fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chipsy ziemniaczane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8e32a057-20cd-4ddb-9b99-b37bcd96f6c7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chipsy ziemniaczane

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
  • Następnie ziemniaki odcedzamy, przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski z ziemniakami dodajemy musztardę, tłuszcz, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki wykładamy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą złote i chrupiące)
  • Po ok. 15 minutach pieczenia przewracamy ziemniaki na drugą stronę
  • Ziemniaki nakładamy na talerze i posypujemy przyprawami (solą)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chipsów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (450 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz kajeński (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos paprykowy

Paprykę kroimy w małą kostkę, przekładamy do wysokiego naczynia, zalewamy wodą, oliwą, sokiem z cytryny i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy jeszcze przez chwilę. Przelewamy masę do garnka przez gęste…

WIĘCEJ >

Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym

Gruszki: Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek) Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z jajem

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >

Dziecięcy pancake – słonik

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Melona obieramy i wycinamy z…

WIĘCEJ >