Chłodnik botwinkowy z jajkiem
Chłodnik botwinkowy z jajkiem
Przygotowanie
- Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Buraki dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach, a łodygi siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy buraki oraz łodygi i podsmażamy przez ok. 5-10 minut
- Następnie wyłączamy kuchenkę
- Rzodkiewki kroimy w pół plastry
- Ogórki dokładnie szorujemy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Koper drobno siekamy
- Do miski wlewamy jogurt, maślankę, dodajemy ostudzoną botwinkę, koper, ogórki, rzodkiewkę, sok z cytryny oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Gotowy chłodnik wsadzamy do lodówki na ok. 1 godz.
- Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół
- Chłodnik podajemy z jajem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych chłodników.
Autor
Lista składników
- Liść buraka (boćwina) (560 g)
- Maślanka (500 g)
- Jogurt naturalny (500 g)
- Ogórek długi (360 g)
- Jajo kurze (306 g)
- Rzodkiewka (120 g)
- Cebula (105 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Koper (świeży) (12 g)
- Czosnek (5 g)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Chłodnik ogórkowy z koperkiem
Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy na ok. 5 minut W tym czasie siekamy zieleninę Do miski z ogórkami dodajemy pozostałe składniki i całość…
WIĘCEJ >Chłodnik ogórkowy z koperkiem i jajkiem
Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy przeciśnięty przez…
WIĘCEJ >Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki
Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Chłodnik ze szpinaku i awokado
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…
WIĘCEJ >