Bezglutenowe placki jaglane
Bezglutenowe placki jaglane
Przygotowanie
- Kaszę wysypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
- Następnie gotujemy kaszę we wrzącej, osolonej wodzie (w proporcji 1:2, czyli 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody) przez ok. 10-15 minut lub wg instrukcji na opakowaniu (tak, aby kasza wchłonęła całą wodę)
- Ugotowaną kaszę przenosimy do miski i zalewamy wodą
- Banana obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do kaszy, a następnie całość dokładnie blendujemy
- Do masy dodajemy jogurt, ocet i przyprawy, wybijamy jajo i całość mieszamy rózgą kuchenną
- Następnie dodajemy mąki i całość ponownie dokładnie łączymy
- Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Gdy tłuszcz się rozpuści – nadmiar wlewamy do masy i mieszamy
- Na patelnię wylewamy porcję masy i smażymy małe, okrągłe placuszki przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Gotowe placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami np. z owocami, dżemem lub miodem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypada 5 placuszków.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bezglutenowych deserów.
Autor
Lista składników
- Woda (125 ml)
- Banan (120 g)
- Kasza jaglana (95 g)
- Jogurt sojowy (60 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Mąka ryżowa (50 g)
- Mąka gryczana (45 g)
- Budyń waniliowy – proszek (16 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Proszek do pieczenia (6 g)
- Wanilia – ekstrakt (5 g)
- Sól kłodawska (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Bezglutenowe pączki serowe
Ser wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem Wszystkie suche składniki (poza cukrem pudrem) wsypujemy do osobnej miski i mieszamy Następnie dodajemy suche składniki do miski z serem i całość dokładnie mieszamy Do miski z serem…
WIĘCEJ >Bezglutenowe pampuchy
Do miski wsypujemy babkę jajowatą i siemię lniane, zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniało Do osobnej miski wsypujemy mąki, budyń, drożdże, cukier oraz sól i mieszamy Do rondla wlewamy mleko,…
WIĘCEJ >Bezglutenowe faworki
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki (2/3 ilości cukru pudru zostawiamy do posypania faworków) i mieszamy Siemię lniane zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 5-10 minut – powinien powstać gęsty żel Do miski z…
WIĘCEJ >Bezglutenowe naleśniki z pomarańczą i makiem
Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem, a następnie wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko oraz sok z pomarańczy i całość ubijamy Dodajemy skórkę z pomarańczy, mąki oraz budyń…
WIĘCEJ >