Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym
Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym
Przygotowanie
Carpaccio:
- Comber oczyścić z błon
- Jałowiec rozdusić / pokroić
- W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec
- Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie
- Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny do lodówki
- Następnie wyjąć mięso, wytrzeć ręcznikiem papierowym
- Zawinąć w folię spożywczą w ten sposób żeby powstał kształt walca
- Zamrozić na minimum 24 godziny
- Jeśli mamy krajalnicę do mięsa to zamrożone mięso kroimy w cienkie plastry i kładziemy na rukoli rozłożonej na talerzu
- Jeśli nie mamy krajalnicy to wyjmujemy mięso z zamrażarki godzinę wcześniej i ostrym nożem kroimy cieniutkie płaty
- posypujemy kaparami i polewamy sosem vinaigrette balsamicznym
Sos:
- Czosnek obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować blenderem sos, dorzucić musztardę, oliwę, koperek, dodać trochę soli i pieprzu, wlać ocet
- Miksować wszystkie składniki blenderem przez około 2 minuty
- Po zmiksowaniu wymienionych składników dodawać powoli wodę i cały czas miksować, zajmuje to jakieś 5 sekund
Rady dietetyka
Dopasuj wszystkie składniki tego przepisu do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia carpaccio.
Autor
Lista składników
Carpaccio
- Sarnina comber (100 g)
- Wino czerwone wytrawne (50 ml)
- Rukola (20 g)
- Kapary (10 g)
- Miód lipowy (3 g)
Sos
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Woda (25 ml)
- Ocet balsamiczny (12 ml)
- Musztarda (10 g)
- Miód lipowy (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Czosnek (świeży) (2.5 g)
- Natka pietruszki (świeża) (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jaja z kiszoną kapustą
Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach Natkę pietruszki drobno siekamy Warzywa mieszany i podajemy z jajkami
WIĘCEJ >Bigos z czerwonej kapusty
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy passatą Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą tak, aby przykrywała warzywa Doprowadzamy do bulgotania i gotujemy na małym ogniu…
WIĘCEJ >Burgery w portobello
Mięso mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach (tej większej szajbie niż normalna) Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy, aż się równo połączy Formujemy kulkę i przyduszamy dłonią, żeby uzyskać kształt burgera o grubości około…
WIĘCEJ >Sałatka z buraków z kozim serem
Sałatka: Gruszkę pokroić w plastry Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu Na środku ułożyć plastry gruszki Posypać grzankami ze smalcu Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach Polać 1 porcją sosu z granatów Sos…
WIĘCEJ >