Boeuf Strogonow w cieście
Boeuf Strogonow w cieście
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Pieczarki kroimy w plasterki
- Do miski wsypujemy mąki oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Mięso kroimy w kostkę, przenosimy do miski z mąką i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso (strzepujemy z niego nadmiar mąki) i smażymy przez ok. 4-6 minut, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę (smażymy na lekko złotawy kolor)
- Dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przyprawy (paprykę) i smażymy przez ok. 1-2 minuty
- Dolewamy wodę, dodajemy przecier i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 50 minut
- Patelnię ściągamy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie stopniowo dodajemy śmietanę i mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Do naczynia żaroodpornego przenosimy zawartość patelni, przykrywamy naczynie ciastem francuskim, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (lub wycinamy z ciasta koła, a zawartość patelni przenosimy do kokilek)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia boeuf Strogonow.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (750 g)
- Woda (500 ml)
- Pieczarka (świeża) (300 g)
- Cebula (210 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Ciasto francuskie (75 g)
- Mąka orkiszowa (70 g)
- Masło (50 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.