fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik ogórkowy z koperkiem i jajkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c97a5f233-aaa3-4c2e-939a-e4bc4446d1f6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chłodnik ogórkowy z koperkiem i jajkiem

Przygotowanie

  • Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo)
  • Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół
  • Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy na ok. 5 minut
  • W tym czasie siekamy zieleninę
  • Do miski z ogórkami dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy
  • Gotowy chłodnik wsadzamy do lodówki na min. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych chłodników.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jogurt naturalny (400 g)
  • Ogórek długi (360 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Czosnek (2.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - mały, Lodówka, Miska, Nóż, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szpinakowa z topinamburem

Pokrojony w plastry por dusimy w garnku na rozgrzanej oliwie Dodajemy rozdrobniony na kawałki szpinak, czekamy do momentu aż się rozmrozi i na końcu dodajemy pokrojonego topinambura Po chwili całość zalewamy mlekiem i bulionem Pod…

WIĘCEJ >

Aromatyczny gulasz rybny

Cebulę obieramy i kroimy w plastry Chili i zieleninę drobno siekamy Oliwki kroimy w plasterki Rybę oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, chili oraz przyprawy (ziele angielskie) i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Jajo na miękko i fasolka szparagowa

Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na miękko) Następnie jaja odcedzamy, obieramy…

WIĘCEJ >

Gruszka pieczona z malinami i miodem

Gruszkę myjemy i odcinamy końcówkę od strony ogonka, tzw. „czapeczkę” Łyżką wydrążamy gniazdo nasienne gruszki Do wydrążonego otworu wkładamy maliny, polewamy miodem i zakładamy „czapeczkę” Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C i…

WIĘCEJ >