Chipsy z plantana
Chipsy z plantana
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni)
- Platany myjemy i przecinamy na pół
- Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu
- Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć
- Obrane platany kroimy na plasterki o grubości około 2 mm
- Wykładamy je na formę wyścieloną papierem do pieczenia
- Smarujemy chipsy olejem kokosowym (opcjonalnie)
- Wkładamy chipsy do piekarnika na 15 minut
- Po tym czasie odwracamy chipsy na drugą stronę
- Jeśli niektóre chipsy są już bardzo przypieczone, zdejmujemy je z formy
- Zostawiam odwrócone chipsy jeszcze na 5-10 minut, doglądając, aby się nie przypaliły
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Plantan (190 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Puree z batata
Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz Smażymy cebulę przez 2 min Dodajemy ugotowane bataty Miksujemy…
WIĘCEJ >Pudding z owocami
Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy…
WIĘCEJ >Gorąca czekolada bez cukru
Mleko razem z wodą podgrzewamy w garnuszku. Do mleka dodajemy pastę kokosową i kakao. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia masła. Przelewamy do filiżanki.
WIĘCEJ >Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami
Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości Mięso pokroić na 3 plastry Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa…
WIĘCEJ >