fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Aromatyczne owoce z kruszonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6b87fd1a-31f3-4393-9573-e4ab3fdd59b6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Aromatyczne owoce z kruszonką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w plasterki
  • Wszystkie owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy sok z cytryny, połowę tłuszczu oraz połowę cukru i podgrzewamy przez ok. 10 minut, aż owoce zmiękną
  • Następnie przenosimy zawartość patelni do naczynia żaroodpornego
  • Do miski wkładamy pozostały tłuszcz, dosypujemy cukier, mąkę oraz przyprawy i dokładnie łączymy składniki (mieszanka powinna przypominać bułkę tartą)
  • Owoce posypujemy powstałą kruszonką i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Deser nakładamy na talerze i podajemy z porcją jogurtu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z owocami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (360 g)
  • Jogurt naturalny (360 g)
  • Gruszka (260 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Jeżyna (100 g)
  • Masło klarowane ghee (80 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Imbir w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Korzenne bułeczki drożdżowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy, a następnie ściągamy rondel z kuchenki Do miski wsypujemy drożdże, odrobinę mąki (ok. 2 łyżeczki na podstawową ilość porcji) i 1/5 ilości cukru, dolewamy ciepłą wodę (125 ml) i…

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowo-daktylowa

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min Dodajemy marchewkę i daktyle Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Koktajl jarmużowo-figowy

Myjemy jarmuż, gruszę i figi Wyjmujemy z gruszki gniazda nasienne Składniki umieszczamy w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Szynka z wieprzowiny, boczku i grzybów podawana z sałatką

Szynka Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku Boczek kroimy w kostkę Grzyby kroimy na kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar…

WIĘCEJ >