fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brukselka z płatkami migdałowymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4626feac-d9bc-4c8d-8018-9c07ffa4526e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Brukselka z płatkami migdałowymi

Przygotowanie

  • Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (tak aby była miękka, lecz żeby nie straciła całkowicie koloru)
  • Następnie brukselkę odcedzamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
  • Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy skórkę z cytryny oraz sok z cytryny, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Wlewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie dodajemy brukselkę i gotujemy do momentu, aż odparuję połowa płynu
  • Na osobną patelnię wsypujemy migdały i prażymy przez ok. 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając
  • Uprażone migdały przenosimy na patelnię z brukselką, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia brukselek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Brukselka (400 g)
  • Bulion mięsny (150 ml)
  • Płatki migdałowe (50 g)
  • Masło (15 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia, Patelnia - mała, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dziecięcy tost z warzywami

Kromkę chleba wkładamy do tostera Ogórka kroimy w plastry i pół plastry Pomidorka kroimy na pół Grzankę i wszystkie warzywa układamy na talerzu (tak jak na załączonym obrazku)

WIĘCEJ >

Jabłka z malinami i malinowym miodem

Jabłko kładziemy na desce i odcinamy górę z ogonkiem (tak z 1 cm grubości) Łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne W wydrążony otwór wkładamy maliny Na górę dajemy miód Przykrywamy odciętym…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i jabłkiem

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Gryczankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko oraz przyprawy (jeśli są dodane w składnikach) i mieszamy

WIĘCEJ >

Mizeria

Ogórki obieramy, kroimy w plastry i przenosimy do miski Dodajemy sól i odstawiamy na ok. 15 minut Następnie odsączamy ogórki z nadmiaru wody Do osobnej miski wlewamy śmietanę, dodajemy ocet, cukier oraz pieprz i dokładnie…

WIĘCEJ >