Chlebek z cukinii bez jaj
Chlebek z cukinii bez jaj
Przygotowanie
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Osobno wymieszać mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre – masło/olej i startą cukinię.
- Wszystko połączyć dokładnie mieszając. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować
- Wyłożyć masą formę i piec ok. 50-60 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika, zostawić do ostygnięcia, aż chleb osiągnie temperaturę pokojową, a następnie wstawić i przechowywać w lodówce.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swoich aktualnych zaleceń żywieniowych – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Autor
Lista składników
- 1 cukinia (300 g – można również użyć dyni, banana, marchewki, buraka)
- 70 g masła klarowanego Ghee/oleju kokosowego/smalcu gęsiego
- 2 szklanki mąki kokosowej (260 g – można eksperymentować z innymi np. z topinamburu, z kasztanów)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
- ½ łyżeczki suszonego czosnku (2 g)
- ½ łyżeczki suszonej cebuli (2 g)
- ½ łyżeczki zioła prowansalskie (2 g)
- 1 łyżeczka kurkumy (4 g)
- 40 g żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki wody – zastępnik jajek
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Prosta pasta z awokado
Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…
WIĘCEJ >Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach
Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący płyn…
WIĘCEJ >Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami
Paprykę kroimy na pół i każdą połówkę na 3 części Cukinię kroimy w plastry Marchew obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy warzywa Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tymianek Zasmażamy 2…
WIĘCEJ >Zupa grzybowa
Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…
WIĘCEJ >