Aromatyczne owoce z kruszonką
Aromatyczne owoce z kruszonką
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w plasterki
- Wszystkie owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy sok z cytryny, połowę tłuszczu oraz połowę cukru i podgrzewamy przez ok. 10 minut, aż owoce zmiękną
- Następnie przenosimy zawartość patelni do naczynia żaroodpornego
- Do miski wkładamy pozostały tłuszcz, dosypujemy cukier, mąkę oraz przyprawy i dokładnie łączymy składniki (mieszanka powinna przypominać bułkę tartą)
- Owoce posypujemy powstałą kruszonką i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
- Deser nakładamy na talerze i podajemy z porcją jogurtu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z owocami.
Autor
Lista składników
- Jabłko (360 g)
- Jogurt naturalny (360 g)
- Gruszka (260 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Mąka orkiszowa (150 g)
- Jeżyna (100 g)
- Masło klarowane ghee (80 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Cynamon mielony (3 g)
- Imbir w proszku (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Korzenne bułeczki drożdżowe
Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy, a następnie ściągamy rondel z kuchenki Do miski wsypujemy drożdże, odrobinę mąki (ok. 2 łyżeczki na podstawową ilość porcji) i 1/5 ilości cukru, dolewamy ciepłą wodę (125 ml) i…
WIĘCEJ >Pasta marchewkowo-daktylowa
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min Dodajemy marchewkę i daktyle Podsmażamy…
WIĘCEJ >Koktajl jarmużowo-figowy
Myjemy jarmuż, gruszę i figi Wyjmujemy z gruszki gniazda nasienne Składniki umieszczamy w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy
WIĘCEJ >Szynka z wieprzowiny, boczku i grzybów podawana z sałatką
Szynka Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku Boczek kroimy w kostkę Grzyby kroimy na kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar…
WIĘCEJ >