fbpx
Szukaj
open close

Kasztanowiec-bananowiec – bezglutenowy chleb lub ciasto

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
chleb bezglutenowy

Od ciebie zależy, czy z podanego przepisu zrobisz bezglutenowy chleb czy ciasto. Sprawdź, jakie to proste!

Składniki:

  • 300 g mąki kasztanowej (w internecie najtaniej, ok. 19 zł za 0,5 kg)
  • 6 jaj
  • 1 niedojrzały banan (bo ma skrobię)
  • dodatki smakowe: plastry dojrzałego banana, figi, suszone śliwki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ja używam termoobiegu i dolnej grzałki. Zmiksuj wszystko blenderem: mąkę, jaja, banana (tego niedojrzałego). Wlewaj ciasto po troszkę, przekładając pokrojonymi figami, śliwkami i dojrzałym bananem.

Uwagi:

Możesz dodać więcej mąki, ciasto będzie wtedy bardziej zbite. Jeśli chcesz, aby wyszło coś słodszego, dodaj więcej bakalii albo więcej bananów. Jeśli chcesz upiec chleb, nie dodawaj plastrów banana, a zamiast bakalii dodaj kilka rodzynek lub nie dokładaj żadnych dodatków.

Tego typu ciasto czy chleb to świetny pomysł na smakołyk dla dzieci. Można zabrać taki wypiek do szkoły, w trasę, na wycieczkę. Czy to będzie ciasto, czy chleb – zależy od ciebie.

Zobacz jeszcze inną wersję – z czekoladą.

bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta
bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta
bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta
bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Od ciebie zależy, czy z podanego przepisu zrobisz bezglutenowy chleb czy ciasto. Sprawdź, jakie to proste!

Składniki:

  • 300 g mąki kasztanowej (w internecie najtaniej, ok. 19 zł za 0,5 kg)
  • 6 jaj
  • 1 niedojrzały banan (bo ma skrobię)
  • dodatki smakowe: plastry dojrzałego banana, figi, suszone śliwki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ja używam termoobiegu i dolnej grzałki. Zmiksuj wszystko blenderem: mąkę, jaja, banana (tego niedojrzałego). Wlewaj ciasto po troszkę, przekładając pokrojonymi figami, śliwkami i dojrzałym bananem.

Uwagi:

Możesz dodać więcej mąki, ciasto będzie wtedy bardziej zbite. Jeśli chcesz, aby wyszło coś słodszego, dodaj więcej bakalii albo więcej bananów. Jeśli chcesz upiec chleb, nie dodawaj plastrów banana, a zamiast bakalii dodaj kilka rodzynek lub nie dokładaj żadnych dodatków.

Tego typu ciasto czy chleb to świetny pomysł na smakołyk dla dzieci. Można zabrać taki wypiek do szkoły, w trasę, na wycieczkę. Czy to będzie ciasto, czy chleb – zależy od ciebie.

Zobacz jeszcze inną wersję – z czekoladą.

bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta
bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta
bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta
bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
13 marca 2015

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Szynkowar – jak go używać?

Czym jest szynkowar? Jak go używać? Sprawdź, jakie to proste! Szynkowar to specjalny garnek do robienia domowych wyrobów. W dzisiejszych czasach z każdej strony jesteśmy atakowani chemią i nachalną reklamą. Możemy się przed tym bronić,…

WIĘCEJ >

Czy senes to naturalne wsparcie w trudnościach trawiennych?

Senna to roślina, która od wieków znalazła swoje miejsce w medycynie naturalnej. Wykorzystywana głównie jako środek przeczyszczający, pochodzi z tropikalnych regionów świata, w tym z Afryki i Indii. Jej właściwości są szeroko znane i doceniane,…

WIĘCEJ >

Proste wskazówki, dzięki którym szybko zrobisz obiad

Chcesz zdrowo się odżywiać, ale nie wiesz, jak to ogarnąć w praktyce? Mamy dla ciebie proste wskazówki, dzięki którym będzie to łatwiejsze! Brak czasu to dziś prawdziwa zmora i dotyczy każdego. Na co dzień nie…

WIĘCEJ >

Mięso – naturalna multiwitamina i klucz do zdrowia po 40. roku życia

Od tysięcy lat mięso stanowi fundament ludzkiej diety, dostarczając niezbędnych składników odżywczych w najbardziej przyswajalnej formie. Jest nie tylko źródłem pełnowartościowego białka, ale również prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, które są kluczowe dla zdrowia, zwłaszcza…

WIĘCEJ >