fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc6d00994-1a8e-4222-bc9b-6a1b493de687-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

Przygotowanie

Carpaccio:

  • Comber oczyścić z błon
  • Jałowiec rozdusić / pokroić
  • W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec
  • Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie
  • Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny do lodówki
  • Następnie wyjąć mięso, wytrzeć ręcznikiem papierowym
  • Zawinąć w folię spożywczą w ten sposób żeby powstał kształt walca
  • Zamrozić na minimum 24 godziny
  • Jeśli mamy krajalnicę do mięsa to zamrożone mięso kroimy w cienkie plastry i kładziemy na rukoli rozłożonej na talerzu
  • Jeśli nie mamy krajalnicy to wyjmujemy mięso z zamrażarki godzinę wcześniej i ostrym nożem kroimy cieniutkie płaty
  • posypujemy kaparami i polewamy sosem vinaigrette balsamicznym

Sos:

  • Czosnek obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować blenderem sos, dorzucić musztardę, oliwę, koperek, dodać trochę soli i pieprzu, wlać ocet
  • Miksować wszystkie składniki blenderem przez około 2 minuty
  • Po zmiksowaniu wymienionych składników dodawać powoli wodę i cały czas miksować, zajmuje to jakieś 5 sekund

Rady dietetyka

Zamiast octu balsamicznego możemy mięso skropić oliwą z oliwek lub sokiem z cytryny.

Dopasuj wszystkie składniki tego przepisu do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Można nie dodawać jałowca podczas marynowania mięsa.

Najlepiej i najekonomiczniej jest przygotować około 0.5 kg mięsa od razu na kilka porcji.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia bezmięsnego carpaccio z buraka – koniecznie do nich zajrzyj!

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Carpaccio (na 1 porcję)

  • 100 g combru z sarny
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • ¼ łyżeczki miodu (ok. 3 g)
  • 50 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 ziarenko jałowca (1 g)
  • 1 łyżka kaparów (10 g)

Sos (na 5 porcji)

  • 2 szklanki oliwy z oliwek (500 ml)
  • ½ słoika musztardy sarepskiej (ok. 100 g)
  • ½ szklanki octu balsamicznego, czyli ok. 100 g
  • 2 łyżki miodu (50 g)
  • 2 garści posiekanej zielonej pietruszki (ok. 10 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 szklanka zimnej, przegotowanej lub mineralnej wody (250 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Folia spożywcza, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bezglutenowy deser z tapioki

Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10…

WIĘCEJ >

Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym

Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…

WIĘCEJ >

Shake z kiwi, jabłka i pietruszki

Kiwi obrać i wrzucić do blendera Jabłko obrać i wrzucić do blendera Dodać miód Dodać pietruszkę Wlać wodę Miksować 15 sekund

WIĘCEJ >

Kokosowa tarta malinowa

Masa malinowa: Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować Dodajemy miód Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik Żelatynę wsypujemy do małej miseczki/szklaneczki i zalewamy 50 ml zimnej wody Mieszamy aż żelatyna się równo wymiesza. Odstawiamy na 2…

WIĘCEJ >