fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz24-2-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską

Przygotowanie

  • Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski
  • Wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem
  • Zostawiamy na 2 min i przecedzamy na sicie
  • Odcedzony jarmuż przekładamy do garnka
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Awokado obieramy, przekrawamy i wyrzucamy pestkę
  • Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę
  • Sparzone pomidory przekrawamy na pół
  • Miąższ razem z awokado miksujemy blenderem, czosnkiem i wodą
  • Wydrążone pomidory kroimy w kostkę mieszamy
  • Mieszamy razem ze zmiksowanym płynem
  • Dodajemy jarmuż i pokrojoną cebulę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy sok z cytryny i mieszamy
  • Wkładamy na minimum godzinę do lodówki
  • Szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni, żeby zrobiła się chrupiąca
  • Przekładamy szynkę do miski i jak trochę przestygnie, przekładamy na sito, żeby odsączyć tłuszcz
  • Nalewamy porcję zupy i na wierzchu posypujemy chrupiącą szynką

Rady dietetyka

Jeżeli nie możesz jeść pomidorów lub jeśli Ci szkodzą – pomiń je. Możesz zastąpić je cukinią. Sprawdź, czy pozostałe składniki tego przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.

1 porcja chłodnika to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje przyrządzenia chłodników z innych składników.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 5 garści jarmużu (100 g)
  • 2 pomidory (340 g)
  • 1 awokado (140 g)
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 2 szklanki wody mineralnej (500 ml)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • sok z ½ cytryny (40 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa pomidorowa z warzywami

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać  Wszystkie warzywa pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa Podsmażamy 5 min Dodajemy pomidory Dusimy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min Doprawiamy solą i…

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 min…

WIĘCEJ >

Hummus z pieczoną marchewką

Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy dodając więcej soku z cytryny, soli, pieprzu i kuminu.

WIĘCEJ >

Papaja

Papaję umyć, przekroić na pół Wydrążyć pestki i obrać Pokroić na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >