fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Boeuf Strogonow w cieście

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-314
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Boeuf Strogonow w cieście

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Do miski wsypujemy mąki oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Mięso kroimy w kostkę, przenosimy do miski z mąką i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso (strzepujemy z niego nadmiar mąki) i smażymy przez ok. 4-6 minut, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę (smażymy na lekko złotawy kolor)
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy (paprykę) i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Dolewamy wodę, dodajemy przecier i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 50 minut
  • Patelnię ściągamy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie stopniowo dodajemy śmietanę i mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Do naczynia żaroodpornego przenosimy zawartość patelni, przykrywamy naczynie ciastem francuskim, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (lub wycinamy z ciasta koła, a zawartość patelni przenosimy do kokilek)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia boeuf Strogonow.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (750 g)
  • Woda (500 ml)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Cebula (210 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Ciasto francuskie (75 g)
  • Mąka pszenna (70 g)
  • Masło (50 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cukiniowo – bazyliowy omlet

Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem. Zanim cebula się zeszkli, obieraczką do warzyw lub obieraczką do makaronu warzywnego, tworzymy cukiniowe paski, które dorzucamy na…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz w ziołowym pesto

Filet z dorsza płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny Smarujemy wierzch ryby pesto i obkładamy cząstkami pomidorów bez skórki i zdrewniałych części Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do…

WIĘCEJ >

Hinduski ryż z kurczakiem biryani

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Mięso obieramy ze skóry Pomidory kroimy w drobną kostkę Ryż wysypujemy na sito i płuczemy pod zimną wodą do momentu, aż woda będzie przejrzysta Piekarnik rozgrzewamy do temp….

WIĘCEJ >

Łosoś z sosem holenderskim

Zieleninę drobno siekamy Do blendera wlewamy sok z cytryny, dodajemy żółtka i dokładnie blendujemy W rondlu roztapiamy tłuszcz Następnie roztopiony tłuszcz przelewamy do blendera i ponownie blendujemy Sos przelewamy do miski, dodajemy zieleninę, mieszamy i…

WIĘCEJ >