logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc6d00994-1a8e-4222-bc9b-6a1b493de687

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc6d00994-1a8e-4222-bc9b-6a1b493de687

Przygotowanie

Carpaccio:

  • Comber oczyścić z błon
  • Jałowiec rozdusić / pokroić
  • W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec
  • Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie
  • Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny do lodówki
  • Następnie wyjąć mięso, wytrzeć ręcznikiem papierowym
  • Zawinąć w folię spożywczą w ten sposób żeby powstał kształt walca
  • Zamrozić na minimum 24 godziny
  • Jeśli mamy krajalnicę do mięsa to zamrożone mięso kroimy w cienkie plastry i kładziemy na rukoli rozłożonej na talerzu
  • Jeśli nie mamy krajalnicy to wyjmujemy mięso z zamrażarki godzinę wcześniej i ostrym nożem kroimy cieniutkie płaty
  • posypujemy kaparami i polewamy sosem vinaigrette balsamicznym

Sos:

  • Czosnek obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować blenderem sos, dorzucić musztardę, oliwę, koperek, dodać trochę soli i pieprzu, wlać ocet
  • Miksować wszystkie składniki blenderem przez około 2 minuty
  • Po zmiksowaniu wymienionych składników dodawać powoli wodę i cały czas miksować, zajmuje to jakieś 5 sekund

Uwagi

Możemy nie dodawać jałowca do marynowania mięsa
Najlepiej i najekonomiczniej będzie uszykować około 0.5 kg mięsa, od razu na kilka porcji
Zamiast sosu balsamicznego możemy mięso skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i delikatnie posolić i popieprzyć

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

(na jedną porcję carpaccio):

  • 100 g combera z sarny
  • 1 garść rukoli
  • ¼ łyżeczki miodu
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1 ziarenko jałowca
  • 1 łyżka kaparów

Sos (na 5 porcji):

  • 0.5 l oliwy z oliwek
  • ½ słoika musztardy sarepskiej, czyli ok. 100 g
  • ½ szklanki. octu balsamicznego, czyli ok. 100 g
  • 2 łyżki miodu
  • 2 garści posiekanej zielonej pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szklanka zimnej przegotowanej wody (albo mineralnej)

Potrzebny sprzęt

Blender, Folia spożywcza
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Spaghetti z cukinii z grillowanym łososiem

Cukinię należy przepuścić przez spiromat (tarkę spiralną) i uzyskać spaghetti Jeśli nie mamy tarki spiralnej to kroimy cukinię wzdłuż w (…)

WIĘCEJ >

Figi świeże

Figi myjemy, obieramy ze skóry Kroimy dowolnie, np. w plastry

WIĘCEJ >

Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na (…)

WIĘCEJ >

Sorbet malinowy

Obieramy jabłko i banana, kroimy w kawałki Owoce mieszamy razem w misce Dodajemy maliny i wkładamy do zamrażarki na kilka (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl