fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chlebek z cukinii bez jaj

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c081cd1af-7083-4ccc-917c-ff514ee3e161
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chlebek z cukinii bez jaj

Przygotowanie

  • Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Osobno wymieszać mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre – masło/olej i startą cukinię.
  • Wszystko połączyć dokładnie mieszając. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować
  • Wyłożyć masą formę i piec ok. 50-60 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika, zostawić do ostygnięcia, aż chleb osiągnie temperaturę pokojową, a następnie wstawić i przechowywać w lodówce. 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swoich aktualnych zaleceń żywieniowych – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 cukinia (300 g – można również użyć dyni, banana, marchewki, buraka)
  • 70 g masła klarowanego Ghee/oleju kokosowego/smalcu gęsiego
  • 2 szklanki mąki kokosowej (260 g – można eksperymentować z innymi np. z topinamburu, z kasztanów)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku (2 g)
  • ½ łyżeczki suszonej cebuli (2 g)
  • ½ łyżeczki zioła prowansalskie (2 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (4 g)
  • 40 g żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki wody – zastępnik jajek 
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka - keksówka, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki Jajka wybijamy do blendera, dodajemy…

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

Indyka pokroić w paski Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Imbir obrać i posiekać Paprykę pokroić w paseczki W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy indyka przez 2 min Dodajemy…

WIĘCEJ >

Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna

Włączamy ekspres W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy) Robimy espresso Nagrzewamy dyszę do spieniania Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem Wlewamy spienione mleko do szklanki Z góry…

WIĘCEJ >

Zupa ziemniaczana

Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu kroimy w dużą kostkę Na maśle klarowanego podsmażamy cebulę i ziemniaki Dodajemy łyżeczkę curry W osobnym garnku gotujemy w bulionie marchewkę i por Po 15 minutach dodajemy podsmażone ziemniaki…

WIĘCEJ >