fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chipsy ziemniaczane

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-118
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chipsy ziemniaczane

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
  • Następnie ziemniaki odcedzamy, przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski z ziemniakami dodajemy musztardę, tłuszcz, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki wykładamy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą złote i chrupiące)
  • Po ok. 15 minutach pieczenia przewracamy ziemniaki na drugą stronę
  • Ziemniaki nakładamy na talerze i posypujemy przyprawami (solą)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chipsów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (450 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz kajeński (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowane warzywa z boczniakami

Warzywa obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz. Warzywa smażyć z grzybami po kilka minut z każdej strony, doprawić i przykryć pokrywką, dusić 2-3 minuty.  

WIĘCEJ >

Awokado nadziewane sałatką z kraba

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i octu Do wrzącej wody wkładamy kraba, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut Ugotowanego kraba przenosimy na sito i przelewamy zimną wodą Następnie łapiemy kraba obiema…

WIĘCEJ >

Rosół z jajkiem i makaronem warzywnym

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Rzodkiew przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy rzodkiew wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) W garnku podgrzewamy rosół…

WIĘCEJ >

Warzywa pieczone

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plastry Zieleninę siekamy Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy wszystkie warzywa, polewamy tłuszczem, posypujemy zieleniną oraz przyprawami i delikatnie…

WIĘCEJ >