Mini pączusie/ gofry
Mini pączusie/ gofry
Przygotowanie
- Wszystkie składniki blendujemy razem.
- Masę wlewamy do opiekacza do pączków, gofrownicy lub dowolnego opiekacza, który nada masie kształt.
- Wypiekamy do zarumienienia.
Rady dietetyka
Z podanej ilości wychodzi około 15 pączków, a jedna porcja to 3 pączki.
Uwagi
Opiekacz przed pierwszą porcją ciasta możemy delikatnie posmarować olejem kokosowym.
Autor
Lista składników
- 4 łyżki mąki teff (60 g)
- 1 banan (120 g)
- 1 duże jajko roz. M (ok. 51 g)
- 6 łyżek mleka kokosowego (60 ml)
- 3 łyżki wiórek kokosowych (18 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee/ oleju kokosowego nierafinowanego (15 g)
- Opcjonalnie: pół łyżeczki sody oczyszczonej (2,5 g)
- Opcjonalnie: dodatkowe słodzidło (jeśli lubimy bardziej słodkie desery)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z rukolą i pestkami dyni
Myjemy i osuszamy liście szpinaku Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy
WIĘCEJ >Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty
Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą Dolewamy wodę i lekko solimy Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki…
WIĘCEJ >Barszcz rosyjski
Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…
WIĘCEJ >Smoothie truskawkowe
Truskawki miksujemy z mlekiem i wodą kokosową, dodajemy wiórki i cynamon. Przelewamy do szklanek, w razie potrzeby polewamy odrobiną miodu do smaku.
WIĘCEJ >