Chipsy ziemniaczane
Chipsy ziemniaczane
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
- Następnie ziemniaki odcedzamy, przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski z ziemniakami dodajemy musztardę, tłuszcz, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Ziemniaki wykładamy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą złote i chrupiące)
- Po ok. 15 minutach pieczenia przewracamy ziemniaki na drugą stronę
- Ziemniaki nakładamy na talerze i posypujemy przyprawami (solą)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chipsów.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (450 g)
- Musztarda (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z limonki (bio) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz kajeński (1.5 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sos paprykowy
Paprykę kroimy w małą kostkę, przekładamy do wysokiego naczynia, zalewamy wodą, oliwą, sokiem z cytryny i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy jeszcze przez chwilę. Przelewamy masę do garnka przez gęste…
WIĘCEJ >Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym
Gruszki: Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek) Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy…
WIĘCEJ >Zupa szpinakowa z jajem
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…
WIĘCEJ >Dziecięcy pancake – słonik
Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Melona obieramy i wycinamy z…
WIĘCEJ >