Bagietki z majonezem i krewetkami
Bagietki z majonezem i krewetkami
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- Bagietkę kroimy na części (1 bagietkę kroimy na 4 części), a następnie każdą część na pół
- Do miski z czosnkiem wlewamy tłuszcz (oliwę) oraz połowę soku z limonki i dokładnie mieszamy
- Następnie do miski z marynatą wkładamy krewetki, mieszamy, przykrywamy miskę folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Do osobnej miski wlewamy drugą połowę soku z limonki, dodajemy majonez, mieszamy i odstawiamy
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy krewetki i grillujemy przez ok. 3 minuty z każdej strony )smażymy do momentu, aż nabiorą różowego koloru i zaczną się zwijać)
- Każdą połówkę bagietki smarujemy limonkowym majonezem, na wierzch kładziemy liście bazylii, liście szpinaku oraz krewetki i posypujemy przyprawami (pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bagietek z dodatkami.
Do bagietek możesz dodać ulubione, świeże warzywa np. sałatę, paprykę czy cebulę czerwoną.
Autor
Lista składników
- Krewetka black tiger (świeża) (500 g)
- Bagietka (140 g)
- Majonez (100 g)
- Szpinak (100 g)
- Bazylia (świeża) (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa marchewkowa (wegańska / wegetariańska)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…
WIĘCEJ >Kurczak z warzywami w cieście
Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Seler kroimy na kawałki Pieczarki kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por, seler oraz pieczarki i podsmażamy przez…
WIĘCEJ >Duszone pory z ryżem
Pory kroimy wzdłuż na pół i dokładnie oczyszczamy (zieloną część usuwamy) Następnie kroimy pory na kawałki o długości ok. 5 cm Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Kotleciki z kuskusu i tuńczyka
Tuńczyka odsączamy z zalewy Oliwki i zieleninę drobno siekamy Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy W rondlu zagotowujemy bulion, a następnie przelewamy go do naczynia żaroodpornego Dodajemy kuskus i energicznie mieszamy, po czym przykrywamy…
WIĘCEJ >