Bezy z bananami i syropem klonowym
Bezy z bananami i syropem klonowym
Przygotowanie
- Banany obieramy i kroimy w plasterki
- Truskawki kroimy na pół (szypułki usuwamy)
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 120 st. C
- Z papieru do pieczenia wycinamy kółka o średnicy ok. 8 cm, a następnie układamy je blasze do pieczenia
- Białka ubijamy z proszkiem do pieczenia i octem na sztywną pianę
- Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier
- Metalową łyżką nakładamy ubite białko na kółka z papieru, dokładnie każde wypełniając
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezy do ostygnięcia
- Na patelnię wlewamy syrop klonowy, wrzucamy banany i dusimy przez ok. 2-3 minuty, aż będą miękkie
- Patelnię ściągamy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
- Na każdą bezę nakładamy banany, a obok układamy truskawki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Banan (240 g)
- Truskawka (150 g)
- Jajo białko (120 g)
- Syrop klonowy (80 g)
- Cukier trzcinowy (60 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Ocet spirytusowy (3 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką
Kapustę kroimy w poprzek w cienkie paski i wrzucamy do dużej miski Paprykę kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Ogórki kroimy w półksiężyce Cebulę kroimy w kostkę Koperek drobno siekamy Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy…
WIĘCEJ >Pizzerki z bakłażana
Bakłażana kroimy na talarki (około 0,5 cm). Talarki układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Po 15 minutach wyjmujemy blachę, a każdy talarek: posypujemy…
WIĘCEJ >Pieczone warzywa 2
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy, opcjonalnie tłuszcz i dokładnie mieszamy Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut
WIĘCEJ >Mix sałat z sosem vinaigrette z suszoną szynką
Paprykę pociąć w paseczki Pomidorki przekroić na połówki Na talerzu kładziemy rukolę Dodajemy paprykę i pomidorki Dokładamy liście cykorii Polewamy sosem Obok sałatki układamy szynkę
WIĘCEJ >