fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chipsy z plantana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c797d50ae-0989-4df2-ab1e-6fcbfa302442-1

Chipsy z plantana

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni)
  • Platany myjemy i przecinamy na pół
  • Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu
  • Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć
  • Obrane platany kroimy na plasterki o grubości około 2 mm
  • Wykładamy je na formę wyścieloną papierem do pieczenia
  • Smarujemy chipsy olejem kokosowym (opcjonalnie)
  • Wkładamy chipsy do piekarnika na 15 minut
  • Po tym czasie odwracamy chipsy na drugą stronę
  • Jeśli niektóre chipsy są już bardzo przypieczone, zdejmujemy je z formy
  • Zostawiam odwrócone chipsy jeszcze na 5-10 minut, doglądając, aby się nie przypaliły

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Kiedy platany są mocno zielone, skórka odchodzi trudniej, więc można wspomóc się nożem i obrać platana, jak ziemniaka Można dodać sól i przyprawy (w wersji wytrawnej), a jeśli nasze platany są żółtawe (co za tym idzie – słodsze), można dodać cynamon. Wstawiamy do piekarnika miseczkę z olejem kokosowym na kilka minut, tak by się roztopił Po odwróceniu chipsów zniżamy już temp. do 0 st. C, zostawiając sam termoobieg, tak by stały się chrupiące.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 2
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 duży lub 2 małe zielone plantany (zielonożółte też będą odpowiednie)
  • Opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron warzywny z sosem bolognese

Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Wrzucamy mięso mielone Zasmażamy przez 5 minut Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Pad thai

Pastę z tamaryndy rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy resztę składników marynaty i mieszamy z pokrojonymi kawałkami piersi z indyka. Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki. Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kapustę pak choi drobno…

WIĘCEJ >

Sałatka ze szpinakiem i z dynią

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Wykładamy blachę papierem do pieczenia Dynię kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wykładamy na blachę i pieczemy około 20–25 minut Fetę kroimy w kostkę Umieszczamy w misce szpinak, dynię, fetę, pestki dyni…

WIĘCEJ >