fbpx
logo
Szukaj
open close

Chłodnik botwinkowy z jajkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3a243bfa-6953-433f-ad1b-d9893b2918da
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chłodnik botwinkowy z jajkiem

Przygotowanie

  • Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Buraki dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach, a łodygi siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy buraki oraz łodygi i podsmażamy przez ok. 5-10 minut
  • Następnie wyłączamy kuchenkę
  • Rzodkiewki kroimy w pół plastry
  • Ogórki dokładnie szorujemy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Koper drobno siekamy
  • Do miski wlewamy jogurt, maślankę, dodajemy ostudzoną botwinkę, koper, ogórki, rzodkiewkę, sok z cytryny oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Gotowy chłodnik wsadzamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół
  • Chłodnik podajemy z jajem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych chłodników.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Liść buraka (boćwina) (560 g)
  • Maślanka (500 g)
  • Jogurt naturalny (500 g)
  • Ogórek długi (360 g)
  • Jajo kurze (306 g)
  • Rzodkiewka (120 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Koper (świeży) (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chłodnik ogórkowy z koperkiem

Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy na ok. 5 (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik ogórkowy z koperkiem i jajkiem

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską

Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski Wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem Zostawiamy na 2 min i (…)

WIĘCEJ >