fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chipsy z plantana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c797d50ae-0989-4df2-ab1e-6fcbfa302442-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chipsy z plantana

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni)
  • Platany myjemy i przecinamy na pół
  • Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu
  • Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć
  • Obrane platany kroimy na plasterki o grubości około 2 mm
  • Wykładamy je na formę wyścieloną papierem do pieczenia
  • Smarujemy chipsy olejem kokosowym (opcjonalnie)
  • Wkładamy chipsy do piekarnika na 15 minut
  • Po tym czasie odwracamy chipsy na drugą stronę
  • Jeśli niektóre chipsy są już bardzo przypieczone, zdejmujemy je z formy
  • Zostawiam odwrócone chipsy jeszcze na 5-10 minut, doglądając, aby się nie przypaliły

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Kiedy platany są mocno zielone, skórka odchodzi trudniej, więc można wspomóc się nożem i obrać platana, jak ziemniaka Można dodać sól i przyprawy (w wersji wytrawnej), a jeśli nasze platany są żółtawe (co za tym idzie – słodsze), można dodać cynamon. Wstawiamy do piekarnika miseczkę z olejem kokosowym na kilka minut, tak by się roztopił Po odwróceniu chipsów zniżamy już temp. do 0 st. C, zostawiając sam termoobieg, tak by stały się chrupiące.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 2
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 duży lub 2 małe zielone plantany (zielonożółte też będą odpowiednie)
  • Opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet wieprzowy z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >

Kiełbasa smażona z warzywami korzeniowymi i cebulą

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać Przekroić na pół wzdłuż i pociąć w paski Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Wrzucamy kiełbasę i smażymy z każdej strony na średnim ogniu Kiełbasę przekładamy…

WIĘCEJ >

Pomidorowa wołowina z cukinią

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Na patelni podgrzewamy pół szklanki wody. Wrzucamy mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Gdy mięso zmieni już lekko kolor, zalewamy je passatą pomidorową i…

WIĘCEJ >

Kurczak na makaronie z cukinii

Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty Dodajemy pokrojoną cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy rosół Lekko solimy…

WIĘCEJ >