fbpx
Szukaj
open close

Bagietki z majonezem i krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6235edf6-5fc4-4e91-a59a-a92dba219fb6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bagietki z majonezem i krewetkami

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Bagietkę kroimy na części (1 bagietkę kroimy na 4 części), a następnie każdą część na pół
  • Do miski z czosnkiem wlewamy tłuszcz (oliwę) oraz połowę soku z limonki i dokładnie mieszamy
  • Następnie do miski z marynatą wkładamy krewetki, mieszamy, przykrywamy miskę folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Do osobnej miski wlewamy drugą połowę soku z limonki, dodajemy majonez, mieszamy i odstawiamy
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy krewetki i grillujemy przez ok. 3 minuty z każdej strony )smażymy do momentu, aż nabiorą różowego koloru i zaczną się zwijać)
  • Każdą połówkę bagietki smarujemy limonkowym majonezem, na wierzch kładziemy liście bazylii, liście szpinaku oraz krewetki i posypujemy przyprawami (pieprzem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bagietek z dodatkami.

Do bagietek możesz dodać ulubione, świeże warzywa np. sałatę, paprykę czy cebulę czerwoną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (500 g)
  • Bagietka (280 g)
  • Majonez (100 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bagietka z mozzarellą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bagietkę kroimy wzdłuż na pół Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy (…)

WIĘCEJ >

Bagietka z szynką, serem, sałatą i papryką

Bagietkę kroimy wzdłuż na pół Obie połówki bagietki smarujemy tłuszczem Paprykę kroimy w paski Na jedną połówkę układamy wszystkie składniki, (…)

WIĘCEJ >

Bagietka na ciepło z wołowiną, cebulą i serem feta

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę kroimy na 2-3 części Blachę (…)

WIĘCEJ >

Bagietka z szynką parmeńską i camembertem

Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę skrapiamy tłuszczem Ser kroimy w plastry Na jednej połowie bagietki układamy sałatę, (…)

WIĘCEJ >