fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brukselka z orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceba2bbe3-26e7-4fda-a438-89813cf994f9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Brukselka z orzechami

Przygotowanie

  • Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (jeśli w składnikach jest podana sól) przez ok. 5 minut (brukselka powinna być miękka, ale nie za miękka – najlepiej al dente)
  • Następnie brukselki odcedzamy i kroimy na poł
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy brukselki i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Gdy brukselki zaczną się rumienić – dodajemy orzechy i smażymy jeszcze przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy przyprawy (jeśli są podane w składnikach), mieszamy i przenosimy na talerz

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przygotowania dań z brukselką.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Brukselka (400 g)
  • Orzech włoski (60 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Pieprz zielony w zalewie (marynowany) (1 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Purée z marchewki i pietruszki

Marchewkę obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Przeciskamy przez praskę lub blendujemy i dodajemy olej kokosowy. Pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości razem z obranymi ząbkami czosnku. Odcedzamy, a następnie blendujemy z ugotowanym czosnkiem na…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z bakłażanów i groszku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Rozgrzewamy grill Bakłażany kroimy w cienkie plastry i smarujemy tłuszczem Następnie plastry bakłażanów układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy przez…

WIĘCEJ >

Owoce morza ze szpinakiem

Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć 2 minuty. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w słupki cukinię. Rozprowadzić mleko kokosowe z odrobiną wody….

WIĘCEJ >

Małże zapiekane z ryżem i ziołami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy czosnek, zieleninę (bazylię i połowę natki) oraz sok z cytryny i podsmażamy…

WIĘCEJ >