Brukselka z orzechami
Brukselka z orzechami
Przygotowanie
- Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (jeśli w składnikach jest podana sól) przez ok. 5 minut (brukselka powinna być miękka, ale nie za miękka – najlepiej al dente)
- Następnie brukselki odcedzamy i kroimy na poł
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy brukselki i smażymy przez ok. 3-4 minuty
- Gdy brukselki zaczną się rumienić – dodajemy orzechy i smażymy jeszcze przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy przyprawy (jeśli są podane w składnikach), mieszamy i przenosimy na talerz
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przygotowania dań z brukselką.
Autor
Lista składników
- Brukselka (400 g)
- Orzech włoski (60 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Pieprz zielony w zalewie (marynowany) (1 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Purée z marchewki i pietruszki
Marchewkę obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Przeciskamy przez praskę lub blendujemy i dodajemy olej kokosowy. Pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości razem z obranymi ząbkami czosnku. Odcedzamy, a następnie blendujemy z ugotowanym czosnkiem na…
WIĘCEJ >Zapiekanka z bakłażanów i groszku
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Rozgrzewamy grill Bakłażany kroimy w cienkie plastry i smarujemy tłuszczem Następnie plastry bakłażanów układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy przez…
WIĘCEJ >Owoce morza ze szpinakiem
Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć 2 minuty. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w słupki cukinię. Rozprowadzić mleko kokosowe z odrobiną wody….
WIĘCEJ >Małże zapiekane z ryżem i ziołami
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy czosnek, zieleninę (bazylię i połowę natki) oraz sok z cytryny i podsmażamy…
WIĘCEJ >