Bagietki z majonezem i krewetkami
Bagietki z majonezem i krewetkami
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- Bagietkę kroimy na części (1 bagietkę kroimy na 4 części), a następnie każdą część na pół
- Do miski z czosnkiem wlewamy tłuszcz (oliwę) oraz połowę soku z limonki i dokładnie mieszamy
- Następnie do miski z marynatą wkładamy krewetki, mieszamy, przykrywamy miskę folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Do osobnej miski wlewamy drugą połowę soku z limonki, dodajemy majonez, mieszamy i odstawiamy
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy krewetki i grillujemy przez ok. 3 minuty z każdej strony )smażymy do momentu, aż nabiorą różowego koloru i zaczną się zwijać)
- Każdą połówkę bagietki smarujemy limonkowym majonezem, na wierzch kładziemy liście bazylii, liście szpinaku oraz krewetki i posypujemy przyprawami (pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bagietek z dodatkami.
Do bagietek możesz dodać ulubione, świeże warzywa np. sałatę, paprykę czy cebulę czerwoną.
Autor
Lista składników
- Krewetka black tiger (świeża) (500 g)
- Bagietka (280 g)
- Majonez (100 g)
- Szpinak (100 g)
- Bazylia (świeża) (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.