fbpx
logo
Szukaj
open close

Boeuf Strogonow w cieście

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9f441de5-8ed8-490f-9b9a-3b8de826742d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Boeuf Strogonow w cieście

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Do miski wsypujemy mąki oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Mięso kroimy w kostkę, przenosimy do miski z mąką i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso (strzepujemy z niego nadmiar mąki) i smażymy przez ok. 4-6 minut, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę (smażymy na lekko złotawy kolor)
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy (paprykę) i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Dolewamy wodę, dodajemy przecier i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 50 minut
  • Patelnię ściągamy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie stopniowo dodajemy śmietanę i mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Do naczynia żaroodpornego przenosimy zawartość patelni, przykrywamy naczynie ciastem francuskim, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (lub wycinamy z ciasta koła, a zawartość patelni przenosimy do kokilek)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia boeuf Strogonow.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (750 g)
  • Woda (500 ml)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Cebula (210 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Ciasto francuskie (75 g)
  • Mąka orkiszowa (70 g)
  • Masło (50 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Stek wołowy z grillowaną cukinią

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Przekładamy na deskę, żeby odpoczęło. W tym czasie na tej samej patelni smażymy pokrojony czosnek i cukinie, lekko solimy. Mięso kładziemy na talerz…

WIĘCEJ >

Sznycle z sarny z grilla z pomidorami i sałatą

Sarnę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry Jeśli mamy siekacz/szteker do mięsa to dobrze byłoby kilka razy go użyć na każdym kawałku Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Wrzucamy mięso Lekko solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >

Krem z dyni z grzankami

Krem z dyni Dynię kroimy na kawałki, obieramy ze skóry i usuwamy pestki Miąższ z dyni oraz paprykę kroimy w kostkę Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) kokosowo – bananowy z ananasem

Z góry kokosa odcinamy biały miąższ, żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę, żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…

WIĘCEJ >