fbpx
logo
Szukaj
open close

Boeuf Strogonow w cieście

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9f441de5-8ed8-490f-9b9a-3b8de826742d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Boeuf Strogonow w cieście

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Do miski wsypujemy mąki oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Mięso kroimy w kostkę, przenosimy do miski z mąką i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso (strzepujemy z niego nadmiar mąki) i smażymy przez ok. 4-6 minut, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę (smażymy na lekko złotawy kolor)
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy (paprykę) i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Dolewamy wodę, dodajemy przecier i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 50 minut
  • Patelnię ściągamy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie stopniowo dodajemy śmietanę i mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Do naczynia żaroodpornego przenosimy zawartość patelni, przykrywamy naczynie ciastem francuskim, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (lub wycinamy z ciasta koła, a zawartość patelni przenosimy do kokilek)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia boeuf Strogonow.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (750 g)
  • Woda (500 ml)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Cebula (210 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Ciasto francuskie (75 g)
  • Mąka orkiszowa (70 g)
  • Masło (50 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kremowy boeuf Strogonow

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy (paprykę) i mieszamy Mięso kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski z (…)

WIĘCEJ >