fbpx
logo
Szukaj
open close

Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz24-2-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską

Przygotowanie

  • Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski
  • Wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem
  • Zostawiamy na 2 min i przecedzamy na sicie
  • Odcedzony jarmuż przekładamy do garnka
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Awokado obieramy, przekrawamy i wyrzucamy pestkę
  • Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę
  • Sparzone pomidory przekrawamy na pół
  • Miąższ razem z awokado miksujemy blenderem, czosnkiem i wodą
  • Wydrążone pomidory kroimy w kostkę mieszamy
  • Mieszamy razem ze zmiksowanym płynem
  • Dodajemy jarmuż i pokrojoną cebulę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy sok z cytryny i mieszamy
  • Wkładamy na minimum godzinę do lodówki
  • Szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni, żeby zrobiła się chrupiąca
  • Przekładamy szynkę do miski i jak trochę przestygnie, przekładamy na sito, żeby odsączyć tłuszcz
  • Nalewamy porcję zupy i na wierzchu posypujemy chrupiącą szynką

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje przyrządzenia chłodników z innych składników.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (500 ml)
  • Pomidor (340 g)
  • Awokado (140 g)
  • Szynka parmeńska (100 g)
  • Jarmuż (100 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >

Figi świeże

Figi myjemy, obieramy ze skóry Kroimy dowolnie, np. w plastry

WIĘCEJ >

Pomidory pieczone w szynce

Piekarnik ustawiamy do 180 stopni Każdego pomidora owijamy 2 plasterkami szynki i spinamy wykałaczką Tak przygotowane pomidory, układamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 30 minut, a następnie podajemy na gorąco

WIĘCEJ >

Grillowana cukinia nadziewana suszonymi pomidorami

Cukinię kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię Kładziemy cukinię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Następnie cukinię przyprawiamy, kładziemy suszone pomidory oraz posypujemy serem i zawijamy

WIĘCEJ >