Bezglutenowe churros
Bezglutenowe churros
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem tłuszczu
- Następnie ściągamy garnek z kuchenki, wsypujemy do niego mąki i całość dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy
- Garnek z masą odkładamy do ostygnięcia
- Przygotowujemy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki
- Letnie ciasto dzielimy na 2 części, jedną część odkładamy i przykrywamy ściereczką
- Do garnka wlewamy tłuszcz i rozgrzewamy
- Do drugiej części ciasta dodajemy połowę purée z dyni i dokładnie mieszamy
- Ciasto powinno być łatwe do wyciskania, jeśli jest za gęste – dodajemy więcej purée
- Gotowe ciasto przenosimy do rękawa cukierniczego i wyciskamy churros na rozgrzany tłuszcz
- Talerz wykładamy ręcznikiem papierowym
- Churros smażymy przez ok. 1-2 minuty z każdej strony
- Usmażone churros przenosimy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
- Po usmażeniu pierwszej części ciasta, zabieramy się za przygotowanie drugiej części w ten sam sposób
- Gotowe churrosy możemy podawać posypane cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypada 5 sztuk churros.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bezglutenowych deserów.
Autor
Lista składników
- Olej rzepakowy ekologiczny (500 ml)
- Woda (170 ml)
- Mąka ryżowa (75 g)
- Budyń waniliowy – proszek (40 g)
- Purée z dyni (przecier) (40 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Proszek do pieczenia (3 g)
- Sól kłodawska (1 g)
- Cynamon mielony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Bezglutenowe mini pączki
Do miski wsypujemy babkę jajowatą, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniała Do drugiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy Do trzeciej miski wkładamy wszystkie mokre składniki (poza olejem)…
WIĘCEJ >Bezglutenowe faworki
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki (2/3 ilości cukru pudru zostawiamy do posypania faworków) i mieszamy Siemię lniane zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 5-10 minut – powinien powstać gęsty żel Do miski z…
WIĘCEJ >Bezglutenowe naleśniki z pomarańczą i makiem
Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem, a następnie wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko oraz sok z pomarańczy i całość ubijamy Dodajemy skórkę z pomarańczy, mąki oraz budyń…
WIĘCEJ >Bezglutenowe kruche babeczki waniliowe
Spód Mleko mieszamy z octem Do miski przesiewamy mąki, dodajemy siemię lniane, proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii, syrop klonowy, tłuszcz (wcześniej rozpuszczamy go w rondlu, aby był płynny),…
WIĘCEJ >