fbpx
logo
Szukaj
open close

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc6d00994-1a8e-4222-bc9b-6a1b493de687-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

Przygotowanie

Carpaccio:

  • Comber oczyścić z błon
  • Jałowiec rozdusić / pokroić
  • W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec
  • Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie
  • Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny do lodówki
  • Następnie wyjąć mięso, wytrzeć ręcznikiem papierowym
  • Zawinąć w folię spożywczą w ten sposób żeby powstał kształt walca
  • Zamrozić na minimum 24 godziny
  • Jeśli mamy krajalnicę do mięsa to zamrożone mięso kroimy w cienkie plastry i kładziemy na rukoli rozłożonej na talerzu
  • Jeśli nie mamy krajalnicy to wyjmujemy mięso z zamrażarki godzinę wcześniej i ostrym nożem kroimy cieniutkie płaty
  • posypujemy kaparami i polewamy sosem vinaigrette balsamicznym

Sos:

  • Czosnek obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować blenderem sos, dorzucić musztardę, oliwę, koperek, dodać trochę soli i pieprzu, wlać ocet
  • Miksować wszystkie składniki blenderem przez około 2 minuty
  • Po zmiksowaniu wymienionych składników dodawać powoli wodę i cały czas miksować, zajmuje to jakieś 5 sekund

Rady dietetyka

Dopasuj wszystkie składniki tego przepisu do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia carpaccio.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Carpaccio

  • Sarnina comber (100 g)
  • Wino czerwone wytrawne (50 ml)
  • Rukola (20 g)
  • Kapary (10 g)
  • Miód lipowy (3 g)

Sos

  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Woda (25 ml)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Miód lipowy (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Czosnek (2.5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Naczynie płaskie, Nóż, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy, Talerz, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Gulasz z marchewką

Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone podsmażamy w rondelku na maśle klarowanym lub oleju kokosowym, po paru minutach dodajemy marchewkę i kilka łyżek wody. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Pilnujemy, by się nie…

WIĘCEJ >

Parówki wieprzowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Pulpety wieprzowe w sosie marchewkowo-estragonowym z warzywami

Mięso mielimy w maszynce do mięsa, co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki i ½ marchewki Dodajemy mąkę kokosową, lekko solimy i pieprzymy Mieszamy dokładnie przez 2 minuty Formujemy kulki wielkości piłeczki ping pongowej Zagotowujemy rosół,…

WIĘCEJ >

Granat

Granata kładziemy przeciętą stroną na dłoni Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki

WIĘCEJ >