fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chlebek z cukinii bez jaj

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c081cd1af-7083-4ccc-917c-ff514ee3e161

Chlebek z cukinii bez jaj

Przygotowanie

  • Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Osobno wymieszać mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre – masło/olej i startą cukinię.
  • Wszystko połączyć dokładnie mieszając. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować
  • Wyłożyć masą formę i piec ok. 50-60 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika, zostawić do ostygnięcia, aż chleb osiągnie temperaturę pokojową, a następnie wstawić i przechowywać w lodówce. 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swoich aktualnych zaleceń żywieniowych – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 cukinia (300 g – można również użyć dyni, banana, marchewki, buraka)
  • 70 g masła klarowanego Ghee/oleju kokosowego/smalcu gęsiego
  • 2 szklanki mąki kokosowej (260 g – można eksperymentować z innymi np. z topinamburu, z kasztanów)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku (2 g)
  • ½ łyżeczki suszonej cebuli (2 g)
  • ½ łyżeczki zioła prowansalskie (2 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (4 g)
  • 40 g żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki wody – zastępnik jajek 
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka - keksówka, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bigos wegański

Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek” Kapustę białą pokroić w cienkie paski Obie kapusty wrzucić do garnka Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło Dodać liście laurowe i ziele angielskie Warzywa obieramy i…

WIĘCEJ >

Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym

Włączyć piekarnik na 190 stopni Z jabłka odcinamy wierzch od strony ogonka (tak z 0,5 cm grubości) Wydrążamy środek jabłka za pomocą łyżeczki, lub specjalnej kulkownicy do owoców Do wydrążonego jabłka włożyć owoce, dodać łyżkę…

WIĘCEJ >

Puree z białej rzodkwi

Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie Dodajemy masło…

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >