logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Chipsy z plantana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c797d50ae-0989-4df2-ab1e-6fcbfa302442

Chipsy z plantana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c797d50ae-0989-4df2-ab1e-6fcbfa302442

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni)
  • Platany myjemy i przecinamy na pół
  • Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu
  • Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć
  • Obrane platany kroimy na plasterki o grubości około 2 mm
  • Wykładamy je na formę wyścieloną papierem do pieczenia
  • Smarujemy chipsy olejem kokosowym (opcjonalnie)
  • Wkładamy chipsy do piekarnika na 15 minut
  • Po tym czasie odwracamy chipsy na drugą stronę
  • Jeśli niektóre chipsy są już bardzo przypieczone, zdejmujemy je z formy
  • Zostawiam odwrócone chipsy jeszcze na 5-10 minut, doglądając, aby się nie przypaliły

Uwagi

Kiedy platany są mocno zielone, skórka odchodzi trudniej, więc można wspomóc się nożem i obrać platana, jak ziemniaka Można dodać sól i przyprawy (w wersji wytrawnej), a jeśli nasze platany są żółtawe (co za tym idzie – słodsze), można dodać cynamon Wstawiamy do piekarnika miseczkę z olejem kokosowym na kilka minut, żeby się roztopił Po odwróceniu chipsów zniżamy już temperaturę do 0 stopni, zostawiając sam termoobieg, aby chipsy stały się chrupiące

Autor

Monika Regiec ( blog: BodyClean.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 2
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 duży lub 2 małe zielone plantany (zielonożółte też będą odpowiednie)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Zupa kasztanowa

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w (…)

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

Sos boloński Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak) Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do (…)

WIĘCEJ >

Capresse z sosem z granatów – sałatka

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora (…)

WIĘCEJ >

Agrest

Agrest umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl