fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bezy z czekoladowym sosem custard

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0aea2299-07e7-4428-805d-05a4eba6aab9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Bezy z czekoladowym sosem custard

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
  • Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy cukier biały i dokładnie ucieramy do momentu, aż masa będzie gęsta i błyszcząca, a cukier się rozpuści
  • Masę nakładamy do szprycy i wyciskamy na blachy kółka o średnicy ok. 7 cm
  • Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut (do momentu, aż bezy będą chrupiące)
  • Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy bezy w piecyku do całkowitego wystygnięcia
  • Do miski wsypujemy cukier trzcinowy, mąki i kakao, dodajemy żółtka i całość dokładnie ucieramy
  • Do rondla wlewamy mleko i podgrzewamy, a gdy mleko zacznie się lekko gotować – przelewamy do masy z żółtkami, cały czas mieszając
  • Następnie przelewamy masę do czystego garnka i gotujemy sos na średnim ogniu przez ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieję
  • Następnie przelewamy masę do miski, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki, aby ją ostudzić
  • Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Łączymy bezy, przekładając je sosem i posypując z wierzchu startą czekoladą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bez.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Cukier trzcinowy (165 g)
  • Jajo białko (60 g)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
  • Kakao w proszku (20 g)
  • Mąka orkiszowa (18 g)
  • Mąka kukurydziana (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Folia spożywcza, Garnek, Lodówka, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pudding ryżowy z owocami

W garnku roztapiamy tłuszcz Dolewamy mleko, dodajemy tłuszcz, sól oraz cynamon, mieszamy i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut (bez pokrywki), co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką Dodajemy cukier i mieszamy…

WIĘCEJ >

Ciasto czekoladowo-migdałowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy papierem do pieczenia Tłuszcz i czekoladę kroimy na kawałki, a następnie wrzucamy do miski i podgrzewamy w mikrofalówce przez ok. 2 minuty (do momentu, aż składniki…

WIĘCEJ >

Placek truskawkowy z kruszonką

Truskawki kroimy na pół (szypułki usuwamy) 1/3 ilości tłuszczu kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do blendera wkładamy pozostały tłuszcz, wybijamy jaja, wlewamy maślankę i całość…

WIĘCEJ >

Ryż z dynią i jabłkiem

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu),…

WIĘCEJ >