Bezy z czekoladowym sosem custard
Bezy z czekoladowym sosem custard
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
- Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
- Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy cukier biały i dokładnie ucieramy do momentu, aż masa będzie gęsta i błyszcząca, a cukier się rozpuści
- Masę nakładamy do szprycy i wyciskamy na blachy kółka o średnicy ok. 7 cm
- Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut (do momentu, aż bezy będą chrupiące)
- Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy bezy w piecyku do całkowitego wystygnięcia
- Do miski wsypujemy cukier trzcinowy, mąki i kakao, dodajemy żółtka i całość dokładnie ucieramy
- Do rondla wlewamy mleko i podgrzewamy, a gdy mleko zacznie się lekko gotować – przelewamy do masy z żółtkami, cały czas mieszając
- Następnie przelewamy masę do czystego garnka i gotujemy sos na średnim ogniu przez ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieję
- Następnie przelewamy masę do miski, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki, aby ją ostudzić
- Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Łączymy bezy, przekładając je sosem i posypując z wierzchu startą czekoladą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bez.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (300 ml)
- Cukier trzcinowy (165 g)
- Jajo białko (60 g)
- Jajo żółtko (60 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
- Kakao w proszku (20 g)
- Mąka orkiszowa (18 g)
- Mąka kukurydziana (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pudding ryżowy z owocami
W garnku roztapiamy tłuszcz Dolewamy mleko, dodajemy tłuszcz, sól oraz cynamon, mieszamy i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut (bez pokrywki), co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką Dodajemy cukier i mieszamy…
WIĘCEJ >Ciasto czekoladowo-migdałowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy papierem do pieczenia Tłuszcz i czekoladę kroimy na kawałki, a następnie wrzucamy do miski i podgrzewamy w mikrofalówce przez ok. 2 minuty (do momentu, aż składniki…
WIĘCEJ >Placek truskawkowy z kruszonką
Truskawki kroimy na pół (szypułki usuwamy) 1/3 ilości tłuszczu kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do blendera wkładamy pozostały tłuszcz, wybijamy jaja, wlewamy maślankę i całość…
WIĘCEJ >Ryż z dynią i jabłkiem
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu),…
WIĘCEJ >