Bezy z bananami i syropem klonowym
Bezy z bananami i syropem klonowym
Przygotowanie
- Banany obieramy i kroimy w plasterki
- Truskawki kroimy na pół (szypułki usuwamy)
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 120 st. C
- Z papieru do pieczenia wycinamy kółka o średnicy ok. 8 cm, a następnie układamy je blasze do pieczenia
- Białka ubijamy z proszkiem do pieczenia i octem na sztywną pianę
- Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier
- Metalową łyżką nakładamy ubite białko na kółka z papieru, dokładnie każde wypełniając
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezy do ostygnięcia
- Na patelnię wlewamy syrop klonowy, wrzucamy banany i dusimy przez ok. 2-3 minuty, aż będą miękkie
- Patelnię ściągamy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
- Na każdą bezę nakładamy banany, a obok układamy truskawki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Blaty bezowe
- Cukier biały kryształ (300 g)
- Jajo białko (180 g)
- Płatki migdałowe (40 g)
- Mąka ziemniaczana (12 g)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Maliny
- Malina (250 g)
- Cukier puder (40 g)
- Mąka ziemniaczana (9 g)
Krem mascarpone
- Ser Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremówka 30% (200 ml)
- Cukier puder (80 g)
- Cukier waniliowy (trzcinowy) (16 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Podsmażane ziemniaki z bekonem
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Czosnek obieramy i drobno siekamy…
WIĘCEJ >Pulpeciki z sarny w warzywach
Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący…
WIĘCEJ >Owsianka – pingwin z borówkami
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…
WIĘCEJ >Kurczak po teksańsku z chili
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Chili i zieleninę drobno siekamy Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy pomidory, ocet i tłuszcz, dodajemy chili, cebulę, czosnek oraz zieleninę i dokładnie blendujemy Do…
WIĘCEJ >