fbpx
Szukaj
open close

Bezglutenowe churros

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c28c98ffc-56c2-4316-a91a-3a6fb3043657
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bezglutenowe churros

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem tłuszczu
  • Następnie ściągamy garnek z kuchenki, wsypujemy do niego mąki i całość dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy
  • Garnek z masą odkładamy do ostygnięcia
  • Przygotowujemy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki
  • Letnie ciasto dzielimy na 2 części, jedną część odkładamy i przykrywamy ściereczką
  • Do garnka wlewamy tłuszcz i rozgrzewamy
  • Do drugiej części ciasta dodajemy połowę purée z dyni i dokładnie mieszamy
  • Ciasto powinno być łatwe do wyciskania, jeśli jest za gęste – dodajemy więcej purée
  • Gotowe ciasto przenosimy do rękawa cukierniczego i wyciskamy churros na rozgrzany tłuszcz
  • Talerz wykładamy ręcznikiem papierowym
  • Churros smażymy przez ok. 1-2 minuty z każdej strony
  • Usmażone churros przenosimy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
  • Po usmażeniu pierwszej części ciasta, zabieramy się za przygotowanie drugiej części w ten sam sposób
  • Gotowe churrosy możemy podawać posypane cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 5 sztuk churros.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bezglutenowych deserów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Olej rzepakowy ekologiczny (500 ml)
  • Woda (170 ml)
  • Mąka ryżowa (75 g)
  • Budyń waniliowy – proszek (40 g)
  • Purée z dyni (przecier) (40 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Proszek do pieczenia (3 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Cynamon mielony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Ręcznik papierowy, Rękaw cukierniczy, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bezglutenowe mini pączki

Do miski wsypujemy babkę jajowatą, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniała Do drugiej miski (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe faworki

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki (2/3 ilości cukru pudru zostawiamy do posypania faworków) i mieszamy Siemię lniane zalewamy gorącą (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe naleśniki z pomarańczą i makiem

Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem, a następnie wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę Do miski wybijamy jaja, dolewamy (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe kruche babeczki waniliowe

Spód Mleko mieszamy z octem Do miski przesiewamy mąki, dodajemy siemię lniane, proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy Następnie (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe oponki

Cytrynę sparzamy i wyciskamy z niej sok Do blendera kruszymy tofu, wlewamy sok z cytryny i całość dokładnie blendujemy Następnie (…)

WIĘCEJ >