fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bagietki z majonezem i krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6235edf6-5fc4-4e91-a59a-a92dba219fb6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Bagietki z majonezem i krewetkami

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Bagietkę kroimy na części (1 bagietkę kroimy na 4 części), a następnie każdą część na pół
  • Do miski z czosnkiem wlewamy tłuszcz (oliwę) oraz połowę soku z limonki i dokładnie mieszamy
  • Następnie do miski z marynatą wkładamy krewetki, mieszamy, przykrywamy miskę folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Do osobnej miski wlewamy drugą połowę soku z limonki, dodajemy majonez, mieszamy i odstawiamy
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy krewetki i grillujemy przez ok. 3 minuty z każdej strony )smażymy do momentu, aż nabiorą różowego koloru i zaczną się zwijać)
  • Każdą połówkę bagietki smarujemy limonkowym majonezem, na wierzch kładziemy liście bazylii, liście szpinaku oraz krewetki i posypujemy przyprawami (pieprzem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bagietek z dodatkami.

Do bagietek możesz dodać ulubione, świeże warzywa np. sałatę, paprykę czy cebulę czerwoną.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (500 g)
  • Bagietka (140 g)
  • Majonez (100 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa marchewkowa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Kurczak z warzywami w cieście

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Seler kroimy na kawałki Pieczarki kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por, seler oraz pieczarki i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Duszone pory z ryżem

Pory kroimy wzdłuż na pół i dokładnie oczyszczamy (zieloną część usuwamy) Następnie kroimy pory na kawałki o długości ok. 5 cm Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Kotleciki z kuskusu i tuńczyka

Tuńczyka odsączamy z zalewy Oliwki i zieleninę drobno siekamy Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy W rondlu zagotowujemy bulion, a następnie przelewamy go do naczynia żaroodpornego Dodajemy kuskus i energicznie mieszamy, po czym przykrywamy…

WIĘCEJ >