fbpx
logo
Szukaj
open close

Bezglutenowe oponki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c67badddb-b01f-4635-b9aa-6a23106d598e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bezglutenowe oponki

Przygotowanie

  • Cytrynę sparzamy i wyciskamy z niej sok
  • Do blendera kruszymy tofu, wlewamy sok z cytryny i całość dokładnie blendujemy
  • Następnie dolewamy mleko i ponownie blendujemy aby uzyskać gładką masę
  • Masę przelewamy do rondla, dodajemy tłuszcz (masło) i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając
  • Masa powinna być bardzo gorąca, więc wyłączamy ją przed doprowadzeniem do wrzenia
  • Do miski przesiewamy mąki, dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy
  • Następnie do miski z mąkami wlewamy ocet i cały czas mieszając, wlewamy masę z tofu
  • Ciasto wyrabiamy łyżką przez kilka minut (w razie potrzeby dolewamy gorącą wodę)
  • Gotowe ciasto formujemy w kulę, jeśli się zbytnio klei – podsypujemy mąką (ziemniaczaną)
  • Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odkładamy
  • Stolnicę i wałek lekko oprószamy mąką
  • Ciasto dzielimy na części, jedną część obtaczamy w mące na stolnicy i rozwałkowujemy na grubość ok. 1-2 cm
  • Z ciasta wycinamy oponki (wycinamy kółka np. przy pomocy szklanki, a z kółek mniejsze kółka np. przy pomocy kieliszka)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Gdy tłuszcz będzie rozgrzany – wrzucamy mały kawałek ciasta i sprawdzamy czy ciasto się smaży, unosi i jest otoczone bąbelkami, jeśli tak – tłuszcz jest dobrze rozgrzany
  • Na rozgrzany tłuszcz kładziemy oponki i smażymy przez ok. 1-2 minuty z każdej strony
  • Talerz wykładamy ręcznikiem papierowym, a na ręcznik papierowy kładziemy usmażone oponki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
  • Gotowe oponki możemy posypać cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bezglutenowych deserów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Oliwa z oliwek extra virgin (330 ml)
  • Tofu naturalne (125 g)
  • Sok z cytryny (bio) (80 ml)
  • Mleko kokosowe (80 ml)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Mąka owsiana (35 g)
  • Mąka gryczana (35 g)
  • Mąka ryżowa (35 g)
  • Mąka kukurydziana (30 g)
  • Woda (30 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Proszek do pieczenia (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Wanilia – ekstrakt (5 g)
  • Babka jajowata – łupiny (3 g)
  • Soda oczyszczona (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Miska, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rondel, Sitko, Stolnica, Talerz, Wałek, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bezglutenowe pączki serowe

Ser wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem Wszystkie suche składniki (poza cukrem pudrem) wsypujemy do osobnej miski i mieszamy Następnie (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pampuchy

Do miski wsypujemy babkę jajowatą i siemię lniane, zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniało Do (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe faworki

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki (2/3 ilości cukru pudru zostawiamy do posypania faworków) i mieszamy Siemię lniane zalewamy gorącą (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe naleśniki z pomarańczą i makiem

Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem, a następnie wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę Do miski wybijamy jaja, dolewamy (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe kruche babeczki waniliowe

Spód Mleko mieszamy z octem Do miski przesiewamy mąki, dodajemy siemię lniane, proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy Następnie (…)

WIĘCEJ >