i pozwala nam wytrzymać nawet sześć godzin bez posiłku. Jedzenie rzadziej, a bardziej treściwie powoduje stabilizację gospodarki węglowodanowo-insulinowej, co w efekcie skutkuje większym poziomem energii, mniejszym uczuciem senności, brakiem napadów typu „wilczy głód”, a przede wszystkim sprawia, że jemy mniej i jesteśmy mile nasyceni.
Typowe śniadanie
Śniadanie typu: mleko, płatki, sok, kawa z mlekiem, słodka bułka dają natychmiastową energię, która jednak szybko wygasa i powoduje, że podjadamy już do końca dnia w myśl zasady „jedz często, a mało”. Niestety to prowadzi do insulinooporności, otyłości, senności i zaburzeń hormonalnych.
Podejmij wyzwanie
Przez jeden miesiąc wybieraj na śniadanie tylko poniższe propozycje:
- jaja + warzywa,
- zielony koktail z awokado (zajrzyj do naszej książki kucharskiej, będzie Ci łatwiej)
- parówki (czytaj etykiety, czy nie zawierają zbędnych dodatków),
- kiełbaski + warzywa,
- frankfurterki + warzywa,
- kawałek mięsa + warzywa,
- zupa z warzywami i mięsem (bez ziemniaków, makaronu czy ryżu),
- gulasz z warzywami.
Przeczytaj jeszcze: Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?
Jeśli nie masz pomysłu na śniadania, zajrzyj do jadłospisów dostępnych w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sezonowość – jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw?
Kiszonki – zawierają korzystny kwas mlekowy, który wspomaga naszą florę bakteryjną, ułatwia trawienie oraz wspomaga odporność. Ponadto kiszonki bogate są w witaminę C oraz bardzo ważną witaminę K i B, których ilość się zwiększa pod
WIĘCEJ >Dieta bez glutenu i nabiału w żywieniu sportowców
Iwona Wierzbicka dla Asystent Trenera o wpływie glutenu i laktozy na organizm człowieka. Wiele osób ma nietolerancje na wymienione składniki, w większym lub mniejszym stopniu. Poprawę samopoczucia odnotowano nawet u osób zdrowych, którzy wyeliminowali laktozę
WIĘCEJ >Nietolerancja fruktozy
Nietolerancja fruktozy to niewłaściwa reakcja organizmu po spożyciu produktów zawierających fruktozę. Dowiedz się więcej na ten temat. Fruktoza to cukier prosty, który znajduje się w owocach (zarówno świeżych, jak i suszonych), a także w sokach…
WIĘCEJ >Dlaczego ciągle jest mi zimno?
W zimie nie rozstajesz się z grubymi skarpetkami i kubkiem gorącej herbaty. Latem nie jest wcale lepiej – z nieba leje się żar, a tobie wciąż jest zimno. Możliwe, że od lat słyszysz, że taka…
WIĘCEJ >