Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym
Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym
Przygotowanie
Carpaccio:
- Comber oczyścić z błon
- Jałowiec rozdusić / pokroić
- W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec
- Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie
- Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny do lodówki
- Następnie wyjąć mięso, wytrzeć ręcznikiem papierowym
- Zawinąć w folię spożywczą w ten sposób żeby powstał kształt walca
- Zamrozić na minimum 24 godziny
- Jeśli mamy krajalnicę do mięsa to zamrożone mięso kroimy w cienkie plastry i kładziemy na rukoli rozłożonej na talerzu
- Jeśli nie mamy krajalnicy to wyjmujemy mięso z zamrażarki godzinę wcześniej i ostrym nożem kroimy cieniutkie płaty
- posypujemy kaparami i polewamy sosem vinaigrette balsamicznym
Sos:
- Czosnek obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować blenderem sos, dorzucić musztardę, oliwę, koperek, dodać trochę soli i pieprzu, wlać ocet
- Miksować wszystkie składniki blenderem przez około 2 minuty
- Po zmiksowaniu wymienionych składników dodawać powoli wodę i cały czas miksować, zajmuje to jakieś 5 sekund
Rady dietetyka
Zamiast octu balsamicznego możemy mięso skropić oliwą z oliwek lub sokiem z cytryny.
Dopasuj wszystkie składniki tego przepisu do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Można nie dodawać jałowca podczas marynowania mięsa.
Najlepiej i najekonomiczniej jest przygotować około 0.5 kg mięsa od razu na kilka porcji.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia bezmięsnego carpaccio z buraka – koniecznie do nich zajrzyj!
Autor
Lista składników
Carpaccio (na 1 porcję)
- 100 g combru z sarny
- 1 garść rukoli (20 g)
- ¼ łyżeczki miodu (ok. 3 g)
- 50 ml wina czerwonego wytrawnego
- 1 ziarenko jałowca (1 g)
- 1 łyżka kaparów (10 g)
Sos (na 5 porcji)
- 2 szklanki oliwy z oliwek (500 ml)
- ½ słoika musztardy sarepskiej (ok. 100 g)
- ½ szklanki octu balsamicznego, czyli ok. 100 g
- 2 łyżki miodu (50 g)
- 2 garści posiekanej zielonej pietruszki (ok. 10 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 szklanka zimnej, przegotowanej lub mineralnej wody (250 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szparagi duszone z pulpetami wieprzowymi w sosie kokosowym
Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Mięso kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na…
WIĘCEJ >Kotleciki wieprzowe
Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką
WIĘCEJ >Jajecznica z żółtek na marchewce i pietruszce
Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło Rozbijamy jaja i dokładnie oddzielamy…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z fenkułem
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki przekrawamy na połówki Fenkuł kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą…
WIĘCEJ >