fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik botwinkowy z jajkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3a243bfa-6953-433f-ad1b-d9893b2918da
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chłodnik botwinkowy z jajkiem

Przygotowanie

  • Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Buraki dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach, a łodygi siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy buraki oraz łodygi i podsmażamy przez ok. 5-10 minut
  • Następnie wyłączamy kuchenkę
  • Rzodkiewki kroimy w pół plastry
  • Ogórki dokładnie szorujemy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Koper drobno siekamy
  • Do miski wlewamy jogurt, maślankę, dodajemy ostudzoną botwinkę, koper, ogórki, rzodkiewkę, sok z cytryny oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Gotowy chłodnik wsadzamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół
  • Chłodnik podajemy z jajem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych chłodników.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Liść buraka (boćwina) (560 g)
  • Maślanka (500 g)
  • Jogurt naturalny (500 g)
  • Ogórek długi (360 g)
  • Jajo kurze (306 g)
  • Rzodkiewka (120 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Koper (świeży) (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sok z cytryny (3 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kalafiorowa z serem

Kalafior dzielimy na różyczki Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kalafiora oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 10 minut (do momentu, aż się zarumienią) Dolewamy bulion, dodajemy przyprawy i zagotowujemy…

WIĘCEJ >

Łosoś z sosem holenderskim

Zieleninę drobno siekamy Do blendera wlewamy sok z cytryny, dodajemy żółtka i dokładnie blendujemy W rondlu roztapiamy tłuszcz Następnie roztopiony tłuszcz przelewamy do blendera i ponownie blendujemy Sos przelewamy do miski, dodajemy zieleninę, mieszamy i…

WIĘCEJ >

Sałatka z kiszonego ogórka

Ogórki kroimy na pól i w półksiężyce Paprykę kroimy w paseczki lub kostkę Cebulę i jabłko kroimy w kostkę Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy Wszystkie składniki wkładamy do miski Dodajemy zieleninę i oliwę Lekko…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika

Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Posypujemy nasionami słonecznika

WIĘCEJ >