fbpx
logo
Szukaj
open close

Brukselka z płatkami migdałowymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4626feac-d9bc-4c8d-8018-9c07ffa4526e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Brukselka z płatkami migdałowymi

Przygotowanie

  • Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (tak aby była miękka, lecz żeby nie straciła całkowicie koloru)
  • Następnie brukselkę odcedzamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
  • Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy skórkę z cytryny oraz sok z cytryny, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Wlewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie dodajemy brukselkę i gotujemy do momentu, aż odparuję połowa płynu
  • Na osobną patelnię wsypujemy migdały i prażymy przez ok. 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając
  • Uprażone migdały przenosimy na patelnię z brukselką, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia brukselek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Brukselka (400 g)
  • Bulion mięsny (150 ml)
  • Płatki migdałowe (50 g)
  • Masło (15 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia, Patelnia - mała, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Brukselka z pieczarkami

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut (brukselka powinna być miękka, ale nie za miękka – najlepiej (…)

WIĘCEJ >

Duszona brukselka

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy brukselkę, dolewamy (…)

WIĘCEJ >

Brukselka z orzechami

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (jeśli w składnikach jest podana sól) przez ok. 5 minut (brukselka powinna być miękka, (…)

WIĘCEJ >

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą (…)

WIĘCEJ >

Brukselka duszona z wędzonką

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce Boczek i szynkę pokroić w (…)

WIĘCEJ >