fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brukselka z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc29b215f-459d-45cc-93fc-64cd21db7f1e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Brukselka z pieczarkami

Przygotowanie

  • Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut (brukselka powinna być miękka, ale nie za miękka – najlepiej al dente)
  • Następnie brukselki odcedzamy i kroimy na poł
  • Pieczarki kroimy w ćwiartki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy brukselki i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy przyprawy, mieszamy i przenosimy na talerz

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przygotowania dań z brukselką.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Brukselka (250 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Pieprz zielony w zalewie (marynowany) (1 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cebula nadziewana mięsnym farszem

Cebulę białą z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę Zieleninę siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do rondla wkładamy cebule czerwone, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 10 minut, a następnie…

WIĘCEJ >

Puree selerowo – gruszkowe

Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera Gotujemy pod przykryciem około 30 min…

WIĘCEJ >

Szpinak cytrynowy

Myjemy szpinak Obieramy i kroimy czosnek Rozgrzewamy masło ghee na patelni Do rozgrzanego masła dodajemy pokrojony czosnek, podsmażamy 2 minuty Następnie dodajemy szpinak, przyprawiamy go solą i smażymy 4 minuty Wyłączamy ogień pod patelnią, wlewamy…

WIĘCEJ >

Pieczeń wołowa duszona z warzywami i grzybami

Mięso oczyszczamy i kroimy na kawałki w poprzek włókien Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Bakłażana kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1…

WIĘCEJ >