Chlebek z cukinii bez jaj
Chlebek z cukinii bez jaj
Przygotowanie
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Osobno wymieszać mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre – masło/olej i startą cukinię.
- Wszystko połączyć dokładnie mieszając. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować
- Wyłożyć masą formę i piec ok. 50-60 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika, zostawić do ostygnięcia, aż chleb osiągnie temperaturę pokojową, a następnie wstawić i przechowywać w lodówce.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (300 g)
- Mąka kokosowa (260 g)
- Masło klarowane ghee (70 g)
- Woda (50 ml)
- Żelatyna w proszku (40 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Kurkuma mielona (4 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Zioła prowansalskie (1 g)
- Cebula suszona (1 g)
- Czosnek granulowany (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…
WIĘCEJ >Prosta gryczanka z malinami
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy kaszę oraz przyprawy i mieszamy Wyłączamy kuchenkę i cały czas mieszając dodajemy len oraz żółtka Gryczankę przelewamy do miski, posypujemy malinami i polewamy syropem
WIĘCEJ >Kasza jaglana z cukinią
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w gorącej wodzie Gotujemy w gorącej wodzie 10-15 minut W międzyczasie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy cukinię Dusimy na małym ogniu…
WIĘCEJ >