logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chlebek z cukinii bez jaj

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-72

Chlebek z cukinii bez jaj

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-72

Przygotowanie

  • Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Osobno wymieszać mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre – masło/olej i startą cukinię.
  • Wszystko połączyć dokładnie mieszając. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować
  • Wyłożyć masą formę i piec ok. 50-60 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika, zostawić do ostygnięcia, aż chleb osiągnie temperaturę pokojową, a następnie wstawić i przechowywać w lodówce. 

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 średnia cukinia (można również użyć także dyni, banana, marchewki, buraka)
  • 70 g masła klarowanego / oleju kokosowego / smalcu 
  • 260 g (2 szklanki) mąki kokosowej (można eksperymentować z innymi np. z topinamburu, z kasztanów)
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki suszonej cebuli
  • ½ łyżeczki zioła prowansalskie,
  • 1 łyżeczka kurkumy – obie dla koloru
  • 40 g żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki wody – zastępnik jajek 

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka - keksówka, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Frytki z batatów z przyprawami

Bataty obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie (…)

WIĘCEJ >

Sałatka gryczana z makrelą

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie (…)

WIĘCEJ >

Kombucha

Przygotowujemy duży słoik i wsypujemy do niego herbatę Zalewamy herbatę wrzątkiem Dodajemy cukier i mieszamy Czekamy aż ostygnie Dodajemy grzybka (…)

WIĘCEJ >

Smalec z jabłkiem

Słoninę wkładamy do suchego garnka i zaczynamy ogrzewać Co jakiś czas mieszamy, będzie się coraz bardziej rozpuszczać Topimy słoninę około (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl