fbpx
logo
Szukaj
open close

Bagietki z majonezem i krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6235edf6-5fc4-4e91-a59a-a92dba219fb6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bagietki z majonezem i krewetkami

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Bagietkę kroimy na części (1 bagietkę kroimy na 4 części), a następnie każdą część na pół
  • Do miski z czosnkiem wlewamy tłuszcz (oliwę) oraz połowę soku z limonki i dokładnie mieszamy
  • Następnie do miski z marynatą wkładamy krewetki, mieszamy, przykrywamy miskę folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Do osobnej miski wlewamy drugą połowę soku z limonki, dodajemy majonez, mieszamy i odstawiamy
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy krewetki i grillujemy przez ok. 3 minuty z każdej strony )smażymy do momentu, aż nabiorą różowego koloru i zaczną się zwijać)
  • Każdą połówkę bagietki smarujemy limonkowym majonezem, na wierzch kładziemy liście bazylii, liście szpinaku oraz krewetki i posypujemy przyprawami (pieprzem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bagietek z dodatkami.

Do bagietek możesz dodać ulubione, świeże warzywa np. sałatę, paprykę czy cebulę czerwoną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (500 g)
  • Bagietka (280 g)
  • Majonez (100 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym

makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…

WIĘCEJ >

Krem z dyni z grzankami

Krem z dyni Dynię kroimy na kawałki, obieramy ze skóry i usuwamy pestki Miąższ z dyni oraz paprykę kroimy w kostkę Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie…

WIĘCEJ >

Gyros z kurczaka z warzywami

Z udek należy wyciąć kości (można je np. do rosołu dorzucić później) Mięso pociąć w cienkie plastry Czosnek obrać, posiekać lub wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa Posolić i popieprzyć Wymieszać i odstawić chociaż…

WIĘCEJ >

Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat

Fenkuł kroimy w plasterki Pomidorki kroimy na połówki Ośmiornice kroimy w plasterki Cebulę kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy masło Smażymy cebulę i fenkuł około 3 min Dodajemy ośmiornice i czosnek Wyciskamy sok z cytryny…

WIĘCEJ >