fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc6d00994-1a8e-4222-bc9b-6a1b493de687-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

Przygotowanie

Carpaccio:

  • Comber oczyścić z błon
  • Jałowiec rozdusić / pokroić
  • W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec
  • Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie
  • Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny do lodówki
  • Następnie wyjąć mięso, wytrzeć ręcznikiem papierowym
  • Zawinąć w folię spożywczą w ten sposób żeby powstał kształt walca
  • Zamrozić na minimum 24 godziny
  • Jeśli mamy krajalnicę do mięsa to zamrożone mięso kroimy w cienkie plastry i kładziemy na rukoli rozłożonej na talerzu
  • Jeśli nie mamy krajalnicy to wyjmujemy mięso z zamrażarki godzinę wcześniej i ostrym nożem kroimy cieniutkie płaty
  • posypujemy kaparami i polewamy sosem vinaigrette balsamicznym

Sos:

  • Czosnek obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować blenderem sos, dorzucić musztardę, oliwę, koperek, dodać trochę soli i pieprzu, wlać ocet
  • Miksować wszystkie składniki blenderem przez około 2 minuty
  • Po zmiksowaniu wymienionych składników dodawać powoli wodę i cały czas miksować, zajmuje to jakieś 5 sekund

Rady dietetyka

Dopasuj wszystkie składniki tego przepisu do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia carpaccio.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Carpaccio

  • Sarnina comber (100 g)
  • Wino czerwone wytrawne (50 ml)
  • Rukola (20 g)
  • Kapary (10 g)
  • Miód lipowy (3 g)

Sos

  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Woda (25 ml)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Miód lipowy (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Czosnek (świeży) (2.5 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Naczynie płaskie, Nóż, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy, Talerz, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado

Sałata Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę Pomidorki przekrawamy na połówki Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę Polewamy sosem Na wierzch kładziemy…

WIĘCEJ >

Placuszki bananowe z komosy ryżowej

Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 30 minut Po tym czasie odcedzamy, przepłukujemy Miksujemy wraz z mlekiem roślinnym oraz bananem na gładką masę Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Do masy dodajemy przyprawy, sodę, sok…

WIĘCEJ >

Zielony dip

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy szpinak i posiekaną dymkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy…

WIĘCEJ >