fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik botwinkowy z jajkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3a243bfa-6953-433f-ad1b-d9893b2918da
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chłodnik botwinkowy z jajkiem

Przygotowanie

  • Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Buraki dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach, a łodygi siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy buraki oraz łodygi i podsmażamy przez ok. 5-10 minut
  • Następnie wyłączamy kuchenkę
  • Rzodkiewki kroimy w pół plastry
  • Ogórki dokładnie szorujemy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Koper drobno siekamy
  • Do miski wlewamy jogurt, maślankę, dodajemy ostudzoną botwinkę, koper, ogórki, rzodkiewkę, sok z cytryny oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Gotowy chłodnik wsadzamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół
  • Chłodnik podajemy z jajem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych chłodników.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Liść buraka (boćwina) (560 g)
  • Maślanka (500 g)
  • Jogurt naturalny (500 g)
  • Ogórek długi (360 g)
  • Jajo kurze (306 g)
  • Rzodkiewka (120 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Koper (świeży) (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sok z cytryny (3 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz wołowy na piwie

Do miski wkładamy sito Mięso kroimy w kostkę i przenosimy na sito Następnie posypujemy mięso mąką i energicznie mieszamy sitem, tak aby mięso było równomiernie pokryte mąką i aby pozbyć się jej nadmiaru Na patelni…

WIĘCEJ >

Podkręcona surówka z kiszonej kapusty

Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, oliwę i odrobinę soli do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.

WIĘCEJ >

Kuskus z wieprzowiną po kubańsku

Do miski wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy mód, sos sojowy oraz przyprawy (kmin rzymski) i całość dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby się równomiernie pokryło marynatą Następnie przykrywamy miskę folią kuchenną i wkładamy…

WIĘCEJ >

Jabłka zapiekane z cynamonem

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym warstwami Każdą warstwę jabłek podsypujemy cynamonem Pieczemy do miękkości około 40 minut w piekarniku nagrzanym do…

WIĘCEJ >