fbpx
logo
Szukaj
open close

Bezglutenowe pączki z ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c46bd9b70-9894-4baf-a7a0-c7f7bedb3284
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bezglutenowe pączki z ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem na gładką masę (lub przeciskamy przez praskę), po czym odkładamy do ostygnięcia
  • Drożdże rozcieramy z cukrem na płynną masę
  • Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia oraz siemię lniane i mieszamy
  • Do rondla wlewamy mleko, dodajemy tłuszcz (masło) oraz wanilię (laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i wydłubujemy ziarenka) i podgrzewamy, cały czas mieszając
  • Do miski z ziemniakami dodajemy mąki z dodatkami, wlewamy drożdże i olejek waniliowy, stopniowo zaczynamy wlewać mleko i wyrabiamy ciasto (ciasto może wyrabiać mikserem)
  • Konsystencja ciasta powinna być luźna i klejąca (jeśli ciasto jest zbyt płynne – dodajemy więcej mąki owsianej lub ryżowej)
  • Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia
  • Po tym czasie przygotowujemy garnek z tłuszczem (olejem), talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i deskę posypaną mąką
  • Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy
  • Następnie łyżką nabieramy porcję ciasta i mokrymi (lub natłuszczonymi) rękami formujemy mini pączki, które kładziemy na deskę
  • Uformowane pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut
  • Gdy pączki lekko urosną – rozgrzewamy tłuszcz
  • Pączki kładziemy na tłuszcz i smażymy przez ok. 1-2 minuty z każdej strony
  • Usmażone pączki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
  • Pączki możemy podawać z dodatkiem dżemu lub posypane cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pączków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 15
Trudność: Średni

Lista składników

  • Olej z awokado ekologiczny (500 ml)
  • Ziemniak (210 g)
  • Mleko kokosowe (125 ml)
  • Mąka ziemniaczana (80 g)
  • Mąka ryżowa (35 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Mąka owsiana (30 g)
  • Drożdże (świeże) (25 g)
  • Wanilia – olejek (15 ml)
  • Cukier kokosowy (12 g)
  • Mleko ryżowe (10 ml)
  • Siemię lniane mielone (5 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)
  • Wanilia – laska (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Ręcznik papierowy, Rondel, Talerz, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bezglutenowe pączki serowe

Ser wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem Wszystkie suche składniki (poza cukrem pudrem) wsypujemy do osobnej miski i mieszamy Następnie (…)

WIĘCEJ >

Migdałowe pączusie

Wszystkie składniki blendujemy razem (lub miksujemy). Pieczemy w opiekaczu aż do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Czekoladowe pączusie

Wszystkie składniki razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Pączki bekonowe

Wszystkie składniki oprócz boczku razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia. Gotowe pączusie polewamy 'lukrem’ z (…)

WIĘCEJ >

Mini pączusie/ gofry

Wszystkie składniki blendujemy razem. Masę wlewamy do opiekacza do pączków, gofrownicy lub dowolnego opiekacza, który nada masie kształt. Wypiekamy do (…)

WIĘCEJ >