fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brukselka z płatkami migdałowymi

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-63
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Brukselka z płatkami migdałowymi

Przygotowanie

  • Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (tak aby była miękka, lecz żeby nie straciła całkowicie koloru)
  • Następnie brukselkę odcedzamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
  • Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy skórkę z cytryny oraz sok z cytryny, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Wlewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie dodajemy brukselkę i gotujemy do momentu, aż odparuję połowa płynu
  • Na osobną patelnię wsypujemy migdały i prażymy przez ok. 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając
  • Uprażone migdały przenosimy na patelnię z brukselką, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia brukselek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Brukselka (400 g)
  • Bulion mięsny (150 ml)
  • Płatki migdałowe (50 g)
  • Masło (15 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia, Patelnia - mała, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki dziecięce – sówka i miś z owocami

Sówka Z kanapek wycinamy kawałki na kształt sówki Ogórka kroimy na kawałki, wycinamy plastry na oczy i małe kulki na listki Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na nos i pazury Wszystkie składniki układamy…

WIĘCEJ >

Szpecle

Do miski wsypujemy mąkę, kaszę oraz sól, wlewamy tłuszcz oraz wodę, wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia W garnku zagotowujemy wodę Ciasto rozprowadzamy po desce, zeskrobujemy…

WIĘCEJ >

Zdrowa sałatka buraczana ze świeżym szpinakiem

Buraki kroimy w pół plastry Z granatu wydrążamy pestki Na talerzu układamy szpinak, na wierzchu kładziemy buraki i całość posypujemy pestkami granatu, orzechami oraz przyprawami i polewamy tłuszczem

WIĘCEJ >

Ziemniaki O’Brien

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm x 2 cm i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Czosnek obieramy i…

WIĘCEJ >