Chłodnik botwinkowy z jajkiem
Chłodnik botwinkowy z jajkiem
Przygotowanie
- Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Buraki dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach, a łodygi siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy buraki oraz łodygi i podsmażamy przez ok. 5-10 minut
- Następnie wyłączamy kuchenkę
- Rzodkiewki kroimy w pół plastry
- Ogórki dokładnie szorujemy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Koper drobno siekamy
- Do miski wlewamy jogurt, maślankę, dodajemy ostudzoną botwinkę, koper, ogórki, rzodkiewkę, sok z cytryny oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Gotowy chłodnik wsadzamy do lodówki na ok. 1 godz.
- Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół
- Chłodnik podajemy z jajem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych chłodników.
Autor
Lista składników
- Liść buraka (boćwina) (560 g)
- Maślanka (500 g)
- Jogurt naturalny (500 g)
- Ogórek długi (360 g)
- Jajo kurze (306 g)
- Rzodkiewka (120 g)
- Cebula (105 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Koper (świeży) (12 g)
- Czosnek (5 g)
- Sok z cytryny (3 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz wołowy na piwie
Do miski wkładamy sito Mięso kroimy w kostkę i przenosimy na sito Następnie posypujemy mięso mąką i energicznie mieszamy sitem, tak aby mięso było równomiernie pokryte mąką i aby pozbyć się jej nadmiaru Na patelni…
WIĘCEJ >Podkręcona surówka z kiszonej kapusty
Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, oliwę i odrobinę soli do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.
WIĘCEJ >Kuskus z wieprzowiną po kubańsku
Do miski wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy mód, sos sojowy oraz przyprawy (kmin rzymski) i całość dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby się równomiernie pokryło marynatą Następnie przykrywamy miskę folią kuchenną i wkładamy…
WIĘCEJ >Jabłka zapiekane z cynamonem
Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym warstwami Każdą warstwę jabłek podsypujemy cynamonem Pieczemy do miękkości około 40 minut w piekarniku nagrzanym do…
WIĘCEJ >