fbpx
logo
Szukaj
open close

Bezglutenowe rogaliki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c88eb3b52-abfe-40db-bc4b-2acad293c41f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bezglutenowe rogaliki

Przygotowanie

  • Drożdże rozcieramy z cukrem (trzcinowym) na płynną masę i odkładamy
  • Siemię lniane zalewamy gorącą wodą i odkładamy na kilka minut do napęcznienia
  • Do miski przesiewamy wszystkie mąki, dodajemy cukier (puder) i dokładnie mieszamy
  • Do miski z mąkami wybijamy jajo, dodajemy drożdże, żel z siemienia lnianego, ekstrakt z wanilii i tłuszcz (olej i masło)
  • Zawartość miski dokładnie zagniatamy i formujemy gładką, miękką kulę
  • Następnie owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka minut (uważamy aby nie przesadzić, bo ciężko będzie rozwałkować)
  • Przygotowujemy stolnicę, wałek i dżem
  • Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 2 części
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Jedną część ciasta wałkujemy na grubość ok. 3 mm, a następnie wycinamy trójkąty (o bokach dłuższych od podstawy)
  • Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę dżemu i delikatnie zawijamy rogaliki
  • Z drugą połową ciasta postępujemy tak samo jak z pierwszą
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na papier układamy rogaliki i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Upieczone rogaliki opcjonalnie możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 rogaliki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań bezglutenowych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony (300 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cukier puder (trzcinowy) (80 g)
  • Mąka ryżowa (75 g)
  • Mąka gryczana (70 g)
  • Mąka ziemniaczana (65 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Drożdże (świeże) (50 g)
  • Mąka owsiana (50 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Mąka kukurydziana (40 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (35 g)
  • Siemię lniane mielone (15 g)
  • Wanilia – ekstrakt (5 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bezglutenowe pączki serowe

Ser wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem Wszystkie suche składniki (poza cukrem pudrem) wsypujemy do osobnej miski i mieszamy Następnie (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pączki z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pampuchy

Do miski wsypujemy babkę jajowatą i siemię lniane, zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniało Do (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe faworki

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki (2/3 ilości cukru pudru zostawiamy do posypania faworków) i mieszamy Siemię lniane zalewamy gorącą (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe naleśniki z pomarańczą i makiem

Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem, a następnie wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę Do miski wybijamy jaja, dolewamy (…)

WIĘCEJ >