fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz24-2-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską

Przygotowanie

  • Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski
  • Wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem
  • Zostawiamy na 2 min i przecedzamy na sicie
  • Odcedzony jarmuż przekładamy do garnka
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Awokado obieramy, przekrawamy i wyrzucamy pestkę
  • Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę
  • Sparzone pomidory przekrawamy na pół
  • Miąższ razem z awokado miksujemy blenderem, czosnkiem i wodą
  • Wydrążone pomidory kroimy w kostkę mieszamy
  • Mieszamy razem ze zmiksowanym płynem
  • Dodajemy jarmuż i pokrojoną cebulę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy sok z cytryny i mieszamy
  • Wkładamy na minimum godzinę do lodówki
  • Szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni, żeby zrobiła się chrupiąca
  • Przekładamy szynkę do miski i jak trochę przestygnie, przekładamy na sito, żeby odsączyć tłuszcz
  • Nalewamy porcję zupy i na wierzchu posypujemy chrupiącą szynką

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje przyrządzenia chłodników z innych składników.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (500 ml)
  • Pomidor (świeży) (340 g)
  • Awokado (140 g)
  • Szynka parmeńska (100 g)
  • Jarmuż (świeży) (100 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Sok z cytryny (20 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem kokosowym

Komosę ryżową zagotowujemy w małej ilości mleka (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Odstawiamy na 10 minut, po czym jemy

WIĘCEJ >

Placuszki z cukinii

Cukinię myjemy, trzemy na tarce, odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie należy odlać sok. Natkę i cebulę drobno siekamy. Do masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placki…

WIĘCEJ >